Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 38 ΧΡΟΝΙΑ

Συνάντηση Κυπριανού - Κληρίδη
«ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΚΛΗΡΙΔΗ - Οι διαβουλεύσεις και οι επαφές συνεχίζονται χωρίς να έχει προκύψει τίποτε το οριστικό - ΑΝΕΒΛΗΘΗ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 10 Αυγούστου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:
Ενώ οι διαβουλεύσεις για τη λύση του προβλήματος της αναδείξεως αναπληρωματικού Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τις εκλογές του Φεβρουαρίου 1978, συνεχίζονται, ο Προεδρεύων κ. Κυπριανού και ο αρχηγός του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Γλαύκος Κληρίδης είχαν χθες ιδιαίτερη συνάντηση. Κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό γραφείο στις 11 το πρωί, οι δύο άνδρες συζήτησαν, κατά τις πληροφορίες μας, για τις πιθανότητες κάποιας συνεργασίας με την προϋπόθεση ότι ο κ. Γλαύκος Κληρίδης θ’ αποδεχθεί την πρόταση που έχει ήδη υποβληθεί να γίνει δεκτός ο Σπύρος Κυπριανού σαν κοινός και μόνος υποψήφιος όλων των κομμάτων και να εκλεγεί έτσι αυτομάτως αναπληρωματικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Αβάσιμα τα περί εποικισμού
Τουρκοκύπριοι «επίσημοι», με τους οποίους επεκοινώνησε χθες συντάκτης της «Σημερινής», μας δήλωσαν ότι είναι «εντελώς αβάσιμη» η πληροφορία που δημοσιεύθηκε στη χθεσινή έκδοση ελληνικής κυπριακής εφημερίδας, ότι επρόκειτο ν’ αρχίσει χθες ο εποικισμός «του μισού τμήματος της Αμμοχώστου» και ότι επρόκειτο να εγκατασταθούν εκεί Τουρκοκύπριοι από τη Λάρνακα, την Πέργαμο και άλλες περιοχές.
Η απόφαση για τον Λευτέρη
Ένοχο και στις εννέα κατηγορίες που αντιμετωπίζει βρήκε χθες το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας τον Ελευθέριο Παπαδόπουλο, ο οποίος, απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου του Δικαστηρίου κ. Δ. Δημητριάδη αν ήθελε να πει τίποτε, ώστε να μην του επιβληθεί ποινή, απάντησε: «Αφού με βρήκατε ένοχο, τι να σας πω».
Ο ξένος Τύπος για τον Μακάριο
Το σύνολο του πρωινού γαλλικού Τύπου σε πρωτοσέλιδες ανταποκρίσεις με φωτογραφίες περιγράφει σήμερα (χθες) την κηδεία του Προέδρου Μακαρίου. Χαρακτηριστική είναι η λεζάντα πρωτοσέλιδης φωτογραφίας στην «ΑΥΡΟΡΕ» μιας μαυροφορεμένης Κυπρίας, που οδύρεται προ της σορού του Εθνάρχου, η οποία «ενσαρκώνει όλον τον πόνο του ελληνοκυπριακού λαού». Ο τίτλος της ανταποκρίσεως στην ίδια εφημερίδα είναι: «Στην κηδεία του Μακαρίου δεν παρέστησαν βασιλείς, αλλά ο λαός».


Οι θερμές δηλώσεις του εκπροσώπου της γαλλικής κυβερνήσεως κ. Λερφίτ υπογραμμίζονται από τον γαλλικό Τύπο, ενώ η αμερικανική «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν» δίνει έμφαση στις εκκλήσεις του Προέδρου Τσάτσου και του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσοστόμου για την πλήρη ενότητα των Ελληνοκυπρίων. Εξάλλου η «Ουμάντε» και η «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν» σημειώνουν ιδιαίτερα το γεγονός ότι καμιά εκδήλωση συμπαθείας ή πένθους δεν παρατηρήθηκε από της πλευράς των Τουρκοκυπρίων.