Κόστος Ζωής

Ξανά στο μικροσκόπιο

Σύσκεψη εντός της εβδομάδας για τις τιμές των καυσίμων, που παραμένουν στα ύψη

Από «κόσκινο» για πολλοστή φορά, τα τελευταία χρόνια, θα περάσουν η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εμπορίου, σε συνεργασία με τους Συνδέσμους Προστασίας των Καταναλωτών, τις τιμές λιανικής πώλησης των καυσίμων στην Κύπρο. Τιμές που, κατά τους Συνδέσμους Καταναλωτών και βάσει συγκεκριμένων στοιχείων, παραμένουν αδικαιολόγητα υψηλές, ενώ στις διεθνείς αγορές η τιμή του μαύρου χρυσού κυριολεκτικά κατρακυλά στα «τάρταρα».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, Λουκά Αριστοδήμου, ο Σύνδεσμός του έχει επεξεργαστεί σωρεία στοιχείων που αποδεικνύουν την αισχροκέρδεια. Αυτά τα στοιχεία, είπε, σε δηλώσεις του στις Τομές στα Γεγονότα στην τηλεόραση του «Σίγμα», στάλθηκαν ήδη στον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη και εντός της τρέχουσας εβδομάδας έχει συγκληθεί διευρυμένη σύσκεψη για ανταλλαγή απόψεων.
Απαράδεκτα υψηλές
Τα τελευταία 24ωρα και αφού υπήρξαν σχετικά δημοσιεύματα στον ημερήσιο Τύπο, οι εταιρείες πετρελαιοειδών στην Κύπρο ανακοίνωσαν μειώσεις στις τιμές λιανικής πώλησης της τάξης των δύο σεντ ανά λίτρο.
Παρά τις μειώσεις αυτές και στη βάση των στοιχείων που συνέλεξε, ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής Λουκάς Αριστοδήμου επέμεινε ότι το κόστος πώλησής τους παραμένει απαράδεκτα υψηλό.
Η αισχροκέρδεια στις τιμές των καυσίμων στην Κύπρο, δυστυχώς, συνεχίζεται, με αποτέλεσμα οι Κύπριοι καταναλωτές να πληρώνουν 25-30 σεντ πιο ακριβά καύσιμα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι για παράδειγμα η Ισπανία, δήλωσε σχετικά ο Λουκάς Αριστοδήμου, κάνοντας παράλληλα λόγο για «κοροϊδία και υποτίμηση της νοημοσύνης μας».
Συγκεκριμένα στοιχεία
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ένωση, στην Ισπανία η τιμή του πετρελαίου κίνησης ανερχόταν στα 0,96 σεντ το λίτρο, ενώ την ίδια μέρα στην Κύπρο ανερχόταν στο 1,25 σεντ, η τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων στην Ισπανία ανερχόταν στο 1,19 σεντ το λίτρο και στην Κύπρο στο 1,29 σεντ το λίτρο και η βενζίνη 98 οκτανίων στην Ισπανία ανερχόταν στο 1,20 σεντ το λίτρο, ενώ στην Κύπρο στο 1,37 σεντ.
Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής επανέλαβε τα περί ύπαρξης καρτέλ στα καύσιμα στην Κύπρο, εκφράζοντας παράλληλα την απαρέσκειά του για το γεγονός, όπως είπε, ότι δεν λήφθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο για αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και της εκμετάλλευσης των καταναλωτών.
Σηκώνει «πλαφόν»
Ο κ. Αριστοδήμου είπε ότι ο Υπουργός θα έπρεπε να είχε επιβάλει πλαφόν στις τιμές των καυσίμων και διερωτήθηκε γιατί θα πρέπει στην Κύπρο να πληρώνουμε 25-30 σεντ πιο ακριβά τα καύσιμα;
Κατήγγειλε, επίσης, μερίδα πρατηριούχων πως κλείνουν τα πρατήριά τους τα Σαββατοκύριακα και για δύο εβδομάδες κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών χωρίς προηγουμένως να φροντίσουν να μειώσουν τις τιμές τους, όταν αυτό επιβάλλεται, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να αγοράζουν καύσιμα με τις αυξημένες τιμές, χρησιμοποιώντας τους χρηματοδέκτες που βρίσκονται εγκατεστημένοι στα πρατήρια, πληρώνοντας με μετρητά ή και με κάρτες.
Μας καίει η Κομισιόν
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιοποιήθηκαν προ ημερών, η καθαρή τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων στην Κύπρο μειώθηκε από τις αρχές του 2014 κατά περίπου 14,5%, ενώ οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν κατά την ίδια περίοδο κατά περίπου 40,8%.
Η απόκλιση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη με βάση τις μεικτές τιμές, καθώς κατά την ίδια περίοδο μειώθηκαν κατά μόλις 7,7%.
Οι μεικτές τιμές αντιπροσωπεύουν την τελική τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές στους σταθμούς καυσίμων. Στις 17 Αυγούστου η μέση τελική τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων στα πρατήρια ήταν €1,282 το λίτρο και περιελάμβανε σταθερό φόρο 49 σεντ συν ΦΠΑ 19%.
Οι μειώσεις των τιμών του πετρελαίου διεθνώς θα πρέπει να επηρεάζουν άμεσα τις καθαρές τιμές, που δεν επηρεάζονται από τις φορολογικές επιβαρύνσεις.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, ο φόρος που επιβάλλεται είναι περίπου ο ίδιος με την καθαρή τιμή.
Με μεταβλητό φόρο, που στη συγκεκριμένη περίπτωση θα ήταν πιο δίκαιος, οι μεταβολές στις διεθνείς τιμές θα είχαν πιο μεγάλο αντίκτυπο στις τελικές τιμές.
Αν οι καθαρές τιμές λιανικής πώλησης προσαρμόζονταν αποκλειστικά με βάση το κόστος, θα έπρεπε να είναι €0,407 το λίτρο στο τέλος της υπό εξέταση περιόδου και, επομένως, οι μεικτές τιμές €1,067 ανά λίτρο, περίπου 21 σεντ κάτω από το επίπεδο που βρίσκονταν στις 17 Αυγούστου.