Σημερινά

Η «Σημερινή» πριν από 38 χρόνια

Τουρκικές μεθοδεύσεις
«ΠΛΗΡΕΣ ΑΔΙΕΞΟΔΟ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ: "Δεν υφίσταται αυτήν τη στιγμή θέμα επαναλήψεως των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων" - ΜΕΘΟΔΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 18 Αυγούστου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:
Σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα της Τουρκίας «Γενί Ασίρ», που αναδημοσιεύονται στη χθεσινή έκδοση της «Χαλκίν Σεσί», ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ντενκτάς υπογραμμίζει ότι «δεν υφίσταται αυτήν τη στιγμή θέμα επαναλήψεως των διακοινοτικών συνομιλιών». Προσθέτει ότι η προσφυγή της ελληνικής πλευράς στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών «θα δώσει στην τουρκική πλευρά νέες δυνατότητες».
«Όταν φθάσει η κατάλληλη στιγμή θα επωφεληθούμε αυτών των δυνατοτήτων», αναφέρει ο Ντενκτάς, αφήνοντας να νοηθεί ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία και η Άγκυρα μελετούν πάλιν το ενδεχόμενο της επίσημης ανακηρύξεως τουρκοκυπριακού κράτους.
Διωγμοί εγκλωβισμένων
Όπως δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Καρπασία», οι εγκλωβισμένοι στις τουρκοκατεχόμενες περιοχές Ελληνοκύπριοι απειλούνται πάλι με ομαδικούς διωγμούς.
Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η τουρκοκυπριακή «αστυνομία» συμβουλεύει τους Καρπασίτες, τόσο στο Ριζοκάρπασο όσο και στην Αγία Τριάδα, να βιαστούν για το «καλό τους».
Στο μεταξύ, εγκλωβισμένοι Καρπασίτες που έχουν παιδιά στις ελεύθερες περιοχές θα φύγουν από την Καρπασία για να έρθουν εδώ, διότι, όπως αναφέρει η εφημερίδα, η Κυβέρνηση δεν ίδρυσε οικοτροφεία για τα παιδιά αυτά, τα οποία ταλαιπωρούνται χωρίς καμιά φροντίδα ή στοργή από το κράτος.
Ελονοσία
Παντελώς ανυπόστατος είναι ο ισχυρισμός του παράνομου ραδιοσταθμού Μπαϋράκ, περί δήθεν υπάρξεως κρουσμάτων ελονοσίας στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, αναφέρει σχετικά χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας. Κανένα κρούσμα ελονοσίας, αναφέρει η ανακοίνωση, δεν έχει σημειωθεί στις περιοχές που ελέγχει το κράτος κατά τα τελευταία χρόνια, εκτός από δύο περιπτώσεις ασθενών, οι οποίοι προσβλήθηκαν στο εξωτερικό και επισημάνθηκαν μόλις έφθασαν στην Κύπρο πριν από ένα χρόνο.
Μεγάλες ελλείψεις στην Εθνική Φρουρά
Σε άρθρο του στην αθηναϊκή «Ελευθεροτυπία» ο δημοσιογράφος κ. Λούης Δανός, που επισκέφθηκε πρόσφατα την Κύπρο, αναφέρει ότι ο «στρατηγός» των ελληνοκυπριακών δυνάμεων στην Κύπρο «δεν έχει σύγχρονα αντιαρματικά όπλα, αυτά που μπορούν και εξουδετερώνουν από κάποια απόσταση τα τανκς, δεν έχει αεροπορία και δεν έχει αντιαεροπορικά πυροβόλα».
Συνεχίζοντας για τις ελλείψεις που υπάρχουν στην άμυνα της Κύπρου, ο Αθηναίος δημοσιογράφος αναφέρει τα ακόλουθα:
«Δεν έχει (ο στρατηγός μας) συμμάχους που να θέλουν ή να μπορούν να επέμβουν αποτελεσματικά προτού να είναι πολύ αργά».
Και ο κ. Δανός προσθέτει: «''Τι λοιπόν έχω'', σκέφτεται κατσουφιασμένος ο στρατηγός μας. Κι αρχίζει το μέτρημα της παρηγοριάς.
»Έχει 5000 εθνοφρουρούς. Έχει αρκετά ελαφρά όπλα για 3-4 από τις πρόσφατα μετεκπαιδευμένες κλάσεις (κάθε κλάση δίνει 5.000 περίπου άνδρες).
»Έχει μερικές χιλιάδες υποψήφιους "αντάρτες", που θα μπορούσαν να γίνουν οι ''κλέφτες'' του ’77 αν πειθαρχήσουν στους διαδόχους του Μακαρίου.
»Έχει και μια χούφτα Ελλήνων αξιωματικών, που όλες οι ενδείξεις πείθουν ότι αυτή τη φορά θα σταθούν και θα πολεμήσουν».