Ειδήσεις

«Δεν πάω στο δικαστήριο Δεκέλειας»

Δεν πρόκειται να παρουσιαστεί στο δικαστήριο Δεκέλειας στις 12 Οκτωβρίου 2015, επόμενη δικάσιμο της δίκης του, που συνεχίζεται από τον Ιούλιο 2014, δήλωσε χθες στη «Σ» ο 60χρονος γεωργός Χαμπής Χειμώνας, από την Ξυλοφάγου, ο οποίος είχε συλληφθεί προχθές το πρωί στο περιβόλι του, σε έδαφος της Βρετανικής Βάσης Δεκέλειας, και κρατηθεί για πολλές ώρες, στον αστυνομικό σταθμό Δεκέλειας. Στη Δεκέλεια, είχε σπεύσει από τη Λευκωσία ο δικηγόρος του Μιχάλης Παρασκευάς και μετά την παρέμβασή του και αφού καταβλήθηκε χρηματικό ποσόν ως εγγύηση, ο Χ. Χειμώνας αφέθηκε ελεύθερος, γύρω στις 8 το βράδυ.


Καταγγελίες για κακομεταχείριση
Ο κ. Χειμώνας, που βρισκόταν χθες στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, για να συμπαρασταθεί στον δικηγόρο του Μιχάλη Παρασκευά, στη δίκη του για μη καταβολή εισφορών του στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως πράξη πολιτικής ανυπακοής, επανέλαβε ότι «εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και δεν αναγνωρίζουμε κανένα δικαίωμα στους Βρετανούς, να δικάζουν πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και να μας εξευτελίζουν».


Η προχθεσινή σύλληψή του Χ. Χειμώνα έγινε ακριβώς για την παρακοή τού σχετικού δικαστικού διατάγματος και για τη μη παρουσίασή του στο Δικαστήριο Δεκέλειας, τόσο του ιδίου, όσο και του γιου του Χριστόφορου, για ακρόαση κατηγοριών εναντίον τους, που αφορούν παρεμπόδιση εργασιών σε έδαφος των Βάσεων, με απειλή βίας και επίθεση εναντίον αστυνομικού, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Ο Χ. Χειμώνας επανέλαβε, επίσης, στη «Σ» τις καταγγελίες του ότι στη διάρκεια της σύλληψής του, από έξι αστυνομικούς της Βάσης Δεκέλειας (Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους), έτυχε βάναυσης κακομεταχείρισης και κτυπήθηκε στο κεφάλι από κάποιους από αυτούς.
Ο κίνδυνος για Κύπριους πολίτες
Από τη δική του πλευρά, ο δικηγόρος του, Μιχάλης Παρασκευάς, μας υπενθύμισε την έφεση που καταχώρισε πριν από λίγες ημέρες στο Ανώτατο Δικαστήριο, εναντίον της απόρριψης από το Ανώτατο (στις 8 Μαΐου 2015), της αίτησής του, εκ μέρους του πελάτη του, Χαμπή Χειμώνα, για έκδοση προνομιακού εντάλματος QUO WARRANTO. Το Ανώτατο, διά του δικαστή Μιχαλάκη Χριστοδούλου, δήλωσε ότι «δεν έχει δικαιοδοσία να διατάξει τον Βρετανό υπήκοο R.H. Naqvi να μην ασκεί τα καθήκοντα τού δικαστή στο έδαφος των Βρετανικών Βάσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ο κ. Παρασκευάς σχολίασε για άλλη μια φορά την απόφαση του Ανωτάτου, επισημαίνοντας ότι «ενώ το Ανώτατο αποφάνθηκε ότι δεν έχει δικαιοδοσία και ενώ η κυπριακή Κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών αποποιήθηκε τις ευθύνες της, υπάρχει το πραγματικό γεγονός, ότι Κύπριοι πολίτες, όπως ο πελάτης μου Χαμπής Χειμώνας, κινδυνεύουν από ένα νομικό έκτρωμα όπως οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο».