Ενέργεια

Αναζητούν διέξοδο στις εκλογές

Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ του PKK και των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας
«Δεν συντονιζόμαστε άμεσα με την Τουρκία για επιθέσεις εναντίον του ΡΚΚ, αλλά σεβόμαστε πλήρως το δικαίωμα της Άγκυρας να αμυνθεί», δήλωσε ο Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος

Ένας Τούρκος στρατιώτης και τρεις Κούρδοι μαχητές ήταν ο χθεσινός απολογισμός της σύγκρουσης που έγινε στην ανατολική Τουρκία, σύμφωνα με πηγές των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας. Η μάχη, που έγινε ανάμεσα στις τουρκικές ειδικές δυνάμεις και μαχητές του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), σημειώθηκε σε αγροτική περιοχή της επαρχίας Καρς. Το PKK πάντως συνεχίζει με αμείωτη ένταση -από τις 25 Ιουλίου που η τουρκική κυβέρνηση εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον στρατοπέδων των ανταρτών στο βόρειο Ιράκ- να πραγματοποιεί σχεδόν καθημερινά επιθέσεις εναντίον τουρκικών στρατιωτικών στόχων, τερματίζοντας την κατάπαυση του πυρός που είχε διαρκέσει δύο χρόνια.


Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και του ηγέτη του εθνικιστικού κινήματος των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σε μια ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης κοινού εδάφους συνεργασίας μόλις μια βδομάδα πριν από τη λήξη της 45ήμερης προθεσμίας για συγκρότηση κυβέρνησης. Εάν κάτι τέτοιο δεν επιτευχθεί, τότε όπως όλα δείχνουν ο Πρόεδρος Ερντογάν αναμένεται να ζητήσει τη διεξαγωγή νέων εκλογών αυτή τη βδομάδα, με σκοπό να ανοίξει ο δρόμος για τη συγκρότηση κυβέρνησης πλειοψηφίας για το κυβερνών κόμμα AKP.


Σύμφωνα με δηλώσεις του διάσημου Τούρκου καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου Εργκούν Οζπουντούν, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προβεί σε παραβίαση του Συντάγματος, μετά τους πρόσφατους ισχυρισμούς του ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει de facto μετατραπεί σε ένα προεδρικό σύστημα, ζητώντας ένα συνταγματικό πλαίσιο για να «οριστικοποιηθεί» αυτή τη μετάβαση.
Απαγόρευση κυκλοφορίας
Το Σάββατο ήταν η 31η επέτειος από την έναρξη της σύγκρουσης, κατά την οποία έχουν σκοτωθεί 40.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι Κούρδοι. Οι τουρκικές Αρχές στη νοτιοανατολική πόλη Βάρντο προχώρησαν χθες σε επ’ αόριστον απαγόρευση της κυκλοφορίας, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις ενέργειες των Κούρδων μαχητών για επίτευξη αυτονομίας στη συγκεκριμένη περιοχή, έπειτα από το ξέσπασμα των συγκρούσεων που φούντωσαν τον περασμένο μήνα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε στις 8:30 π.μ., έπειτα από την καταστροφή της γέφυρας στην είσοδο της πόλης από το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), αργά το βράδυ του Σαββάτου.


Το PKK έχει επεκτείνει τον αγώνα του στα νοτιοανατολικά βουνά και πόλεις, όταν περισσότερα από 150 άτομα, μεταξύ των οποίων 13 άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις από τις αρχές Ιουλίου. «Η τρομοκρατική οργάνωση του PKK έχει εγκαταστήσει πολλά ναρκοπέδια και παγίδες στο κέντρο της πόλης Βάρντο από τις 15 Αυγούστου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο της τουρκικής κυβέρνησης στο επαρχιακό κέντρο του Μους. «Έχει κηρυχθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη Βάρντο, ούτως ώστε να καταφέρουμε να απενεργοποιήσουμε τα εκρηκτικά και να προστατεύσουμε τους ανθρώπους και τις περιουσίες μας», συμπληρώνει ανακοίνωση.
Αμερικανική στήριξη
Αποκαλυπτική πάντως ήταν η συνέντευξη που έδωσε ο Μπρετ Μακ Γκουρκ, Αναπληρωτής Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για τον Παγκόσμιο Συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη βδομάδα στην Άγκυρα, προκειμένου να ολοκληρώσει τη συμφωνία του Ιντσιρλίκ μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ. Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο της τουρκικής εφημερίδα «Χουριέτ» κατά πόσο η Τουρκία ενημέρωσε τις ΗΠΑ για τους βομβαρδισμούς που εξαπολύει εναντίον των θέσεων του PKK, και κατά πόσο οι ίδιες οι ΗΠΑ έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους σε αυτές τις επιθέσεις, ο Αμερικανός Αξιωματούχος απάντησε:


«Το PKK αποτελεί απειλή για την Τουρκία. Το PKK εξαπολύει επιθέσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας σχεδόν κάθε μέρα. Αυτές οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν. Το Ισλαμικό Κράτος (Daesh όπως αναγράφεται) είναι επίσης μια απειλή για την Τουρκία. Το Ισλαμικό Κράτος είναι μια απειλή και για εμάς και έχουμε μια αποστολή από τον Πρόεδρο: Να κάνουμε ό,τι μπορούμε, μέσα από έναν συνασπισμό, για να το εξασθενίσουμε και τελικά να το νικήσουμε. Θα το κάνουμε αυτό», είπε και πρόσθεσε:
«Υπάρχουν επιχειρήσεις εκ μέρους του συνασπισμού μας και θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι όλα είναι συντονισμένα. Έτσι, υπάρχουν θέματα αεροπορικής ασφάλειας πτήσεων και οι στρατιωτικοί μας βρίσκονται εδώ και εργάζονται για να ρυθμίσουν αυτά τα θέματα με την Τουρκία. Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι όλα είναι συντονισμένα, προκειμένου αυτό να γίνεται με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα».
Νίπτουν τας χείρας τους
Κληθείς να σχολιάσει εάν ΗΠΑ-Τουρκία συντονίζονται και για επιθέσεις εναντίον του PKK, o κ. Μακ Γκούρκ απάντησε: «Δεν συντονιζόμαστε άμεσα για οτιδήποτε έχει να κάνει με επιθέσεις εναντίον του ΡΚΚ, αλλά σεβόμαστε πλήρως το δικαίωμα της Τουρκίας να αμυνθεί ενάντια σε αυτές τις επιθέσεις. Εντούτοις, θέλω να τονίσω ότι έχουμε επίσης κάνει έκκληση για αποκλιμάκωση και επιστροφή στη διαδικασία λύσης. Αυτή είναι μια θεμελιακή αρχή μας. Και νομίζω ότι αυτό είναι επίσης μια θέση αρχής και της τουρκικής κυβέρνησης».
Τουρκική υποκρισία στο Κυπριακό
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση των «New York Times», ενώ η Τουρκία αναμένει διεθνή υποστήριξη για την επίλυσή του Κυπριακού, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, την ίδια ώρα, υποστηρίζει ακριβώς το αντίθετο για τους δικούς της Κούρδους πολίτες. «Για πολλούς Τούρκους οποιοδήποτε κουρδικό αίτημα για εθνική αναγνώριση, είτε για να ονομάζονται Κούρδοι πολίτες της Τουρκίας και όχι Τούρκοι, ή για μια ομοσπονδία, ή να χρησιμοποιούν την κουρδική γλώσσα στα σχολεία ή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, γίνεται αντιληπτό ως επίθεση εναντίον του τουρκικού έθνους και του εδάφους της», αναφέρει η αρθρογράφος Κρίστη Χιούκχες προσθέτοντας:


«Ενώ πολλοί Κούρδοι είναι έτοιμοι να παραμείνουν εντός ενός ενιαίου τουρκικού κράτους, εφ 'όσον μπορούν να έχουν πλήρη πολιτιστικά δικαιώματα, για τους περισσότερους Τούρκους η ιδέα για αποδοχή εκ μέρους των Τ/κ απλά του καθεστώτος μειονότητας υπό μια ε/κ κυριαρχία στην Κύπρο είναι ανάθεμα». Μεταξύ άλλων, το άρθρο των «NY Times» αναφέρει πως μπορεί ορισμένοι σκληροπυρηνικοί Τούρκοι εθνικιστές να θέλουν μιαν ανεξάρτητη «Βόρεια Κύπρο» και κάποιοι ριζοσπάστες Κούρδοι να ονειρεύονται ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν, εντούτοις, όπως αναφέρεται, καμία από τις δυο περιπτώσεις δεν έχει ένα ρεαλιστικό μέλλον ως ανεξάρτητο κράτος.