Ενέργεια

Συμφωνία Ισραήλ με εταιρείες αερίου

Noble και Delek ανάμεσα στις εταιρείες που συμφώνησαν στην ανάπτυξη των ισραηλινών κοιτασμάτων
Σε δύο χρόνια, οι εταιρείες φυσικού αερίου που δραστηριοποιούνται στο Λεβιάθαν θα πρέπει να δείξουν επενδυτικές δεσμεύσεις ύψους τουλάχιστον 1,5 δις δολαρίων, δήλωσε ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας

Σε μια σημαντική συμφωνία, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων, κατέληξε την Τετάρτη το Ισραήλ με τις εταιρείες που αναπτύσσουν τα υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ του. Στις κοινοπραξίες συμπεριλαμβάνονται και οι εταιρείες Noble και Delek, ενώ σύμφωνα με χθεσινή τηλεοπτική δήλωση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, «η συμφωνία θα φέρει εκατοντάδες δισεκατομμύρια σεκέλ για τους Ισραηλινούς πολίτες τα επόμενα χρόνια». Ο κ. Νετανιάχου ενημέρωσε, επίσης, ότι η εν λόγω συμφωνία θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού την Κυριακή.


«Είμαι σίγουρος ότι θα εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία», πρόσθεσε. Οι εταιρείες Noble Energy, με έδρα το Τέξας των ΗΠΑ, και η ισραηλινή Delek έχουν συνεργαστεί προηγουμένως στην ανάπτυξη των δύο κύριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ, τα Ταμάρ και Λεβιάθαν. Οι δυο εταιρείες είναι ιδιοκτήτριες μάλιστα και δύο μικρότερων αποθεμάτων που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα. Οι επικριτές, από την άλλη, λένε ότι η συμφωνία εξακολουθεί να αφήνει τις Noble και Delek με πολύ μεγάλη δύναμη, αφού θα ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ.
Δεσμεύουν τους επενδυτές
Σύμφωνα με γραπτό μήνυμα από το γραφείο του Υπουργού Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία στο θέμα της τιμολόγησης και συμφώνησαν για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σχετικά με την ανάπτυξη του Λεβιάθαν. Συγκεκριμένα, όσον αφορά την ανάπτυξη της δεξαμενής Λεβιάθαν, μεγέθους 621 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, το χρονοδιάγραμμα ορίζει ότι μέσα σε δύο χρόνια, οι εταιρείες φυσικού αερίου θα πρέπει να δείξουν επενδυτικές δεσμεύσεις ύψους τουλάχιστον 1,5 δις δολαρίων, δήλωσε ο Στάινιτς. «Μέσα σε πέντε χρόνια, οι εταιρείες θα πρέπει να αποδείξουν τη δέσμευση της επένδυσης τουλάχιστον 4 δις δολαρίων», πρόσθεσε.


Ο Ισραηλινός Υπουργός είπε, επίσης, πως εκτός από τους νέους τομείς -την τιμολόγηση και διαχείριση του Λεβιάθαν- οι εταιρείες φυσικού αερίου έχουν πλέον συμφωνήσει επίσης σε μία ρήτρα όσον αφορά τη σταθερότητα του τομέα, αλλά και τη συμβολή της κυβέρνησης στη διατήρηση της σταθερότητας. «Η κυβέρνηση μπορεί να δεσμευτεί στο όνομα της κυβέρνησης», δήλωσε χαρακτηριστικά σημειώνοντας: «Δεν μπορεί να το διαπράξει στο όνομα του Κοινοβουλίου, την Κνεσέτ». Μεταξύ άλλων, ο κ. Στάινιτς δήλωσε ότι η συμφωνία θα «επιτρέψει την ανάπτυξη των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ισραήλ μετά από καθυστέρηση αρκετών ετών».
Το κόστος της καθυστέρησης
ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ σχετικά με την ιδιοκτησία και την τιμολόγηση των υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου έχουν ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο, όταν η Ισραηλινή Αντιμονοπωλιακή Επίτροπος του Ισραήλ απείλησε να ορίσει την εταιρική σχέση μεταξύ της Delek Group και της Noble Energy Inc. ως μονοπώλιο, κάτι που θα ανάγκαζε τις εταιρείες να πωλήσουν τις μετοχές τους στα κοιτάσματα. Τον Μάιο παραιτήθηκε ο πρώην Επίτροπος της Αντιμονοπωλιακής Αρχής Ντέιβιντ Γκίλο της χώρας, όταν η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Νετανιάχου αρνήθηκε να σταματήσει το μονοπώλιο της εξόρυξης φυσικού αερίου από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Όλες αυτές οι πολιτικές διαφορές, το προηγούμενο διάστημα, είχαν ως αποτέλεσμα να κρατηθούν υψηλά τα κόστη παραγωγής, ενώ η όλη καθυστέρηση είχε προκαλέσει αναστάτωση στους επενδυτές, οδηγώντας σε εμπλοκή τις συμφωνίες εξαγωγής. Τον περασμένο Ιούνιο, το Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διαχείριση του φυσικού αερίου θα πρέπει να θεωρείται θέμα εθνικής ασφαλείας.