Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 38ΧΡΟΝΙΑ

Απεβίωσε ο Μακάριος
«ΑΠΕΒΙΩΣΕ ΣΤΙΣ 5.15 ΤΟ ΠΡΩΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ - Υπέστη καρδιακή προσβολή στις 10 μ.μ., ενώ βρισκόταν στην Αρχιεπισκοπή», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 3 Αυγούστου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος απεβίωσε σήμερα την πρωίαν (5.15 π.μ.), σε ηλικία 64 ετών, μετά από νέαν καρδιακή προσβολή που υπέστη ψες στις 10 μ.μ. Την είδηση για τον θάνατο του Μακαρίου μετέδωσε λίγο πριν από τις 6 το πρωί το ΡΙΚ, σε λακωνική ανακοίνωσή του που έλεγε: «Ο κυπριακός λαός πενθεί σήμερα τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, που απεβίωσε στις 5.15 π.μ.».
Από το πρωί το ραδιόφωνο μετέδιδε πένθιμη μουσική με λακωνικά δελτία, που ανήγγελλαν τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου. Ο Μακάριος γεννήθηκε το 1913 στην Παναγιά και εισήλθε ως δόκιμος στη Μονή Κύκκου σε ηλικία 13 ετών. Τον Οκτώβριο του 1950 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος και στις 13 Δεκεμβρίου 1959 Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η χθεσινοβραδινή μοιραία καρδιακή προσβολή του Μακαρίου συνέβη γύρω στις 10 μ.μ. Εκλήθησαν αμέσως στην Αρχιεπισκοπή οι θεράποντες ιατροί του, οι οποίοι βρίσκονταν συνεχώς στο προσκέφαλο του Αρχιεπισκόπου μέχρι την στιγμή του θανάτου του, στις 5.15 το πρωί.


Κοντά στον Μακάριο βρίσκονταν επίσης Υπουργοί και ο Πρεσβευτής της Ελλάδος, κ. Δούντας, ο οποίος τηλεφώνησε αμέσως στον Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή τη θλιβερή είδηση. Το Υπουργικό Συμβούλιο συνήλθε εκτάκτως το πρωί υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής, κ. Σπύρου Κυπριανού, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου, συμφώνως του Συντάγματος. Το Υπουργικό απεφάσισε να κηρύξει επίσημο πένθος 40 ημερών και δημόσια αργία μέχρι της ταφής του.
Εξοπλίζονται οι Τουρκοκύπριοι
Σύμφωνα με πληροφορίες μας από διπλωματικές και άλλες πηγές, τουρκοκυπριακή αποστολή επισκέφθηκε τελευταία διάφορες χώρες και έκανε βολιδοσκοπήσεις σχετικά με τις δυνατότητες απ’ ευθείας αγοράς όπλων από ξένες χώρες για τον τακτικό τουρκοκυπριακό στρατό που ιδρύθηκε πέρσι, το 1976. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία ανέλαβε τον εξοπλισμό του τουρκοκυπριακού στρατού σε αυτόματα και ημιαυτόματα προσωπικά όπλα και άλλο οπλισμό, η τουρκοκυπριακή ηγεσία καταβάλλει εδώ και μερικούς μήνες με την έγκριση της Άγκυρας προσπάθειες για προμήθεια οπλισμού από ξένες χώρες. Οι Τουρκοκύπριοι ενδιαφέρονται κυρίως για την εξασφάλιση και αγορά αντιαρματικών και αντιαεροπορικών κατευθυνομένων βλημάτων και διαφόρων άλλων οπλικών συστημάτων, που θωρούνται κατάλληλα για μικρούς στρατούς.