Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 40 ΧΡΟΝΙΑ

Και όπλα η Μόσχα στην Άγκυρα
«Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Ερευνών - ΚΑΙ ΟΠΛΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΜΟΣΧΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ - Μόνο το 1975 πάνω από το ήμισυ του συνόλου της σοβιετικής εξωτερικής βοήθειας πήγε στην Τουρκία - ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 31 Αυγούστου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:
Στην τελευταία έκδοση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών της σειράς «Adelf Parera», που φέρει τον τίτλο «Βαλκανική Ασφάλεια», αρκετές σελίδες είναι αφιερωμένες στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία. Στην έκδοση αυτή, ενός από τα 100 έγκυρα Ινστιτούτα στον κόσμο, αποκαλύπτεται, μεταξύ άλλων, ότι το 1975 «η Τουρκία πήρε από τη Μόσχα ποσό μεγαλύτερο από το ήμισυ του συνόλου της Σοβιετικής βοήθειας».
Έλληνες μισθοφόροι
Μισθοφόρους, κυρίως από την Ελλάδα, χρησιμοποιεί η Αιθιοπία στον πόλεμο που διεξάγει στο Ογκαντέ, σύμφωνα με κατηγορίες της Σομαλίας, ενώ η Αντίς Αμπέμπα, ανταποδίδοντας τις κατηγορίες, ισχυρίζεται ότι Ιρακινοί και Σύροι πιλότοι, με αεροσκάφη της Σομαλίας, καλύπτουν από τον αέρα τις επιχειρήσεις των σομαλικών στρατευμάτων στην ίδια περιοχή.
25.000 Τούρκοι στην Αμμόχωστο
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, δεν υπάρχει προς το παρόν καμία πληροφορία σχετικά με αναβολή των τουρκικών σχεδίων για τον εποικισμό της Αμμοχώστου. Οι πηγές αναφέρονται σε ανταπόκριση στο «Μπι Μπι Σι» του κ. Τζων Μπίρμαναν, σύμφωνα με την οποία η τουρκοκυπριακή ηγεσία ανέβαλε τα σχέδιά της για την εγκατάσταση 100 τουρκοκυπριακών οικογενειών στη νέα πόλη της Αμμοχώστου, που επρόκειτο να γίνει την 1η Σεπτεμβρίου. Η εξήγηση που δόθηκε για την αναβολή, προσθέτει το «Μπι Μπι Σι», ήταν ότι οι οικοδομικές εργασίες σχετικά με την εγκατάσταση των Τουρκοκυπρίων δεν ολοκληρώθηκαν.
Ανακηρύσσεται Πρόεδρος ο κ. Κυπριανού
Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας κ. Σπύρος Κυπριανού ανακηρύσσεται σήμερα το απόγευμα Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το διάστημα Σεπτεμβρίου - Φεβρουαρίου, εκτός εάν υπάρξουν μέχρι το μεσημέρι και άλλες υποψηφιότητες, οπότε θα προκηρυχθούν γενικές εκλογές. Εάν δεν υπάρξουν άλλες υποψηφιότητες, θα πρέπει να μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα έξι περίπου ωρών (μεσημέρι μέχρι τις 7 μ.μ. περίπου) για τυχόν ενστάσεις για την υποψηφιότητα του κ. Κυπριανού. Εάν δεν υπάρξουν ούτε οποιεσδήποτε ενστάσεις, τότε ο γενικός έφορος εκλογών κ. Αναστασίου θα ανακηρύξει τον κ. Κυπριανού Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τρεις μέρες αργότερα και συγκεκριμένα το ερχόμενο Σάββατο, θα γίνει η εγκαθίδρυση του νέου Προέδρου.