Σημερινά

Το Συνέδριο των Αποδήμων

Απηχούν την πραγματικότητα οι διαπιστώσεις, στις οποίες προέβησαν ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ και ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), Ανδρέας Παπαευριπίδης, σύμφωνα με τις οποίες αρχηγοί των κυπριακών κομμάτων παρουσίασαν εφτά διαφορετικές γνώμες σχετικά με το Κυπριακό, κατά τις ομιλίες που έκαμαν στο πρόσφατο παγκόσμιο Συνέδριο των Αποδήμων. Πολύ εύστοχες και καυστικές υπήρξαν οι επισημάνσεις του Φίλιπ Κρίστοφερ, ότι δεν υπάρχει ενότητα, ομοψυχία και σύμπνοια στην Κύπρο, και του Ανδρέα Παπαευριπίδη, ότι οι αρχηγοί των κομμάτων προτάσσουν την κομματική πολιτική και το κομματικό συμφέρον.
Είναι πολύ φυσικό οι απόδημοι να έφυγαν από την Κύπρο απογοητευμένοι και συγχυσμένοι από τα όσα διαδραματίστηκαν στο συνέδριό τους. Θα ήταν πολύ καλύτερο αν απουσίαζαν οι χαιρετισμοί των κομμάτων στο παγκόσμιο Συνέδριο των Αποδήμων και φαίνεται ότι είναι πολύ ορθή η απόφαση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου να μην παραστεί και να μην απευθύνει χαιρετισμό προς τους αποδήμους. Εισηγούμαι το ίδιο να πράξουν και οι αρχηγοί των κομμάτων .
Όλοι αναγνωρίζουν ότι οι απόδημοι αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της Κύπρου στο εξωτερικό και ότι χωρίς τη δραστηριοποίηση και τις ενέργειές τους στις χώρες όπου βρίσκονται, ίσως τα πράγματα να ήσαν χειρότερα. Ας μην ξεχνάμε ότι η περσινή επίσκεψη του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ στην Κύπρο και η σθεναρή από αυτόν υποστήριξη ορθών θέσεων για λύση του Κυπριακού, οφείλεται στις ενέργειες του Φίλιπ Κρίστοφερ και της ΠΣΕΚΑ.
Για τη θλιβερή κατάσταση στην Κύπρο ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία, οι οποίες υποβοήθησαν το πραξικόπημα και ανέχτηκαν την τούρκικη εισβολή, την οποία με διάφορους τρόπους υποστήριξαν. Είναι πεποίθησή μου ότι οι δύο αυτές χώρες είναι σε θέση, αν θελήσουν, να αποκαταστήσουν το δίκαιο και να τερματίσουν το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου.
Με την ευκαιρία θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για την απόφαση της Κυβέρνησης να τιμήσει τον πρώην Πρόεδρο της ΠΟΜΑΚ, Χάρη Σοφοκλείδη, για την τεράστια προσφορά του προς τους αποδήμους και τον αγώνα της Κύπρου για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού. Ο Χάρης Σοφοκλείδης, μια διακεκριμένη προσωπικότητα του κυπριακού Ελληνισμού, εργάστηκε σκληρά για δεκαετίες ολόκληρες για τα δίκαια της Κύπρου και στο πρόσωπό αναγνωρίζεται και τιμάται η προσφορά του απόδημου Ελληνισμού.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ