Οικονομικός μαρασμός στην αγορά
Παρασκευή 14 Αύγ 2015

ΕΒΑΛΑΝ ΛΟΥΚΕΤΟ ΤΟ 35% ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Βασικότερο πρόβλημα, η συνεχιζόμενη έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδότησης
Καλύτερα τα πράγματα, όχι όμως ικανοποιητικά, τονίζει ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Πήλικος. Ενώ ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης επισημαίνει στη «Σ», εμφαντικά, πως οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και οι επιπτώσεις της συνεχίζονται
«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πέραν του 35% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν κλείσει, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας της Συνομοσπονδίας βιοτεχνών, επαγγελματιών και καταστηματαρχών (ΠΟΒΕΚ) Στέφανος Κουρσάρης στη «Σ», επισημαίνοντας εμφαντικά πως «δυστυχώς, οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και οι επιπτώσεις της συνεχίζονται». Σύμφωνα με τον Στέφανο Κουρσάρη, το μεγαλύτερο και βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικροεπιχειρήσεις είναι η συνεχιζόμενη έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδότησης.
«Το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται με την πτώση της κατανάλωσης, που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εισοδημάτων των μικροεπιχειρηματιών και την επακολουθούμενη αδυναμία ανταπόκρισής τους στα υφιστάμενα δάνεια. Αυτά τα δύο γεγονότα είναι η κύρια αιτία που οδηγούν πολλές επιχειρήσεις στον οικονομικό μαρασμό ή και στο κλείσιμό τους», πρόσθεσε.
Από την άλλη πλευρά, ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Μιχάλης Πήλικος μάς ανέφερε ότι είναι καλύτερα τα πράγματα σε σχέση με πέρυσι ή και πριν από δύο χρόνια, κάτι έχει αρχίσει να κινείται, «δεν είναι όμως ικανοποιητική η κίνηση, για να μπορεί να βάλει μπρος η μηχανή της οικονομίας».
Τα ολιγοπώλια και η ατμομηχανή
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της ΠΟΒΕΚ, ένα άλλο ζήτημα που επιδεινώνει τις εργασίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι, «δυστυχώς, το φαινόμενο σε βασικούς τομείς της οικονομίας να κυριαρχούν μονοπωλιακές καταστάσεις ή αλλιώς ολιγοπώλια». Ακόμα, σύμφωνα με τον Στέφανο Κουρσάρη, παρατηρείται το φαινόμενο, το οποίο έχει διογκωθεί τα τελευταία τρία χρόνια, να ξεπετάγονται μεγάλες επιχειρήσεις (με περισσότερους από 250 υπαλλήλους), που αναπτύσσονται με πολύ γοργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα αυτό να επηρεάζει δραματικά τις εργασίες των μικροεπιχειρήσεων.
«Το 2005 υπήρχαν 76 τέτοιες επιχειρήσεις και σήμερα 143», μας ανέφερε ενδεικτικά. «Το γεγονός αυτό υποδηλοί ότι έχουν μεγαλώσει τα ολιγοπώλια και στον εμπορικό τομέα, πέραν από τον τραπεζικό, και το βασικό χαρακτηριστικό είναι οι αλυσίδες των πολυκαταστημάτων. Αυτά όλα έχουν ως αποτέλεσμα να οδηγούν στο κλείσιμο, με ταχύτερους ρυθμούς, τις μικροεπιχειρήσεις», τόνισε.
Ο κ. Κουρσάρης διερωτήθηκε γιατί δεν λήφθηκαν κάποια μέτρα, ώστε να τερματιστεί αυτή η κατάσταση, λαμβάνοντας υπ' όψιν τον χαρακτήρα της κυπριακής οικονομίας. Σύμφωνα με τον κ. Κουρσάρη, με την εξουδετέρωση της ατμομηχανής της οικονομίας και την επικράτηση ολιγοπωλίων, η κατάσταση στην οικονομία δεν βελτιώνεται. «Τουναντίον, παρατηρούμε ότι οι τιμές των προϊόντων διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα και οι μισθοί των υπαλλήλων έχουν κουτσουρευτεί», επισήμανε.
Δώρον άδωρον
Σε σχέση με τα σχέδια της Κυβέρνησης για την απασχόληση άνεργων προσώπων, ο Γ.Γ. της ΠΟΒΕΚ μάς ανέφερε ότι είναι δώρον άδωρον, εξηγώντας πως με τέτοιους μισθούς και τόση οικονομική στενότητα η οικονομία δεν μπορεί να βάλει μπρος. Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις της ΠΟΒΕΚ για οικονομική ενίσχυση των μικροεπιχειρήσεων, ο κ. Κουρσάσης μάς είπε τα εξής: «Να δημιουργηθεί εγγυοδοτικός, χρηματοδοτικός οργανισμός, ένα εργαλείο που θα προσφέρει χρηματοδότηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με όρους κριτήρια, που θα είναι βοηθητικά και όχι να είναι έρμαιο στις τράπεζες, τα υψηλά επιτόκια και τις υπερβολικές χρεώσεις». Προς τούτο τόνισε τα ακόλουθα:
«Ακόμα και τα λεφτά που ήρθαν από την Ευρώπη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ούτε καν γνωρίζουμε πού πήγαν. Θέσαμε το θέμα σε συνεδρίες των Επιτροπών Εμπορίου και Οικονομικών της Βουλής, και ακόμα οι τράπεζες θα προσκομίσουν τα στοιχεία, καλυπτόμενες από τα προσωπικά δεδομένα, για την πορεία των δισεκατομμυρίων». Επίσης, η ΠΟΒΕΚ ζητά να μειωθούν τα ενοίκια με βάση τον Νόμο, να διαδραματίσει τον ρόλο της η Επιτροπή Ανταγωνισμού, να υπάρχει νομοθεσία για τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων και να υπάρχει τάξη και όχι αναρχία στο ξεπούλημα και στο λιανικό εμπόριο.
Σύμφωνα με τον Στέφανο Κουρσάρη, «απ’ αυτά που ζητούμε τίποτα δεν έχει προωθηθεί. Αντιθέτως, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δέχονται συνεχώς κτυπήματα κάτω από τη μέση. Σε ό,τι αφορά τα ξεπουλήματα, επικρατεί χάος και αναρχία. Έχουμε αποδείξει με στατιστικά στοιχεία από το Τμήμα Στατιστικής και από τον δείκτη λιανικών πωλήσεων ότι οι τιμές ένδυσης και υπόδησης, από τη στιγμή που κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος περί ξεπουλημάτων, έχουν αυξηθεί».
Τα πιο πετυχημένα σχέδια
Ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Μιχάλης Πήλικος ανέφερε στη «Σ» ότι τα σχέδια της Κυβέρνησης, για την απασχόληση των ανέργων, είναι από τα πιο πετυχημένα σχέδια που έχουν εφαρμοστεί. «Υπάρχει μεγάλη ζήτηση και αναμένεται ότι περισσότερα από 1.000 άτομα θα επωφεληθούν από τα σχέδια αυτά. Το όφελος για την οικονομία είναι μεγάλο, όχι μόνο λόγω του ότι αυτοί οι άνθρωποι αποδεσμεύονται από την ανεργία, αλλά με την απασχόλησή τους δημιουργούνται τέτοιες σχέσεις, που σε αρκετές περιπτώσεις η εργοδότηση συνεχίζεται και μετά τη λήξη της περιόδου, που προβλέπει το σχέδιο εργοδότησης», πρόσθεσε.
Σε σχέση με τις αργίες, ο κ. Πήλικος μάς είπε πως είναι γεγονός ότι πέρυσι η Υπουργός Εργασίας είχε τη δυνατότητα με διάταγμα να καθορίσει τα της εργασίας στις δημόσιες αργίες. Φέτος δυστυχώς, πρόσθεσε, η Βουλή έχει αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα από την Υπουργό και άρα, πλέον, είναι θέμα να εφαρμόζεται η νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να εξαναγκαστεί κανείς να εργαστεί, αλλά αυτός που θα εργαστεί να πληρωθεί διπλά. «Αυτές είναι οι δύο βασικές προϋποθέσεις. Από εδώ και πέρα, το συνδικαλιστικό κίνημα θα πρέπει ν’ αντιληφθεί ότι δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα», επισήμανε.
Δάνεια με φειδώ
Σε ό,τι αφορά τις εργασίες των επιχειρήσεων, ο Μιχάλης Πήλικος μάς ανέφερε ότι η κατάσταση δεν είναι και η καλύτερη, «περιμένουμε ωστόσο σε περίπου ένα χρόνο η κατάσταση να βελτιωθεί. Σίγουρα, όμως, είναι καλύτερα τα πράγματα σε σχέση με πριν από δύο χρόνια. Κάτι έχει αρχίσει να κινείται, δεν είναι όμως ικανοποιητική η κίνηση, για να μπορεί να κινήσει την οικονομία». Και πρόσθεσε: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι σε περίπου ένα χρόνο θα διαφανούν κάποια θετικά αποτελέσματα, όταν θα βγούμε από το μνημόνιο, διότι θ’ αλλάξει και η ψυχολογία της αγοράς.
Σε σχέση με τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τις τράπεζες, υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης, όμως κατά πόσο γίνεται αξιοποίηση αυτών των χρηματοδοτήσεων είναι θέμα που αφορά τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες. Όμως, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν χρήματα. Δίνονται δάνεια εκεί και όπου πρέπει. Για τα ξεπουλήματα, με βάση την απόφαση του Ανωτάτου, έχουν κηρυχθεί αντισυνταγματικά, άρα η κάθε επιχείρηση μπορεί να βγάλει ξεπουλήματα όποτε θέλει. Από την πλευρά μας, ενθαρρύνουμε πάντα τις επιχειρήσεις να βγάζουν ξεπουλήματα.