Σημερινά

Ναγκασάκι - Άκκιουγιου

Η επιστολή του δημάρχου του Ναγκασάκι προς τον Ομπάμα και τους επικεφαλής των πυρηνικών δυνάμεων, καθώς και σε όλους τους πολίτες του κόσμου, είναι εμποτισμένη με σοφία που αποκτήθηκε μέσα από τον πόνο, την ψυχική οδύνη και την απόγνωση του λαού του. Σκοπός του όλοι, επίσημοι και ανεπίσημοι, να σχηματίσουν τις πραγματικές εικόνες του μεγάλου εγκλήματος που συνέβηκε στην χώρα του πριν από εβδομήντα τόσα χρόνια.
Μέσα από τους ήχους των σειρήνων και των τυμπάνων, ακούστηκαν και οι ήχοι σπαραγμένων φωνών, αναμεμειγμένοι με τις κατάρες και τις βλασφημίες κατά των πρωταιτίων της συμφοράς και της καταστροφής. Ναγκασάκι και Χιροσίμα - δύο πόλεις που θρήνησαν χιλιάδες νεκρούς κι έθαψαν τις ελπίδες τους.
Δεν ξέρουμε αν ανάμεσα στους προσκεκλημένους παρευρέθηκε κι ο Ερντογάν, για να αντιληφθεί τους κινδύνους που συνεπάγονται από τα σχέδιά του για δημιουργία πυρηνικού σταθμού στο Άκκιουγιου και να μετρήσει την απειλή που επικρέμεται πάνω από τα κεφάλια Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων καθώς και γειτονικών χωρών.
Φτάνει να μη δημιουργηθεί ο πυρηνικός σταθμός, γιατί οι συνέπειές του θα είναι θανάσιμες: Ένα απλό ατύχημα ή ένας τρελός-ψυχοπαθής ή ένας μεγάλος βλάκας που είναι επικεφαλής, να εξαπολύσουν το ολοκαύτωμα, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα συντέλειας του κόσμου. Αλλά, ερωτούμε: αυτούς με τα τέτοια μυαλά και με την ανικανότητα συναίσθησης ευθύνης, «για πόσο καιρό θα υπάρχει κόσμος;»
Σημείωση:
1. Συγχαίρουμε τους ευρωβουλευτές μας που ανέλαβαν εκστρατεία διαφώτισης για τον προγραμματισμένο σκοπό της Τουρκίας να κατασκευάσει πυρηνικό σταθμό στο σεισμογενές Άκκιουγιου. Αυτή η πρωτοβουλία τους να συνεχιστεί και να συνεχίζεται μαζί με τους εδώ και προς τις άλλες Δυνάμεις, μέχρι που να στεφθεί με επιτυχία.
2. Η αδράνεια στοιχίζει. Αν δραστηριοποιούμασταν και με την υπόθεση μεταφοράς νερού από την Τουρκία, ίσως να προλαμβάναμε την αισχρή αυτή ενέργεια: Έγινε μια καθαρή επέμβαση στη θάλασσά μας και στη γη μας, μέρη δικά μας και κομμάτια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δυστυχώς δεν δεικνύει το απαραίτητο ενδιαφέρον.
ΛΟΪΖΟΣ ΠΙΠΗΣ