Ενέργεια

Οργή και σκληρότητα στο Βερολίνο

Πιο κοντά στο Grexit τονίζουν Ρωσία, Πολωνία και Εσθονία, συγκρατημένες Ιταλία-Γαλλία
Δύσκολο να φανταστεί κανείς νέες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα μετά το «Όχι», δήλωσε ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μιλώντας για κομμένες πλέον γέφυρες

Πυρετό διαβουλεύσεων πυροδότησε σε ευρωπαϊκό επίπεδο το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρθηκαν χθες βράδυ για πιθανή συνεδρίαση του Euro Working Group, εντούτοις, την ίδια ώρα, ανώνυμος Ευρωπαίος αξιωματούχος, δήλωσε στο Reuters ότι δεν υπάρχουν σχέδια για επείγουσα σύγκληση του Eurogroup για την Ελλάδα σήμερα, αφού, όπως υποστήριξε, οι Υπουργοί Οικονομικών δεν ξέρουν τι να συζητήσουν.


Από πλευράς Βερολίνου, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα μεταβεί σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι, προκειμένου να συζητήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. «Οι συνομιλίες με τον Γάλλο Πρόεδρο από τις 18.30 τοπική ώρα (19.30 ώρα Ελλάδος) και κατά τη διάρκεια του δείπνου θα έχουν ως θέμα την κοινή αποτίμηση της κατάστασης μετά το ελληνικό δημοψήφισμα και τη συνέχιση της στενής γαλλο-γερμανικής συνεργασίας για το θέμα», αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης.


Χθες βράδυ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Φρανσουά Ολάντ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος Πρόεδρος σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλίες για το ελληνικό ζήτημα. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στην πρώτη του αντίδραση χθες βράδυ, δήλωσε αρχικά ότι σέβεται την εθνική κυριαρχία των Ελλήνων, και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να υποβάλει άμεσα τις προτάσεις της. Τόνισε επίσης ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, αλλά και για να επέλθει συμφωνία το συντομότερο δυνατόν. Προειδοποίησε, όμως, ότι οι Έλληνες θα έχουν μια δύσκολη εβδομάδα.
Δεν γνωρίζουν τι ψήφισαν
Στο άκουσμα των αποτελεσμάτων των πρώτων exit polls, ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ δήλωσε ότι το «όχι» θα ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο αποτέλεσμα. «Διερωτώμαι εάν στην περίπτωση αυτή θα μπορεί κανείς να διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνηση», διευκρίνισε ο κ. Σνάιτερ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, «δεν είμαι σίγουρος εάν οι Έλληνες γνωρίζουν για το τι ψήφισαν, για το ευρώ ή τις μεταρρυθμίσεις». Κατά την εκτίμηση του κ. Σνάιντερ, η κατάσταση, που ήταν ούτως ή αλλιώς δύσκολη, πλέον επιδεινώθηκε δραματικά εξαιτίας του κλεισίματος των τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση, εξήγησε, η γερμανική πλευρά αναμένει πλέον να δει τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και ζήτησε τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής, καθώς, όπως είπε, «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για να την αφήσουμε στους Υπουργούς Οικονομικών».
Εξοργισμένη η Μέρκελ
Την οργή και απογοήτευση προς το πρόσωπο του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξέφρασε χθες η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, πριν ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία του δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», η κ. Μέρκελ, μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός της CDU, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένη από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι η αλληλεγγύη και η σταθερότητα πάνε μαζί, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι αν και για τους Έλληνες η πόρτα της Ευρώπης είναι ανοικτή, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.


Η Γερμανίδα Καγκελάριος χαρακτήρισε «σκληρή και ιδεολογική» τη στάση του, υπηστηρίζοντας ότι «άφησε εν γνώσει του τη χώρα να πέσει στον τοίχο...». Μετά το δημοψήφισμα, ο γενικός γραμματέας του βαυαρικού CSU Αντρέας Σόιερ, σε μήνυμά του στο Twitter, έγραψε «Καληνύχτα Ελλάδα, παίρνετε πολύ δύσκολο δρόμο», ενώ η αντιπρόεδρος του CDU διαμηνύει ότι «η ΕΕ δεν είναι μία Ένωση όπου ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, θέτει μόνος τους κανόνες του παιχνιδιού και οι άλλοι πληρώνουν».
Κόπηκαν οι γέφυρες
«Δύσκολο να φανταστεί κανείς νέες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα μετά την επικράτηση του "όχι" στο δημοψήφισμα», δήλωσε ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Προσθέτοντας ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «έκοψε τις τελευταίες γέφυρες», ανάμεσα στη χώρα του και την Ευρώπη.
Δεν είστε μόνοι σας
Κατάμαυρο χαρακτήρισε το σήμα για την ίδια την Ελλάδα» ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ. «Στο επίκεντρο βρίσκεται η ανθρώπινη διάσταση», σημείωσε και τόνισε ότι πρόκειται για πολύ δύσκολη απόφαση για την Ευρώπη. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «πρέπει να πούμε στους Έλληνες ότι σεβόμαστε τη δημοκρατική απόφασή σας, αλλά δεν είστε μόνοι σε αυτήν την Ευρωζώνη, υπάρχουν και άλλες 18 δημοκρατίες - όλοι θα διαβουλευθούν» και επισήμανε ότι «η διάθεση για βοήθεια, μετά από αυτήν την απόφαση, έχει αποδυναμωθεί περαιτέρω».
Και φωνές υπέρ της Ελλάδας
Την ίδια στιγμή, η συμπρόεδρος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Κάτια Κίπινγκι, με προσωπική της ανάρτηση στο Twitter, γράφει: «Πώς το έλεγαν στο Mad Max; Τι όμορφη, όμορφη, όμορφη μέρα», προσθέτοντας «Ο λαός μίλησε νίκησαν! Εναντίον της απολυταρχικής Ευρώπης της λιτότητας και υπέρ μιας Ευρώπης της δημοκρατίας». Ανήσυχος για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εμφανίστηκε ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ, ο οποίος, μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, είπε,


«Δεν μπορείς να πετάξεις την Ελλάδα εκτός Ευρώπης», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι τα προβλήματα της υπερχρεωμένης χώρας θα παραμείνουν ούτως ή άλλως προβλήματα της Ευρώπης. Από πλευράς Χριστιανοδημοκρατών, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ραλφ Μπρίνκχαους δήλωσε στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης «ZDF», ότι μετά το δημοψήφισμα δεν βλέπει δυνατότητα για περαιτέρω πακέτα βοήθειας. «Για μας ίσχυε πάντα η αρχή ότι η βοήθεια δίδεται έναντι μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο κ. Μπρίνκχαους.
Ώρα για συμφωνία, υποστηρίζουν οι Ιταλοί
Από πλευράς Ιταλίας, ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε χθες βράδυ ότι τώρα είναι σωστό να επαναληφθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα, καθώς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δείχνει ότι απορρίφθηκαν τα μέτρα λιτότητας που απαιτούνται από την Ευρώπη. «Τώρα είναι σωστό να προσπαθήσουμε και πάλι για μία συμφωνία. Αλλά δεν υπάρχει διέξοδος από τον ελληνικό λαβύρινθο με μία αδύναμη Ευρώπη που δεν αναπτύσσεται», δήλωσε ο κ. Τζεντινόλι, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας Πιερκάρλο Πάντοαν έγραψε το Twitter του,


«Η Ιταλία εργάζεται ανέκαθεν για την Ευρώπη της αλληλεγγύης και της ολοκλήρωσης. Αυτό ίσχυε χθες και θα ισχύει και αύριο». Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι θα συναντηθεί σήμερα Δευτέρα με τον Υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν προς αποτίμηση της κατάστασης.
Ρωσία-Πολωνία-Εσθονία
Σχολιάζοντας τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας δήλωσε: «Η Ελλάδα έκανε ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδό της από την Ευρωζώνη». Παρόμοια αντίδραση είχαμε και από την Πολωνία, με την Πρωθυπουργό της χώρας να λέει χαρακτηριστικά: «Η έξοδος από το ευρώ είναι η μόνη επιλογή μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Οι Έλληνες, τους οποίους σέβομαι πάρα πολύ, έπεσαν θύματα μιας λαϊκίστικης πολιτικής επέλασης. Δεν υπάρχει πια κάποιο πλάνο (για την Ελλάδα)». Στο ίδιο μήκος κύματος υπήρξαν και οι δηλώσεις του Εσθονού Πρωθυπουργού, ο οποίος δήλωσε: «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν φαντάζει καλό για το μέλλον του ελληνικού λαού».