Σημερινά

Έναρξη εκποιήσεων

Έχει ήδη γίνει γνωστό πως στις 18.8.2015 οι τράπεζες θα αρχίσουν να εφαρμόζουν τους νόμους, που πρόσφατα ψηφίστηκαν, και που μεταξύ άλλων τους δίνουν το δικαίωμα εκποιήσεων περιουσιών αφερέγγυων δανειοληπτών. Δυστυχώς στις πλείστες των περιπτώσεων, οι δανειολήπτες, εξουθενωμένοι από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την παντοδυναμία των τραπεζών, οι οποίες, στηριζόμενες από τους δικηγόρους και λογιστές και άλλους συμβούλους τους, δεν υπάρχει αμφιβολία πως μπορούν, αν το θελήσουν, να συνθλίψουν τους ήδη αποδυναμωμένους δανειολήπτες.
Βέβαια, το νομοθετικό πλαίσιο περιλαμβάνει και κάποιες ασφαλιστικές, λεγόμενες, δικλίδες ασφαλείας, οι οποίες, όμως, για να εφαρμοστούν προϋποθέτουν πως ο δανειολήπτης πρέπει να πληρώσει είτε κάποιο σύμβουλο αφερεγγυότητας είτε κάποιο δικηγόρο, ώστε να προστατευτεί έστω στοιχειωδώς. Όμως, όταν κάποιος ήδη, ως γνωστόν, με δυσκολία τα βγάζει πέρα, πού θα βρει τους πόρους να πληρώσει γι' αυτές τις υπηρεσίες; Συνεπώς, είναι φανερό πως το πλαίσιο πάσχει από αυτήν την αδυναμία την οποία η Βουλή, αλλά και η Πολιτεία, οφείλει να αντιμετωπίσει άμεσα, προσφέροντας για παράδειγμα νομική και συμβουλευτική αρωγή σε τέτοιες ομάδες.
Επιπλέον, ελπίζουμε οι τράπεζες να δείξουν κατανόηση στις πλέον αδύναμες ομάδες, όπως των ανέργων και όσων τα εισοδήματα μειώθηκαν δραστικά. Ναι μεν οι νόμοι που ψηφίστηκαν τους δίνουν το δικαίωμα να δράσουν, αλλά δεν τους το επιβάλλουν και, λαμβάνοντας υπ' όψιν πως ό,τι κάνουν θα έχει συνέπειες και στις μελλοντικές δραστηριότητές τους, είναι προς το συμφέρον τους να επιδείξουν τη μέγιστη κατανόηση.
Τέλος, όταν οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να πωλήσουν δάνεια μέχρι και το 30% της αξίας τους, ας κάνουν την υπέρβαση και να δεχθούν να αναδιαρθρώσουν δάνεια έστω στο 50% της αξίας τους, πετυχαίνοντας έτσι αναδιαρθρώσεις μεγάλου αριθμού δανείων. Διότι είναι πλάνη, αν κάποιοι πιστεύουν πως μαζικές εκποιήσεις ή πωλήσεις πακέτων δανείων θα σώσουν τις τράπεζες ή την οικονομία. Το μόνο που θα πετύχουν είναι μια άνευ προηγουμένου κοινωνική και οικονομική ανισότητα. Ας ελπίσουμε, λοιπόν, πως όλοι οι εμπλεκόμενοι θα εφαρμόσουν το νέο πλαίσιο με φειδώ και με κοινωνική ευαισθησία.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΙΟΛΑΡΗΣ
Οικονομολόγος