Σημερινά

Mετά τις διακοπές, τι γίνεται;

Πλούσιοι και φτωχοί, εργαζόμενοι και άνεργοι, καταχρεωμένοι και έχοντες, απελπισμένοι και αισιόδοξοι, έκαναν τις διακοπές τους άλλοι στο εξωτερικό, άλλοι στην Κύπρο στο σπίτι τους, κι άλλοι στα βουνά ή στις παραλίες.


Οι περισσότεροι, όμως, δεν βγάζουν από τη σκέψη τους τη μεγάλη οικονομική κρίση που μας κτύπησε, με τις αναρίθμητες συνέπειές της. Προβληματίζονται αρκετοί, και δεν είναι λίγοι, στο τι θα κάνουν την επόμενη μέρα μετά τις διακοπές, όταν θα αρχίσουν τα μεγάλα προβλήματα, ευρισκόμενοι χωρίς εργασία ή χωρίς ικανοποιητικά εισοδήματα.


Θα τους κτυπούν την πόρτα οι διάφοροι φόροι, τα έξοδα των παιδιών που θα αρχίσουν τα σχολεία, τα ενοίκια και άλλα έξοδα των σπιτιών τους ή των υποστατικών εργασίας τους, χωρίς να έχουν, έστω και φανταστικά, την οικονομική δυνατότητα να τα καλύψουν όλα αυτά.


Οι τράπεζες φωνάζουν και απαιτούν χρήματα να κατατεθούν στους τρεχούμενους λογαριασμούς ή στα δάνεια, χωρίς να υπάρχει έστω και στοιχειώδης δυνατότητα ικανοποίησής τους. Οι πλείστες μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραπαίουν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, ψυχομαχώντας καθημερινά μέχρι να βγει η ψυχή τους, χωρίς να νοιάζεται κανένας.


Το κράτος και άλλοι οργανισμοί θέλουν πάση θυσία τους αυξημένους φόρους τους κι όπου θέλουν ας τα βρουν, διαφορετικά, σου λένε, «της φυλακής τα σίδερα είναι για τους λεβέντες». Αυτό είναι το κράτος μας που μας «προστατεύει» από τις οικονομικές κρίσεις «προβλέποντας» και «λειτουργώντας» αποτρεπτικά για τις επερχόμενες κρίσεις και καταστροφές.


Για όλες αυτές τις «έξυπνες», τις «επιστημονικές» τους εργασίες, τους πληρώνουμε μάλιστα πολύ αδρά (100.000-200.000 τον χρόνο). Για όλες αυτές τους τις πολύ «εξειδικευμένες», «επιστημονικές», και «ανεπανάληπτες» εργασίες για την οικονομία του δύσμοιρου τόπου μας κερδίζουν τις καλές εκτιμήσεις και τα μπράβο διεθνών οίκων, όπως μας πληροφορούν.


Τώρα εγώ προβληματίζομαι σε τι οίκους αναφέρονται, επειδή υπάρχουν διαφόρων ειδών τοιούτοι οίκοι. Όμως εγώ ένα πράγμα γνωρίζω, η ανεργία και η οικονομική καταστροφή συνεχίζονται χωρίς σταματημό.


ΑΔΑΜΟΣ ΚΟΜΠΟΣ