Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 33 ΧΡΟΝΙΑ

Απών ο Τουλούρας πριν και μετά την εισβολή
«Aμφισβητείται η προσφυγική ιδιότητά του - ΑΠΩΝ Ο ΤΟΥΛΟΥΡΑΣ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ - Ποιες εξηγήσεις έδωσε ο ίδιος», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 17 Αυγούστου 1982, κάτω από τον οποίο γράφει:
Ο υποψήφιος του ΔΗΚΟ για τη βουλευτική έδρα της Αμμοχώστου κ. Ζαχαρίας Τουλούρας είχε φύγει από την Κύπρο πριν από τα γεγονότα του 1974 κι επέστρεψε δύο χρόνια αργότερα, πράγμα που κανονικά δεν θα του επέτρεπε να έχει προσφυγική ιδιότητα. Όταν η «Σημερινή» έθεσε υπόψη του τις σχετικές πληροφορίες, δίνοντάς του την ευκαιρία να τις σχολιάσει, δεν τις διέψευσε. Υποστήριξε όμως ότι δεν είχε φύγει για εγκατάσταση στο εξωτερικό, αλλά τυχαία κι έτσι δεν έχανε το δικαίωμα να θεωρείται πρόσφυγας.
Καταγγέλλει τις Κ. Αερογραμμές
Ο άνθρωπος που επεσήμανε στο Λονδίνο και μετέφερε στην Κύπρο τα περίφημα ψηφιδωτά «Η Λήδα και ο Κύκνος» έπεσε προχθές Κυριακή θύμα πρωτοφανούς ταλαιπωρίας στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Πρόκειται για τον κ. Φειδία Σωτηρίου, ντετέκτιβ της Σκώτλαντ Γυαρντ και μόνιμα εγκατεστημένο στο Λονδίνο. Ο κ. Σωτηρίου κατήγγειλε ότι ενώ είχε προκρατημένη θέση με τις Κυπριακές Αερογραμμές για πτήση Λάρνακος - Λονδίνου, τελικά δεν ταξίδεψε γιατί η θέση του δόθηκε σε γιο του πρώην Υπουργού Οικονομικών και νυν Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντη Αυξεντίου.
Η 3η Βιέννη
Η Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας με διακήρυξή της, με την ευκαιρία της ογδόης επετείου της καταλήψεως της χερσονήσου αυτής από τους Τούρκους, διατρανώνει την ακλόνητη απόφαση των Καρπασιτών να συνεχίσουν τον αγώνα για την εφαρμογή της συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης της 2ας Αυγούστου 1975.
Έρημη πόλη η Λευκωσία
Η Λευκωσία είναι έρημη τις τελευταίες μέρες, όπως κάθε χρόνο τον Δεκαπενταύγουστο. Ελάχιστα αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους δρόμους, λίγα τα καταστήματα που παραμένουν ανοικτά. Η δραστηριότητα της πόλης έχει πέσει σχεδόν στο μηδέν. Οι περισσότεροι Λευκωσιάτες έβαλαν λουκέτο στις πόρτες τους και παραθερίζουν στις θάλασσες και στα ορεινά θέρετρα.
Η μαζική έξοδος των κατοίκων της πρωτεύουσας άρχισε από την περασμένη εβδομάδα. Μακριές ουρές αυτοκινήτων, φορτωμένων παπλώματα, κουβέρτες, πτυσσόμενες καρέκλες, τσαντήρια, πλημμύρισαν τους δρόμους προς τη Λεμεσό, τη Λάρνακα, την Πάφο, την Κακοπετριά, τον Πρόδρομο, τις Πλάτρες. Αν η Λευκωσία ήταν η καρδιά της Κύπρου, θα λέγαμε πως η καρδιά του νησιού άδειασε από το αίμα της. Το αίμα της μαζεύτηκε στα άκρα...