Σημερινά

«Περί σκύλων και παραλιών»

Αφορμή για το παρόν άρθρο, μου έδωσαν κάποιες πινακίδες που βλέπω στις παραλίες, σύμφωνα με τις οποίες απαγορεύεται η διέλευση σκύλων. Ας μου λύσει κάποιος την απορία: Γιατί απαγορεύεται η διέλευση σκύλων; Νοουμένου ότι ο ιδιοκτήτης του έχει -θέλω να πιστεύω - την απαραίτητη ωριμότητα να μαζεύει τα περιττώματα του σκύλου του, τότε τι είναι αυτό που καθιστά απαγορευτική την παρουσία των συμπαθέστατων τετράποδων; Δηλαδή με αυτήν τη λογική, να απαγορευτεί και η παρουσία τους σε εξωτερικούς χώρους, αφού μπορεί να λερώσει τους κατά τα άλλα «πεντακάθαρους» δρόμους μας.
Μήπως ανησυχεί η περίπτωση να μπει ο σκύλος μέσα στη θάλασσα και να τη λερώσει; Μα είμαστε σοβαροί σ’ αυτόν τον τόπο; Δεν μας ενδιαφέρει που ο κάθε άξεστος Κύπριος θα μπει ιδρωμένος μέσα στη θάλασσα και ίσως να «ξαλαφρώσει» εκεί γιατί βαριέται να πάει μέχρι τις δημόσιες τουαλέτες, ούτε που θα βάλει το καμάρι του να «ποτίσει» ή να «λιπάνει» κάποιο άμοιρο παρακείμενο δέντρο, ούτε και μας ενδιαφέρει που το πιθανότερο η παραλία θα γεμίσει με καρπουζόφυλλα, κουτάκια μπίρας, μισοφαγωμένα σάντουιτς και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο;
Επίσης δεν μας ενδιαφέρει που το τάδε πλοίο θα θεωρήσει τη θάλασσα αποχετευτικό και θα αδειάσει τις τουαλέτες του εντός της, όπως έγινε τις προάλλες και φυσικά εννοείται ότι θεωρείται περίπου φυσικό ένα σκάφος που χρησιμοποιείται για λόγους αναψυχής, όπως είναι τα jet ski και τα speedboats, να αφήσουν λίγο πετρέλαιο στη θάλασσα.
Αλλά όλα κι όλα. Στη νομοθεσία για τους σκύλους είμαστε αυστηροί. Τι σόι ευρωπαϊκό κράτος (τρομάρα μας) είμαστε; Το ότι ο σκύλος που έχει ιδιοκτήτη είναι το πιθανότερο πολύ φροντισμένος και καθαρός, ότι είναι εμβολιασμένος και ότι λόγω της φύσης του είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να αφήσει οποιαδήποτε περιττώματα μέσα στο νερό, μάλλον δεν περνά από το μυαλό των υπευθύνων που βγάζουν αυτούς τους κανονισμούς. Είμαστε πάντως ως λαός αντικείμενο για επιστημονικές μελέτες για τον -μεταξύ άλλων - τρόπο με τον οποίο «διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο», ανεξαρτήτου μεγέθους. Και ύστερα περιμένουμε να πάμε μπροστά.
ΜΥΡΤΩ Κ. ΜΑΛΛΙΩΤΟΥ
Μέλος Κεντρικής Επιτροπής Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών