Ενέργεια

Αναβιώνει η φιλία Νάσερ - Μακαρίου

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη σε αραβική εφημερίδα
Ανοιχτή αφήνει την πιθανότητα για ενεργειακή συνεργασία με την Τουρκία και καλεί την Άγκυρα να μη χρησιμοποιήσει το θέμα των υδρογονανθράκων για να αποτρέψει τη λύση

Για τις σχέσεις της Κύπρου με τον αραβικό κόσμο και ειδικά τον Πρωθυπουργό της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, τις εξελίξεις στο Κυπριακό, την Τουρκία, το Παλαιστινιακό, το μεταναστευτικό, καθώς και για θέματα ενέργειας μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη που έδωσε τις προηγούμενες ημέρες στην αραβική εφημερίδα «Asharq Al-Awsat». Κληθείς αρχικά να σχολιάσει τις σχέσεις της Κύπρου με τη Σαουδική Αραβία και το Συμβούλιο Συνεργασίας των κρατών μελών του Κόλπου (ΣΣΚ), ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην πρόσφατη επιστολή διαπίστευσης που έλαβε από τον νέο Πρέσβη του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στη Κύπρο, ενώ σημείωσε ότι η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για διορισμό πρέσβη στο Βασίλειο, αποτελεί ένα πρώτο βήμα, το οποίο εκφράζει την επιθυμία για εμβάθυνση των πολιτικών, οικονομικών και διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.


Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις επισκέψεις που πραγματοποίησε τους τελευταίους 18 μήνες σε χώρες όπως το Κουβέιτ, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν και εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να καταφέρει να επισκεφτεί τη Σαουδική Αραβία και το Ομάν. «Σήμερα, και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και τις δραματικές εξελίξεις στην περιοχή μας, η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών του ΣΣΚ και της Κύπρου γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, δεδομένου ότι όλοι έχουν τον ίδιο στόχο για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια σε αυτό το μέρος του κόσμου», είπε ο κ. Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι για την Κύπρο, που αποτελεί μέλος της Ε.Ε. και γεωγραφικά βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι σημαντικό ο διάλογος με τις χώρες της περιοχής για σταθερότητα της αραβικής χερσονήσου ενάντια σε όλα τα κινήματα που επιδιώκουν αποσταθεροποίηση.
Στήριξη σε Αλ Σίσι
Ερωτηθείς κατά πόσον οι σχέσεις της Κύπρου με τη Αίγυπτο επαναφέρουν τις ειδικές σχέσεις που είχε το νησί με τον Πρόεδρο Νάσερ κατά την εποχή Μακαρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις επαφές που είχε όλο το προηγούμενο διάστημα με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, καθώς επίσης και στις δυο τριμερείς συνόδους κορυφής μεταξύ Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου σε Κάιρο και Λευκωσία. «Η συχνότητα των συναντήσεών μας και μόνο, καθώς και τα πρακτικά των συνεδριάσεων που διεξάγονται μεταξύ των αξιωματούχων των κυβερνήσεων των δύο χωρών, αποδεικνύουν ότι οι διμερείς μας σχέσεις και η συνεργασία μας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο έχουν φτάσει σε νέα ύψη, που θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με την ιστορική εποχή του Προέδρου Νάσερ και του Προέδρου Μακαρίου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης, προσθέτοντας:


«Η Κύπρος θεωρεί την Αίγυπτο έναν σημαντικό γείτονα και στρατηγικό εταίρο και έχει από την αρχή υποστηρίξει σθεναρά τον Πρόεδρο Σίσι, ο οποίος προσπαθεί, με αξιοσημείωτη αποφασιστικότητα και ακεραιότητα, να αντιμετωπίσει τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αίγυπτος για επίτευξη της ασφάλειας, την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων, την ανάπτυξη και την εφαρμογή του οδικού χάρτη για τη μετάβαση προς την πλήρη δημοκρατία». Επιπλέον, ο κ. Αναστασιάδης εξήρε τις προσπάθειες του Προέδρου Αλ Σίσι για προώθηση των επενδύσεων και την τόνωση της έντασης εργασίας σε τομείς, όπως η Διώρυγα του Σουέζ και άλλα μεγάλα έργα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε, επίσης, την αλληλεγγύη του προς Πρόεδρο της Αιγύπτου στον αγώνα που διεξάγει κατά της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, ο οποίος, όπως είπε, αυτήν τη στιγμή αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη χώρα. «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο», είπε.
Ισραήλ και Παλαιστινιακό
Ερωτηθείς κατά πόσον η εμβάθυνση των σχέσεων της Κύπρου με το Ισραήλ θα μπορούσε να επηρεάσει τις σχέσεις με τις αραβικές χώρες δεδομένου του Παλαιστινιακού, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε κατ' αρχάς ότι η Κύπρος διατηρεί παραδοσιακές σχέσεις με τα αραβικά κράτη και την Παλαιστίνη. «Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ δεν είναι σε βάρος των θέσεων αρχής μας στο Παλαιστινιακό ζήτημα. Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος άνοιξε τις πρεσβείες στην πλειονότητα των κρατών του Κόλπου και, όπως ήδη αναφέρθηκε, σύντομα ελπίζουμε να ανοίξει πρεσβεία στο Ριάντ», είπε ο Πρόεδρος, τονίζοντας ότι η θέση της Κύπρου στο Παλαιστινιακό παραμένει η λύση στη βάση δυο κρατών.
Ελπίδες σε Τουρκία
Αναφερθείς στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τουρκία στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού δεδομένων και των πρόσφατων αποτελεσμάτων των εκλογών στη χώρα, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι μια άμεση συγκρότηση κυβέρνησης στην Τουρκία θα είναι προς το συμφέρον του τουρκικού έθνους αλλά και στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Όσον αφορά το Κυπριακό, είπε ότι ελπίζει σε μια εποικοδομητική, ουσιαστική και γενναιόδωρη συνεισφορά εκ μέρους της Τουρκίας. «Η ταχεία εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), με τη συμβολή της Τουρκίας, θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στη μείωση του χάσματος εμπιστοσύνης μεταξύ των Ε/κ και της Τουρκίας», είπε. Σε αυτό το πλαίσιο, ερωτηθείς εάν υπάρχει πιθανότητα επανένωσης του νησιού, ο κ. Αναστασιάδης είπε: «Πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή, και πιστεύω ότι έχει περάσει αρκετός χρόνος χωρίς λύση στο πρόβλημα της Κύπρου. Το πέρασμα του χρόνου είναι εις βάρος της επανένωσης, και κάθε μέρα που περνάει χωρίς λύση είναι μια κακή ημέρα για την Κύπρο και τον λαό της».
Ανοιχτή πόρτα στην Τουρκία
Ερωτηθείς κατά πόσον θεωρεί πως η ενεργειακή συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου, Ισραήλ και Κύπρου θα εκνεύριζε την Τουρκία με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο το ρίσκο της επανένωσης, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η τριμερής συνεργασία Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδας και η αντίστοιχη Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ δεν είναι αποκλειστική αλλά αντιθέτως είναι ανοικτή σε κάθε χώρα της περιοχής που σέβεται τις αρχές του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.


«Δεν έχουμε αποκλείσει την Τουρκία από αυτήν τη συνεργασία ή από τα οφέλη που θα μπορούσαν να προκύψουν. Η Τουρκία έχει η ίδια αποκλειστεί από τη συμπεριφορά που έχει υιοθετηθεί έναντι των υπολοίπων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, από την ασέβειά της στις εδραιωμένες αρχές του διεθνούς δικαίου, που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των κρατών», είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας; «Η πόρτα για την ένταξη της Τουρκίας στην περιφερειακή συνεργασία είναι και θα παραμείνει ανοικτή, υπό τον όρο ότι η Άγκυρα θα αποφασίσει να εγκαταλείψει την εχθρική πολιτική της και θα συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών».


Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε: «Εμείς ειλικρινά επιθυμούμε και αναμένουμε ότι η Τουρκία σύντομα θα συνειδητοποιήσει πλήρως τα πλεονεκτήματα που έχει να κερδίσει από μια διευθέτηση του Κυπριακού, τόσο για την ίδια όσο και τους Τουρκοκυπρίους, και δεν θα χρησιμοποιήσει το θέμα των υδρογονανθράκων και την ειρηνική συνεργασία των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου ως δικαιολογία για να αποτρέψει την επανένωση του νησιού».
Αντιμετώπιση μεταναστευτικού
Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού, σημειώνοντας πως η Κύπρος βρίσκεται γεωγραφικά σε εμπόλεμες ζώνες, όπως το Ιράκ και η Συρία, με αποτέλεσμα να βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλα κύματα προσφύγων. «Το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης είναι ένα πολύ περίπλοκο ζήτημα και δεν υπάρχουν εύκολες και γρήγορες λύσεις. Από την πλευρά της Ε.Ε. θεωρούμε ότι είναι υψίστης σημασίας για την αντιμετώπιση των σωματεμπόρων και των δικτύων των λαθρομεταναστών. Δεύτερον, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες περιοχές έχουν πρόσβαση στους μηχανισμούς προστασίας και αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία από αυτήν των οικονομικών μεταναστών», κατέληξε.