Ενέργεια

«Μαγειρεύεται» το νέο Σύνταγμα

Προαπαιτούμενο της λύσης η συγγραφή νέου Συντάγματος, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
Η ευρωπαϊκή λύση δεν αποκλείει την εφαρμογή της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, τόνισε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, και κάλεσε τα ΜΜΕ να μη δημοσιεύουν αναληθείς ειδήσεις
«ΘΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΜΕ τα δικαιώματα της άλλης κοινότητας και αναμένω το ίδιο και από την άλλη πλευρά», τόνισε ο Μουσταφά Ακιντζί

Διέψευσε τις φήμες περί συγγραφής νέου Συντάγματος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους μετά από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι έγινε μια πολύ καλή συζήτηση υπό μορφήν ανασκόπησης της μέχρι σήμερα πορείας των συνομιλιών. Συγκεκριμένα, για τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας περί διαδικασίας συγγραφής νέου Συντάγματος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε «όχι, δεν έχει ξεκινήσει κάτι τέτοιο.


Είμαστε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Όπως γνωρίζετε, υπάρχει πολιτική κατανόηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες σε αριθμό θεμάτων». Όπως εξήγησε, στόχος των διαπραγματευτών είναι να επιχειρήσουν, αυτήν την πολιτική κατανόηση που υπάρχει να την αποτυπώσουν επί των εγγράφων, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη ότι η διαπραγμάτευση είναι διασταυρούμενη. Κληθείς να σχολιάσει την τρίτη επανειλημμένη αναφορά του κ. Έιντε για συγγραφή νέου Συντάγματος και ύπαρξη χρονοδιαγράμματος στα έτη 2015-2016, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε:


«Όταν φτάσουμε κοντά στη λύση, αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να ετοιμαστεί ένα Σύνταγμα, το οποίο να αποτυπώνει την κατάσταση πραγμάτων επί της συμφωνίας που θα υπάρξει. Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε φτάσει εκεί αλλά είναι, ναι, ένα από τα προαπαιτούμενα για να φτάσουμε σε συμφωνία επί συνολικής λύσης του Κυπριακού». Ο κ. Χριστοδουλίδης διέψευσε γι' ακόμη μια φορά τα σενάρια περί συνάντησης των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη:


«O Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται, ως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη Νέα Υόρκη, για να παραστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και δεν τίθεται θέμα από κοινού συνάντησης με τον κ. Ακιντζί και τον Γ.Γ. του ΟΗΕ», διευκρίνισε, προσθέτοντας: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει, ως είθισται, διμερή συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ».
Προ των πυλών η λύση
Από την πλευρά του, ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν επιχειρηματικοί σύνδεσμοι στα κατεχόμενα, δήλωσε πως «η αλλαγή είναι προ των πυλών», και εξήγησε ότι την τελική απόφαση θα τη λάβει ο κόσμος. Μεταξύ άλλων ο κ. Ακιντζί δήλωσε πως ως ηγέτης της τ/κ κοινότητας, θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τ/κ, αλλά, την ίδια ώρα, πρόσθεσε, «θα πρέπει να γνωρίζουμε πως πρέπει να σεβαστούμε και τα δικαιώματα της άλλης κοινότητας. Θα αναμένω το ίδιο και από την άλλη πλευρά». Ο κ. Ακιντζί ενημέρωσε παράλληλα τους παρευρισκομένους στην εκδήλωση ότι τα συστήματα ηλεκτρισμού των δύο πλευρών θα επανασυνδεθούν σύντομα και ευχήθηκε το ίδιο για την τηλεφωνία.
Ευρωπαϊκή η... ΔΔΟ
Η ευρωπαϊκή λύση δεν σημαίνει ότι απομακρυνόμαστε από μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, επαναλαμβάνοντας ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πλήρη σεβασμό στις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η Ε.Ε. είναι η βάση των συνομιλιών, κάτι που αναφέρεται στην κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου. Μετά το πέρας της συνάντησης που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Έιντε εμφανίστηκε ενοχλημένος από τη στάση ορισμένων ΜΜΕ και κάλεσε τους δημοσιογράφους να αποφεύγουν δημοσιεύματα που είναι ανακριβή.


Ο Νορβηγός διπλωμάτης χαρακτήρισε, επίσης, πολύ καλή τη συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος. Σκοπός της συνάντησης, είπε, ήταν η επισκόπηση της κατάστασης και η οργάνωση των θεμάτων όπου θα επικεντρωθούν τον Σεπτέμβριο.
Οι θεραπείες Έιντε
Ερωτηθείς πού ακριβώς αναφέρει το ευρωπαϊκό κεκτημένο ότι οι χρήστες έχουν δικαίωμα επί των περιουσιών, ο κ. Έιντε επικαλέστηκε αποφάσεις ευρωπαϊκών δικαστηρίων, σημειώνοντας: «Οι ηγέτες έχουν συμφωνήσει ότι υπάρχει το ατομικό δικαίωμα στις περιουσίες και αυτό επηρεάζει τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και τους παρόντες χρήστες. Αλλά το πώς, ποιες θεραπείες και πώς θα γίνει αυτό στην πράξη, χρειάζεται μια πολύ λεπτομερής λίστα κατηγοριών, ιεραρχικά. Άλλη μια παρεξήγηση που υπάρχει, είναι ότι ο ένας έχει δικαίωμα και ο άλλος το χάνει. Στη σύγχρονη σχολή σκέψης και οι δύο μπορούν να έχουν δικαίωμα. Το ερώτημα είναι ποια θεραπεία χρησιμοποιείται για το δικαίωμα αυτό.


Μπορεί να είναι επανεγκατάσταση, μπορεί χρηματική αποζημίωση, άλλη περιουσία, ανταλλαγή, υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεραπείες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και η ιεραρχία σε αυτές πρέπει να διευθετηθεί. Και φυσικά υπάρχουν πολλές απόψεις για το πώς γίνεται αυτή η ιεραρχία». Μεταξύ άλλων, ο κ. Έιντε πρόσθεσε ότι: «Όταν μιλάμε για ευρωπαϊκή λύση, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε ευρωπαϊκή λύση επίσης και για το πώς ερμηνεύονται τα δικαιώματα, και αυτό τίθεται ξεκάθαρα στο σύγχρονο ευρωπαϊκό σχετικό δίκαιο, ότι υπάρχει το δικαίωμα των αρχικών ιδιοκτητών και των παρόντων χρηστών».
Βάση το κοινό ανακοινωθέν
Μετά το πέρας της συνάντησης, που είχε χθες με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο Νορβηγός διπλωμάτης απέρριψε σχετικά δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι η διζωνικότητα και η δικοινοτικότητα δεν είναι τόσο ισχυρές όπως ήταν αρχικά. «Προϋπόθεση στις συνομιλίες είναι η δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, ακριβώς όπως διατυπώνεται στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014. Αυτό δεν έχει αλλάξει καθόλου», είπε, προσθέτοντας πως η διευθέτηση θα εμπεδωθεί ως διζωνική, δικοινοτική, ευρωπαϊκή. «Δεν είναι είτε το ένα είτε το άλλο», ξεκαθάρισε:
«Αυτοί που το ισχυρίζονται αυτό, απλώς το έχουν καταλάβει λάθος, γιατί αυτές είναι ίσες προϋποθέσεις και θα υπάρξει μια συμφωνία, εάν υπάρξει, όπως περιγράφεται στη δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014».
Θα το λύσουν οι Κύπριοι
Μιλώντας για την ενημέρωση που έκανε στο Σ.Α. του ΟΗΕ πριν από 8 ημέρες, ο κ. Έιντε υπενθύμισε ότι το παράθυρο ευκαιρίας πρέπει να τύχει εκμετάλλευσης και τόνισε ότι το ίδιο το Συμβούλιο ήταν ομόφωνο για το Κυπριακό και η στήριξη προέρχεται από το υψηλότερο επίπεδο. «Είναι πολύ σπάνια η ομοφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και αυτό είναι κάτι μοναδικό και πολύ θετικό, που επιβεβαιώνει την εντύπωση πως τα αστέρια είναι απίστευτα καλά ευθυγραμμισμένα γύρω σας».


Ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ σημείωσε παράλληλα πως, σε αντίθεση με άλλες φορές που το Κυπριακό προσπαθούσαν να λύσουν όλοι οι άλλοι, αυτήν τη φορά οι ίδιοι οι Κύπριοι θα το λύσουν. «Για να το θέσω προσεκτικά. Αυτήν τη φορά είναι η ευκαιρία για τους Τ/κ και τους Ε/κ να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Και δεν είχατε μια καλύτερη ευκαιρία και δεν είμαι σίγουρος ότι θα έχετε μια καλύτερη ευκαιρία», τόνισε.
Διαπραγματευτές και τον Αύγουστο
Την ίδια ώρα, οι δύο διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί καθώς και οι Τεχνικές Επιτροπές αποφάσισαν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται και τον Αύγουστο, διακόπτοντας μόνο μεταξύ 10 και 21 του μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι συναντήσεις τόσο των δύο διαπραγματευτών όσο και των Τεχνικών Επιτροπών θα συνεχίσουν την πρώτη και την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Επί του παρόντος, μεταξύ 10 και 21 Αυγούστου δεν έχουν προγραμματιστεί οποιεσδήποτε άλλες συναντήσεις.