Ενέργεια

Νέα τάξη πραγμάτων στις συνομιλίες

Μορφή ομοσπονδίας στο πλαίσιο ενιαίου κράτους και Σύνταγμα της Ζυρίχης, λέει ο ΠτΔ
Δεν είναι τυχαία η αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, και εύχομαι να αποκατασταθούν οι σχέσεις, αφού η Κύπρος θα επωφεληθεί, υποστηρίζει ο Νίκος Αναστασιάδης

Για ύπαρξη ενός εντελούς διαφορετικού κλίματος, στο οποίο επιτρέπεται να εκφράζονται οι διάφορες ανησυχίες των δύο πλευρών, έκανε λόγο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέντευξη που έδωσε στον Νικήτα Κυριάκου, στο πλαίσιο της εκπομπής «Μεσημέρι και Kάτι» του «Σίγμα», με θέμα το Κυπριακό. Επί του θέματος, ο κ. Αναστασιάδης εξήγησε ότι μέχρι στιγμής υπάρχει μια κωδικοποίηση των διαφορών και των συγκλίσεων, και γίνεται μια ουσιαστική αποτύπωση των προβλημάτων και των συμπτώσεων ή των διαφορών που τυγχάνουν ουσιαστικής διαπραγμάτευσης.


Ερωτηθείς σε ποια θέματα της διακυβέρνησης υπάρχουν διαφωνίες, ο Πρόεδρος αρνήθηκε να τοποθετηθεί επ’ ακριβώς, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να μπούμε σε ανοικτό διάλογο, αφού εντός των ημερών ο ίδιος προτίθεται να ενημερώσει επί του θέματος το Εθνικό Συμβούλιο. Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας είναι κόκκινη γραμμή για την άλλη πλευρά, ο κ. Αναστασιάδης αρκέστηκε στο να απαντήσει: «Έτσι προβάλλεται», και αρνήθηκε να μπει σε περαιτέρω διευκρινίσεις για τη θέση της ε/κ πλευράς. «Η τακτική του παρελθόντος εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας, να κάνουμε διάλογο και πολλές φορές να διαπραγματευόμαστε από αέρος μεταξύ μας, δεν ωφέλησε. «Όσο λιγότερα λέγονται και όσο περισσότερα γίνονται, τόσο το καλύτερο», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Η βάση του εδαφικού
Όσον αφορά τη βάση του εδαφικού, ο ΠτΔ επανέλαβε ότι τα κριτήρια είναι αυτά που πρέπει να διακρίνουν τις αναπροσαρμογές και αρνήθηκε ότι αυτά βασίζονται σε προηγούμενα σχέδια επίλυσης. Είπε, εντούτοις: «Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να δούμε πώς είναι δυνατόν, με τα κριτήρια που συζητούνται, να επιτύχουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις, σε συνδυασμό με την κατοχύρωση των τεσσάρων ελευθεριών. Το πιο σημαντικό, πρόσθεσε, είναι ότι για πρώτη φορά η πλευρά μας αξιοποιεί την ιδιότητά της ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ένα σημαντικό στοιχείο της 11ης Φεβρουαρίου είναι η συμπερίληψη όλων των συμφωνιών κορυφής που έγιναν, καθώς επίσης και των κοινών δηλώσεων, με τρόπο που να γίνεται σεβαστό το κοινοτικό κεκτημένο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι τέσσερεις βασικές ελευθερίες», πρόσθεσε.
Τα δεδομένα στο περιουσιακό
Όπως υποστήριξε ο ΠτΔ, η συζήτηση επί του περιουσιακού συνεχίζει στη βάση κριτηρίων που πρέπει να διακρίνουν μια δίκαιη αντιμετώπιση των περιουσιών των προσφύγων ή των Τουρκοκυπρίων, διότι, εξήγησε, όλοι είχαν περιουσίες στην μια ή την άλλη πλευρά. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, χωρίς εμείς να αρνούμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι αυτό που δικαιούνται οι Τουρκοκύπριοι, αυτό που δικαιούται ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης, εμείς ως νόμιμο κράτος να φροντίσουμε να διασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματα. Εκεί όπου δεν είναι δυνατή η αποκατάσταση του ιδιοκτήτη, θα ακολουθηθεί μια σειρά από θεραπείες, οι οποίες οπωσδήποτε θα αμβλύνουν σημαντικά, σε συσχέτιση με τις τέσσερεις ελευθερίες, το αίσθημα της αδικίας».
Εκ περιτροπής Προεδρία
Ερωτηθείς, αν μπορεί να προκύψει λύση του Κυπριακού με εκ περιτροπής Προεδρία, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε: «Σας παρακαλώ, δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Πολλά είναι αυτά που θα κρίνουν το ένα ή το άλλο. Η θέση η δική μας είναι διαφορετική. Η θέση των Τουρκοκυπρίων είναι διαφορετική. Εντούτοις, υπάρχουν πολλά θέματα που μπορούν να αμβλυνθούν, κάτι που σήμερα φαίνεται ως παράδοξο», και πρόσθεσε: «Όσοι μιλούμε για Κυπριακή Δημοκρατία λέγοντας ότι πρέπει να την προστατέψουμε, να θυμόμαστε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει και θα υπάρχει, για όσο τουλάχιστο δεν βρίσκεται λύση, βασισμένη στο Σύνταγμα του 1960. Όσοι θέλουν να παρακολουθούν από κοντά ή τουλάχιστον να είναι σοβαροί όταν συνομιλούν, ας διαβάσουν λίγο το Σύνταγμα και θα διαπιστώσουν ότι οι εκλογές ήταν με ξεχωριστούς εκλογικούς καταλόγους, με ξεχωριστή εκλογή αντιπροσώπων από κάθε κοινότητα, κάτι που σήμερα προσπαθούμε να το καταργήσουμε με καθολική ψηφοφορία».
Μετασχηματισμός σε ΔΔΟ
Επιπλέον, στο ερώτημα εάν η λύση που θα προκύψει θα είναι συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε χαρακτηριστικά: «Είτε το θέλουμε είτε όχι, αυτό θα είναι. Δεν θα ξαναϋποβάλουμε έκθεση για ένταξη στα Η.Ε. και δεν θα ξαναϋποβάλουμε αίτηση για ένταξη στην Ε.Ε.». Κληθείς να απαντήσει σε όλους όσοι κάνουν λόγο για κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Προέδρος είπε επίσης: «Εγώ λέω ότι αυτό που θα προκύψει θα είναι ο μετασχηματισμός του ενιαίου κράτους σε μια Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία, όπως έχει συμφωνηθεί επί Μακαρίου, Κυπριανού, επί αειμνήστου Παπαδόπουλου κ.λπ. Εξάλλου, αν διαβάσει κανείς το Σύνταγμα της Ζυρίχης, είναι μια μορφή Ομοσπονδίας σε ενιαίο κράτος».
Όχι στις ψευδαισθήσεις
Ερωτηθείς, εάν ο κυπριακός λαός θα ενημερώνεται για κάθε κεφάλαιο που κλειδώνει, ο κ. Αναστασιάδης, υπενθυμίζοντας την αρχή τού «Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί, εάν δεν συμφωνηθούν όλα», ισχυρίστηκε πως δεν πρέπει να δημιουργούνται ψευδαισθήσεις ότι το κάθε κεφάλαιο κλειδώνει, αφού πρέπει, όπως είπε, να υπάρξει συμφωνία εφ' όλων των θεμάτων. «Εκείνο το οποίο θα γίνεται, είναι η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, με την ελπίδα ότι εκείνα που λέμε δεν δημοσιοποιούνται, επιτέλους δεν θα δημοσιοποιούνται. Επαναλαμβάνω πως θέλω να μπει μια νέα τάξη πραγμάτων όσον αφορά τη διαπραγμάτευση. Δεν είναι θέμα η διαπραγμάτευση μεταξύ μας, και είναι λάθος να συζητούμε τι είπαν οι Τούρκοι ή η Τουρκοκύπριοι και να θεωρούμε ότι αυτό είναι η θέση της ε/κ πλευράς. Η συμφωνία μας με τον Ακιντζί είναι να αποφεύγονται δηλώσεις που δημιουργούν προβλήματα στην άλλη κοινότητα».
Ουδεμία διάσκεψη στη Νέα Υόρκη
Ουδεμία συμφωνία, ούτε φανερή ούτε μυστική, έχει γίνει για τετραμερή διάσκεψη στη Νέα Υόρκη, επισήμανε επιπρόσθετα ο Πρόεδρος, προσθέτοντας: «Αυτό που έχουμε πει είναι ότι θα πρέπει να εργαστούμε εντατικά για να επιτύχουμε λύση το συντομότερο δυνατόν. Αυτό το συντομότερο δεν καθορίζει τον Σεπτέμβριο, τον Νοέμβριο, τον Φεβρουάριο ή ούτω καθεξής». Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Αναστασιάδης αρνήθηκε επίσης και τα περί ύπαρξης χρονοδιαγράμματος.
Εξομάλυνση σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ
Όσον αφορά τα ενεργειακά και τον καθοριστικό ρόλο που αυτά διαδραματίζουν στη λύση του Κυπριακού, ο ΠτΔ είπε, αναφερόμενος αρχικά στο Ισραήλ: «Νομίζω ότι τα κοιτάσματα, και όχι της Αφροδίτης, είναι ακόμη περισσότερα. Μην ξεχνάτε ότι στο Λεβιάθαν έγιναν 52 γεωτρήσεις και το Ταμάρ δόθηκε δωρεάν για έρευνες στην Delek, ύστερα από επανελεγμένες αποτυχημένες προσπάθειες της British Gas, και σήμερα είναι ένα βυθοτεμάχιο που η αξία του υπερβαίνει τα 80 δις δολάρια. Συνεπώς, ο ενεργειακός πλούτος, είτε αυτός ανήκει στο Ισραήλ είτε στην Κυπριακή Δημοκρατία, δημιουργεί νέα κινητικότητα και αναβαθμίζει τον γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου.


Οι τελευταίες προσπάθειες αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ δεν είναι τυχαίες, και εγώ εύχομαι να αποκατασταθούν οι σχέσεις, γιατί η Κύπρος αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, ενόψει των ενεργειακών σχεδιασμών της Άγκυρας που εξυπηρετεί και τις γείτονες φιλικές χώρες προς εμάς». Ερωτηθείς κατά πόσο μια ενδεχόμενη εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ θα βλάψει την Κύπρο, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: «Από πού και ώς πού; Και η Ρωσία είναι φίλη με την Τουρκία, και όμως δεν έχουν διασαλευτεί οι σχέσεις μας με αυτήν». Τέλος, κληθείς να απαντήσει πότε επιστρέφουν τα γεωτρύπανα και αν αυτά αποχώρησαν λόγω Κυπριακού, ο κ. Αναστασιάδης αρνήθηκε κάτι τέτοιο, και ισχυρίστηκε ότι αυτό συνέβη λόγω της μείωσης των διεθνών τιμών πετρελαίου, που οδήγησαν, όπως είπε, τις εταιρείες σε αναπροσαρμογή των σχεδίων τους.