Ενέργεια

Ο «Ιππόλυτος» πάει Σαλαμίνα

Ο θρυλικός «Οθέλλος» επέστρεψε στον πύργο της κατεχόμενης Αμμοχώστου
Προετοιμάζεται σειρά πολιτισμικών εκδηλώσεων, οι οποίες θα διατυπωθούν γραπτώς και θα συζητηθούν στην επόμενη συνάντηση της Δικοινοτικής Επιτροπής στις 21 Ιουλίου

Έπρεπε να περάσουν 42 ολόκληρα χρόνια, προκειμένου το αθάνατο ελληνικό πνεύμα να ηχήσει ξανά πάνω στα ιερά μάρμαρα του αρχαίου θεάτρου της Σαλαμίνας. Ο λόγος για το έργο «Ιππόλυτος», ενός εκ των κορυφαίων Ελλήνων τραγικών, του Ευριπίδη, το οποίο αναμένεται να ανεβάσει στις 28 Ιουλίου ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ). Η πραγματοποίηση της παράστασης στο αρχαίο θέατρο, το οποίο βρίσκεται στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, αποτελεί εισήγηση της Δικοινοτικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί.


Σύμφωνα με δηλώσεις της τέως Ευρωπαίας Επιτρόπου Ανδρούλας Βασιλείου, «η παράσταση του Ιππόλυτου στην αρχαία Σαλαμίνα τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης από τους δύο ηγέτες στους οποίους θα σταλεί σχετική επιστολή», και οι οποίοι, όπως είπε, «πιστεύουν ότι μέσω αυτού μπορούν να έρθουν κοντά όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα από τις δύο κοινότητες και να γνωρίσουμε την κουλτούρα ο ένας του άλλου». Η παράσταση του ΘΟΚ στη Σαλαμίνα θα ανεβεί, ασφαλώς, στην ελληνική γλώσσα με αγγλικούς και τουρκικούς υπέρτιτλους. Σύμφωνα με την κ. Βασιλείου, οι Τουρκοκύπριοι πρότειναν μια δική τους παράσταση στις ελεύθερες περιοχές, ίσως στο αρχαίο θέατρο Κουρίου.
Σειρά εκδηλώσεων
Επιπλέον, η Δικοινοτική Επιτροπή για τον Πολιτισμό επεξεργάζεται προτάσεις για τη διενέργεια κοινών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πολιτισμικών δραστηριοτήτων όπως: εικαστικές εκθέσεις, συνεδρίων πολιτισμικής κληρονομιάς, ποιητικές βραδιές, κοινές ξεναγήσεις παιδιών από τις δύο κοινότητες σε πόλεις ολόκληρης της Κύπρου, μουσεία, πολιτιστικούς χώρους, και κινηματογραφικές παραστάσεις με έργα Κυπρίων. Όπως μετέδωσε χθες το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Επιτροπή θα μπορούσε επίσης να στηρίξει εκδήλωση του ΡΙΚ με τη συμμετοχή μουσικών και άλλων συνόλων και από τις δύο κοινότητες.
Επέστρεψε ο Οθέλλος
Παράλληλα, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ερασιτέχνες ηθοποιοί παρουσίασαν, πριν από λίγες μέρες, μέρος της τραγωδίας του Σαίξπηρ «Οθέλλος», στον ομώνυμο πύργο του κάστρου της Αμμοχώστου. Ο μεσαιωνικός πύργος συντηρήθηκε με πρωτοβουλία της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τα μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενώ την παράσταση παρακολούθησαν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαζί με αριθμό ξένων, υπό την επίβλεψη των συμπροέδρων της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά της Κύπρου Τάκη Χατζηδημητρίου και Αλί Τουντζάι. «Χρόνια έχει να δει η Αμμόχωστος τέτοια σύναξη», ανέφερε ο κ. Χατζηδημητρίου, υπενθυμίζοντας ότι στην Αμμόχωστο τον Μεσαίωνα οι ξένοι πρέσβεις έδιδαν τα διαπιστευτήριά τους στον βασιλιά της.


«Σήμερα ήρθαμε να φέρουμε το δικό μας μήνυμα της συμπόρευσης και του αμοιβαίου σεβασμού», πρόσθεσε ο ίδιος και τόνισε «αρκετό πόνο νιώσαμε και ο Οθέλλος και εμείς από διάφορες μορφές Ιάγους». Από την πλευρά του, ο Αλί Τουντζάι υποστήριξε πως δεν μεταχειριζόμαστε τα μνημεία σαν πέτρες, αλλά γνωρίζουμε ότι έχουν αξία και σημασία για όλους μας. «Η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου είναι ανεκτίμητη και ο μεγαλύτερος πλούτος μας», είπε ο Τουντζάι, σημειώνοντας ότι η αποκατάσταση του χώρου έγινε γι' αυτόν όνειρο.