Σημερινά

Η Αμμόχωστος και η περιφραγμένη ζώνη

Για σαράντα χρόνια μας καρτερεί η περιφραγμένη ζώνη της Αμμοχώστου και όσοι από εμάς τους πρόσφυγες δεν ξέχασαν το σήμα κατατεθέν των προσφύγων «Δεν ξεχνώ» νοσταλγούν την επιστροφή των κατοίκων της περιοχής αυτής, που έγινε σύμβολο των Αμμοχωστιανών. Εάν η λύση που θα εξευρεθεί για παραχώρηση της περιφραγμένης ζώνης γίνει με ανταλλάγματα, τότε σημαίνει διχοτόμηση.
Η ενορία της Αγ. Ζώνης, που περιλαμβάνεται στην περιφραγμένη ζώνη, ήταν από τις καλύτερες ενορίες της κατεχόμενης πόλης του Ευαγόρα. Πολύ καλός κόσμος, φιλοπρόοδοι πολίτες, με μόρφωση, δάσκαλοι, καθηγητές, λογιστές, αρχιτέκτονες και επιχειρηματίες αποτελούσαν την ξακουστή αυτήν ενορία. Τέσσερεις δεκαετίες τώρα οι καμπάνες της εκκλησίας της Αγίας Ζώνης δεν έχουν κτυπήσει και δεν έχουν ακουστεί οι ψαλμωδίες της βυζαντινής μουσικής από τους ιεροψάλτες της εκκλησίας και μήτε οι φωνές των πρεσβυτέρων Παπαθανάση και Παπάκυριακου οι οποίοι δεν βρίσκονται πια στη ζωή. Το θρησκευτικό Ορθόδοξο Ίδρυμα ΘΟΙ Σταυρού περιμένει υπομονετικά την έπαρση της χριστιανικής σημαίας με τον Δικέφαλο Αετό.
Η ενορία του Αγ. Λουκά, προς τιμήν του Γιατρού και Ευαγγελιστή Λουκά, της οποίας οι χριστιανοί ενορίτες περιμένουν για σαράντα χρόνια να κτυπήσουν επιτέλους οι καμπάνες και να λειτουργήσει αυτή η χριστιανική εκκλησία της Αμμοχώστου. Η Αγία Παρασκευή, άλλη εκλεκτή ενορία της πόλης-φάντασμα, που οι διψασμένοι για επιστροφή κάτοικοί της περιμένουν να τους δοθεί η απερίγραπτη χαρά να ακούσουν τη Λειτουργία στην εκκλησία τους.


Η εκκλησία του Αγ. Νικολάου, των μακαριστών Παπαμιλτιάδη, Χριστοδούλου και Ευέλθοντα Χριστοδούλου Διάκου, οι οποίοι με την παρουσία τους τιμούσαν την Ελληνική Χριστιανική Αδελφότητα Νέων της Αμμοχώστου και την ΑΕΚ Αμμοχώστου, και ενέπνεαν τους νέους που γαλουχήθηκαν με τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη. Αυτές οι αξέχαστες ενορίες της Αμμοχώστου έχουν στη μέση την ενορία της Αγ. Ζώνης και την περιφραγμένη περιοχή.|
Η πόλη της Αμμοχώστου, με εκείνες τις μοναδικές και ανεπανάληπτες πολιτιστικές εκδηλώσεις, με μια πανάρχαια ιστορία, πολιτισμό και έθιμα από την εποχή του Ομήρου. Πόλη αρχαία, ιστορική, μυθική, ρομαντική, που βασιλιάδες και βασίλισσες κατοίκησαν σ’ αυτήν. Πόλη του Τεύκρου, του Ονήσιλου, του Ευαγόρα, πόλη του αρχαίου κάλλους και του αρχαίου μεγαλείου. Όπως ο τυφλός ποθεί το φως, έτσι και οι κάτοικοι της Αμμοχώστου ποθούν την απελευθέρωση ολόκληρης της πόλης και την παράδοσή της στους νόμιμους κατοίκους της.