Σημερινά

Το μόνο που αλλάζει είναι οι ψευδαισθήσεις

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου με τη δέσμευση για «βαθιές τομές» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο Υπουργός του των Εσωτερικών ξεκίνησε με ορμή να την υλοποιήσει, τόση, που του ξέφυγε και έκανε την περιβόητη δήλωση ότι θα καταργήσει τα «πολλά βασίλεια» και θα μειώσει τον «αριθμό των βασιλιάδων»! Αντιμετώπισε η πολιτική αυτή εξαγγελία την αντίδραση των πολιτικών κομμάτων πλην της ΕΔΕΚ, η οποία παρακάμπτοντας τις υπερβολές και αστοχίες του λόγου και μένοντας στην ουσία των εξαγγελιών, συμπαραστάθηκε με ανακοινώσεις της στον Υπουργό Εσωτερικών, ζητώντας του να προχωρήσει, μετατρέποντας την οικονομική κρίση σε ευκαιρία για ουσιαστική αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Δικαιώθηκε η πολιτική αυτή εξαγγελία και θέση από την έκθεση των εμπειρογνωμόνων, που η Κυβέρνηση όρισε για να μελετήσουν την κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κλιμακώθηκε η αντίδραση στην πρόθεση της Κυβέρνησης και βρεθήκαμε μπροστά στο φαινόμενο των πολλαπλών μελετών και εισηγήσεων. Βρεθήκαμε μπροστά στην ξεκάθαρη παλινδρόμηση από πλευράς Κυβέρνησης, η οποία πελαγοδρομούσε μεταξύ αυτού που είχε δεσμευτεί ότι έπρεπε να κάνει και αυτού που εκτιμούσε ότι θα γινόταν αποδεκτό από την πλειοψηφία της Βουλής για να ψηφιστεί σε νόμο! Μέχρι και ο κυβερνών ΔΗΣΥ υπαναχώρησε από τις διακηρύξεις του και συντάχθηκε στην αντίπερα όχθη.
Μετά από οδυνηρή και μακρά κυοφόρηση, το Υπουργείο Εσωτερικών έφερε στη Βουλή τρία νομοσχέδια. Σύντομα θα βρεθούμε, ήδη έχει διαφανεί, μπροστά στο φαινόμενο τα κόμματα που αντέδρασαν έντονα στην προσπάθεια του Υπουργείου Εσωτερικών για ουσιαστική μεταρρύθμιση, να το κατηγορούν ότι έφερε μια πρόταση η οποία, εάν γίνει αποδεκτή ως έχει, θα δημιουργήσει μια κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα είναι χειρότερη από τη σημερινή, για την οποία υποτίθεται ότι όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να αλλάξει! Και, δυστυχώς, θα έχουν δίκαιο... Τίποτα δεν αλλάζει τελικά σε αυτό τον τόπο. Μόνο οι ψευδαισθήσεις μας!
ΣΑΒΒΑΣ ΗΛΙΟΦΩΤΟΥ
Τέως Δήμαρχος Στροβόλου