Ενέργεια

Οι επιλογές μετά το Grexit

Ρωσία, Κίνα και αμερικανικά Hedge Funds οι εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης
Πρόθυμες οι ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ελλάδα με κεφάλαια, φοβούμενες την κινεζική και ρωσική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζει το Stratfor

Τρία σενάρια χρηματοδότησης παραθέτει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Γεωπολιτικών Αναλύσεων Stratfor, Τζορτζ Φρίντμαν. Όπως ισχυρίζεται σε πρόσφατη ανάλυσή του ο Αμερικανοεβραίος Φρίντμαν, οι επιπτώσεις στο ευρώ από μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν ασήμαντες. «Οι Έλληνες εμμένουν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως τη μόνη πηγή χρηματοδότησης»
Η ρωσική αρκούδα
Η Ελλάδα, υποστηρίζει, έχει τρεις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Η πρώτη είναι η Ρωσία. Έλληνες και Ρώσοι, σημειώνει, έχουν μια σχέση που πάει πίσω στο 1970, γεγονός που αν και ήταν αρκετά ενοχλητικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ίδια την Ευρώπη, ωστόσο, ήταν μια πραγματικότητα. Τώρα όμως, σημειώνει ο καθηγητής, οι Ρώσοι ψάχνουν για ανάληψη του ελληνικού χρέους με σκοπό να το χρησιμοποιήσουν εναντίον των Ευρωπαίων και των Αμερικανών. «Οι Ρώσοι περνούν δύσκολες στιγμές, αλλά δεν είναι τόσο δύσκολες όσο πριν από μερικούς μήνες και η Ελλάδα αποτελεί ένα στρατηγικό έπαθλο. Το αποτέλεσμα των συνομιλιών μεταξύ των Ελλήνων και των Ρώσων παραμένει σκοτεινό.


Στη σύνοδο κορυφής των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), που ξεκίνησε 6 Ιουλίου στη Ρωσία, οι Έλληνες είχαν ρόλο παρατηρητή και, ενδεχομένως, να ψάρεψαν κάποιου είδους συμφωνία», ισχυρίζεται ο Φρίντμαν, προσθέτοντας ότι δημοσίως η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν θα δώσει άμεσο δάνειο προς την Ελλάδα, αλλά θα επωφεληθεί από την κρίση προκειμένου η ίδια να αποκτήσει από τη μια περιουσιακά στοιχεία εντός της χώρας και από την άλλη μια δέσμευση για κατασκευή του αγωγού «Turkish-Stream». Ωστόσο, όπως σημειώνεται, η διάσωση της Ελλάδας θα δώσει στη Ρωσία μια χρυσή ευκαιρία ούτως ώστε να θέσει εμπόδιο στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ να επικεντρωθεί κάπου αλλού εκτός από την Ουκρανία. «Στην Κεντρική Ευρώπη υπάρχει η άποψη ότι Ρωσία και Ελλάδα διαθέτουν για αρκετούς μήνες ένα σχέδιο διάσωσης, το οποίο θα μπορούσε να δικαιολογήσει το «νταηλίκι των Ελλήνων».
Ο Κινεζικός Δράκος
Μια άλλη, αν και λιγότερο πιθανή, πηγή χρηματοδότησης για την Ελλάδα, ισχυρίζεται ο Φρίντμαν, είναι η Κίνα και ορισμένοι από τους εταίρους της. Οι Κινέζοι, όπως σημειώνει, προσπαθούν να αναδείξουν τους εαυτούς τους ως μια πραγματική παγκόσμια δύναμη, χωρίς να διαθέτουν μια στρατιωτική δύναμη παγκόσμιας κλάσης και με μια οικονομία που εξασθενεί. «Δουλεύοντας μόνοι ή με άλλους για να βοηθήσουν τους Έλληνες, δεν θα ήταν ανόητη μια τέτοια κίνηση από την πλευρά τους, δεδομένου ότι θα δημιουργήσει σίγουρα περιφερειακή επιρροή σε σχετικά χαμηλό κόστος, δίνοντας απλώς δεκάδες δισεκατομμύρια», εξηγεί, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα μπορούσε να υποστεί το πολιτικό κόστος της αποξένωσης από μια μεγάλη μερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα περιόριζε επομένως την κινεζική βοήθεια.
Αμερικάνικα Hedge Funds
Τέλος, είπε ο Φρίντμαν, υπάρχουν και αμερικανικά hedge funds και εταιρείες ιδιωτικής αξίας ακινήτων (private equity). Αυτές, σημείωσε, είναι πλούσιες σε μετρητά, λόγω των ευρωπαϊκών, κινεζικών και μεσανατολικών χρημάτων που ψάχνουν για την ασφάλεια των επενδύσεών τους και διατηρούν επιτόκια κοντά στο μηδέν τοις εκατό. «Πολλοί από αυτούς έχουν λάβει μεγαλύτερους κινδύνους ??από αυτόν (Ελλάδα). Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα μπορούσε να τις αποθαρρύνει, γιατί θα ανησυχούσαν περισσότερο από τη ρωσική ή κινεζική επιρροή και παρουσία του πολεμικού τους ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ελκυστική επένδυση
Η Ελλάδα, καταλήγει μεταξύ άλλων ο Αμερικανοεβραίος αναλυτής, έχοντας αποθέσει το χρέος στην Ε.Ε και ξεπερνώντας αυτούς τους πραγματικά δύσκολους μήνες, θα μπορούσε να είναι μια ενδιαφέρουσα επενδυτική ευκαιρία. Γνωρίζουμε από την Αργεντινή, ισχυρίστηκε, ότι όταν μια χώρα χρεοκοπήσει, δεν δημιουργείται ένας τοίχος γύρω από αυτήν. «Η Ελλάδα έχει αξία και, χωρίς το χρέος, αποτελεί μια υψηλού κινδύνου μα συνάμα μια ελκυστική επένδυση», είπε.