Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Το πρώτο λουλούδι στη Γη

Διεθνής επιστημονική ομάδα ανακάλυψε το απολίθωμα ενός ανθοφόρου φυτού που ζούσε στο γλυκό νερό πριν από 125 έως 130 εκατομμύρια χρόνια

Ένα σκουροπράσινο αγγειόσπερμο υδρόβιο φυτό, με μικρά φύλλα και την επιστημονική ονομασία Montsechia Vidalii, είχε γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη κατά την πρώιμη Κρητιδική περίοδο
Το πρώτο λουλούδι που άνθισε ποτέ στη Γη πιθανότατα αναπτύχθηκε σε υδάτινο περιβάλλον, υποστηρίζει διεθνής επιστημονική ομάδα που ανακάλυψε το απολίθωμα ενός ανθοφόρου φυτού που ζούσε στο γλυκό νερό πριν από 125 έως 130 εκατομμύρια χρόνια.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Παλαιοβοτανολογίας Ντέιβιντ Ντίλχερ από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, μέσα από δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS), εξηγούν ότι ένα σκουροπράσινο αγγειόσπερμο υδρόβιο φυτό, με μικρά φύλλα και την επιστημονική ονομασία Montsechia Vidalii, είχε γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη κατά την πρώιμη Κρητιδική περίοδο.
Αναπτύχθηκε, παράλληλα με τους δεινόσαυρους, σε λίμνες στην περιοχή της σημερινής Ισπανίας όπου σήμερα υψώνονται βουνά.
Το φυτό δεν είχε πέταλα και διέθετε μόνο έναν σπόρο. Είχε ανακαλυφθεί στην Ιβηρική χερσόνησο (στα Πυρηναία όρη και στην κεντρική Ισπανία) πριν από 150 χρόνια, αλλά μόλις τώρα έγινε αντιληπτό πόσο παλιό είναι.
Μέχρι σήμερα, ως αρχαιότερο φυτό με άνθη εθεωρείτο το κινεζικό και επίσης υδρόβιο Archaefructus Sinensis, που έχει περίπου την ίδια ηλικία.
Αναζητώντας το «πρώτο λουλούδι»
Το «πρώτο λουλούδι», σύμφωνα με τον Ντίλχερ, αποτελεί έναν επιστημονικό μύθο, όπως και ο «πρώτος άνθρωπος». Οι επιστήμονες προσπαθούν να ανασυνθέσουν την εξελικτική πορεία των ανθοφόρων φυτών, τα οποία, ξεκινώντας από λίγα είδη, σήμερα έχουν σκεπάσει πια τον πλανήτη μας με τα πιο όμορφα και διαφορετικά λουλούδια. Ο ίδιος ο Κάρολος Δαρβίνος θεωρούσε τα ανθοφόρα φυτά και την εξέλιξή τους ένα μέγα μυστήριο της φύσης.
Οι βοτανολόγοι εκτιμούσαν έως τώρα ότι τα πρώτα φυτά με λουλούδια αναπτύχθηκαν στην ξηρά από άλλα προϋπάρχοντα φυτά, κατά την Ιουράσια περίοδο πριν από περίπου 160 εκ. χρόνια. Αυτό πιστεύεται ότι έγινε παράλληλα με την έκρηξη στην εξέλιξη των εντόμων, τα οποία λειτούργησαν ως επικονιαστές των νέων φυτών. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σημαίνει ότι μερικά αγγειόσπερμα φυτά, όπως η Montsechia Vidalii, ίσως να «βούτηξαν» στο γλυκό νερό, χρησιμοποιώντας πλέον τα ρεύματα του νερού αντί για τα έντομα, προκειμένου να πολλαπλασιάζονται.
Όμως ο Ντίλχερ υποστηρίζει ότι το ξεκίνημα των ανθοφόρων φυτών ενδεχομένως να έγινε απευθείας μέσα στο γλυκό νερό. Το ζήτημα για την «πατρίδα» των ανθοφόρων φυτών παραμένει ανοιχτό, ωστόσο φως στο μυστήριο της καταγωγής τους αναμένεται να ρίξουν νέες ανακαλύψεις απολιθωμάτων.
Πηγή: econews.gr

Υποστηρίξτε τη