Ενέργεια

Υπό τρομοκρατικό κλοιό η Τουρκία

Η Τουρκία χτυπά τους Κούρδους για να προστατεύσει το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ο αρχηγός του PKK
Τέσσερεις νεκροί και αρκετοί τραυματίες, ο απολογισμός από τις επιθέσεις κατά του αμερικανικού προξενείου και του αστυνομικού τμήματος στην Κωνσταντινούπολη

Αντιμέτωπη με νέο κύμα βίαιων επιθέσεων βρίσκεται από χθες η Τουρκία, ύστερα από μπαράζ επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη. Συγκριμένα, τέσσερα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν στα νοτιοανατολικά από έκρηξη βόμβας, ενώ παράλληλα, δύο δράστες άνοιξαν πυρ έξω από το προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη, αλλά κανείς δεν έχει τραυματιστεί ή σκοτωθεί. Παράλληλα, τέσσερεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν από έκρηξη σε δρόμο της επαρχίας Σιρνάκ, ενώ λίγο μετά, ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε ένα στρατιωτικό ελικόπτερο, σκοτώνοντας έναν στρατιώτη.


Η ένταση μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων μαχητών έχει αυξηθεί δραματικά, μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης ότι θα αναλάβει πιο ενεργό ρόλο εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Η κατάσταση πάντως στην Τουρκία παραμένει εκρηκτική, δεδομένης της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης στο εσωτερικό, των συρράξεων στο βόρειο Ιράκ, της διαμάχης στο Κουρδικό και της έναρξης επιχειρήσεων αμερικανικών αεροσκαφών από το Ιντσιρλίκ.
Επίθεση σε αστυνομικούς
Στόχος της πρώτης βομβιστικής επίθεσης, που σημειώθηκε χθες, νωρίς τα ξημερώματα Δευτέρας, ήταν το αστυνομικό τμήμα στο Σουλτάνμπεϊλι της Κωνσταντινούπολης. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν πέντε αστυνομικοί και δύο πολίτες, ενώ από τη φωτιά κατέρρευσε μέρος του τριώροφου κτιρίου που στέγαζε το αστυνομικό τμήμα. Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε γειτονικά κτίρια, ενώ κάηκαν περίπου 20 σταθμευμένα αυτοκίνητα.
«Μήνυμα» σε ΗΠΑ
Στο δεύτερο περιστατικό που σημειώθηκε χθες το πρωί, δύο άγνωστα πρόσωπα άνοιξαν πυρ μπροστά από το προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της ευρωπαϊκής πλευράς. Οι δύο δράστες κατάφεραν να διαφύγουν ύστερα από ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, επρόκειτο για έναν άνδρα και μία γυναίκα. Λίγες ώρες μετά το περιστατικό, το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε πως η γυναίκα που ενεπλάκη στην επίθεση τέθηκε υπό κράτηση. Ο Αχμέτ Ακτσάι, ένας κάτοικος της περιοχής που ήταν αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι μία από τις γυναίκες πυροβόλησε τέσσερεις ή πέντε φορές εναντίον των αστυνομικών και μελών της ασφάλειας του προξενείου.


Οι αστυνομικοί φώναζαν «ρίξε την τσάντα σου, ρίξε την τσάντα σου». Και η γυναίκα έλεγε: «Δεν θα παραδοθώ», αφηγήθηκε ο Ακτσάι. Η αστυνομία την προειδοποίησε και πάλι: «Ρίξε την τσάντα σου ή θα σε πυροβολήσουμε» και η γυναίκα είπε, «πυροβολήστε». Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ντογκάν, η τραυματισμένη γυναίκα είναι ηλικίας 51 ετών και έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης ως μέλος της ακροαριστερής οργάνωσης DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο-Κόμμα), η οποία είναι σφόδρα αντιαμερικανική και έχει περιληφθεί από τις ΗΠΑ και την Τουρκία στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.
«Ο αγώνας θα συνεχιστεί»
Πάντως, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το DHKP-C ανέλαβε στον ιστότοπό του την ευθύνη για την επίθεση και υποσχέθηκε πως «ο αγώνας θα συνεχιστεί, έως ότου ο ιμπεριαλισμός και οι συνεργάτες του εγκαταλείψουν τη χώρα μας και κάθε εκατοστό του εδάφους μας απελευθερωθεί από τις αμερικανικές βάσεις». Από την άλλη πλευρά, προξενικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε: «Συνεργαζόμαστε με τις τουρκικές Αρχές για τη διερεύνηση του συμβάντος. Το Γενικό Προξενείο θα παραμείνει κλειστό για το κοινό μέχρι νεωτέρας».
Σύγκρουση με PKK
Τα βίαια επεισόδια ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους αντάρτες εντάθηκαν χθες και στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι. Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού στρατού, ακόμη ένας στρατιώτης έχασε τη ζωή του, όταν Κούρδοι αντάρτες άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτικού ελικοπτέρου σε χωριστή επίθεση στη Σιρνάκ. Πηγές των δυνάμεων ασφαλείας έκαναν γνωστό πως τουλάχιστον επτά στρατιώτες τραυματίσθηκαν κατά την επίθεση, η οποία σημειώθηκε καθώς το ελικόπτερο απογειωνόταν. Μετά την επίθεση τα τουρκικά ελικόπτερα βομβάρδισαν, ως αντίποινα, στόχους του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ).


Σημειώνεται πως η κατάπαυση του πυρός στην μακροχρόνια σύγκρουση με το PKK τερματίστηκε τον Ιούλιο, όταν η Τουρκία άρχισε να βομβαρδίζει στρατόπεδα του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ, την ίδια στιγμή που ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών του ΙΚ. Ο ηγέτης του ΡΚΚ Τσεμίλ Μπαγίκ κατηγόρησε ανοικτά την Τουρκία ότι προσπαθεί να προστατεύσει το ΙΚ από τους ένοπλους Κούρδους. «Θα το κάνουν για να περιορίσουν τον αγώνα του ΡΚΚ εναντίον του ΙΚ. Η Τουρκία προστατεύει το ΙΚ», δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ο Τζεμίλ. Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί πως όλο το προηγούμενο διάστημα, οι Κούρδοι μαχητές, μεταξύ των οποίων και το PKK, είχαν εξασφαλίσει σημαντικές νίκες εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ.
Στο στόχαστρο των τζιχαντιστών η Ελισάβετ
Τον γύρο του κόσμου συνεχίζει να κάνει η είδηση της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail», σύμφωνα με την οποία τζιχαντιστές σχεδιάζουν να επιτεθούν κατά της Βασίλισσας της Μεγάλης Βρετανίας το ερχόμενο Σάββατο, καθώς η ίδια αναμένεται να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, στόχος των τρομοκρατών είναι και ο πρίγκιπας Κάρολος. «Παρόλο που η απειλή για τρομοκρατικό χτύπημα είναι πολύ σοβαρή, θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες ότι θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τις εκδηλώσεις», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας.


Όπως αναφέρει η «Daily Mail», οι αστυνομικές Αρχές σχεδιάζουν να λάβουν δρακόντεια μέτρα για την ημέρα των εκδηλώσεων, στις οποίες πέραν των μελών της βασιλικής οικογένειας θα παρευρεθούν επίσης και ο Ντέιβιντ Κάμερον και 1.000 βετεράνοι και μέλη του στρατού. Το παλάτι του Μπάκιγχαμ αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα. Τις εκδηλώσεις θα παρακολουθήσουν επιπλέον χιλιάδες κόσμου, στους δρόμους ανάμεσα και γύρω από το Whitehall και το Αββαείο του Γουεστμίνστερ, γεγονός που φοβίζει τις Αρχές, για τυχόν επανάληψη του μεγάλου χτυπήματος, όπως εκείνο του Μαραθωνίου της Βοστόνης το 2013, που κόστισαν τη ζωή σε 3 ανθρώπους και τραυμάτισαν πάνω από 260.