Σημερινά

Σχέδιο Ανάν μέσω… ΕΔΑΔ

Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και του ΔΗΣΥ έχουν προβάλει τον ισχυρισμό ότι τα δικαιώματα του χρήστη, δηλαδή του σφετεριστή, έποικου ή Τουρκοκύπριου, περιέχονται στην απόφαση Δημόπουλου, η οποία εξεδόθη από το ΕΔΑΔ. Όντως υπάρχει αναφορά. Όμως, εάν διαβάσει κάποιος την απόφαση, θα διαπιστώσει ότι η αναφορά στον «χρήστη» γίνεται με παραπομπή στα όσα περιγράφει το σχέδιο Ανάν. Αληθές όμως είναι ότι οι όποιες μνείες και ισχυρισμοί «στον χρήστη» και στο «καθεστώς του», ανατρέπονται από βασικές αρχές δικαίου, όπως είναι το στοιχείο του δόλου και η αιτία της παράνομης κατοχής ιδιοκτησίας.


Άλλωστε, επειδή γίνεται λόγος για αποφάσεις του ΕΔΑΔ, σημειώνουμε ότι το Διεθνές Δικαστήριο έχει αποφανθεί και περί των Επιτροπών Αποζημιώσεων. Ερώτημα: Ποιες είναι επί τούτου οι θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας; Ότι οι Επιτροπές αυτές είναι νόμιμες και ότι θα πρέπει οι Ελληνοκύπριοι να προσφεύγουν σε αυτές για να ξεπουλήσουν τις περιουσίες τους στην Τουρκία;
Ο δικός μας ισχυρισμός είναι σαφής: Ακόμη και τα διεθνή δικαστήρια σε ουκ ολίγες περιπτώσεις περιέχουν στις αποφάσεις τους όχι μόνο νομικά αλλά και πολιτικά στοιχεία. Η υποχρέωση του νομικού πολιτισμού και της κάθε μορφής πολιτισμού είναι η βελτίωση των λανθασμένων κατευθύνσεων που δίδουν και όχι η υιοθέτησή τους. Άλλωστε, οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ ούτε την κατοχή νομιμοποιούν ούτε τα όποια δικαιώματα του χρήστη.
Ο τρόπος εφαρμογής της απόφασης, δηλαδή μέσω της λύσης, είναι που θα νομιμοποιήσει τις επιπτώσεις της κατοχής και όχι η απόφαση του ΕΔΑΔ. Εάν η λύση προνοεί το αυτονόητο, ότι δηλαδή θα γίνει πλήρης σεβασμός του δικαιώματος της ιδιοκτησίας και ότι ο «χρήστης» έχει ευθύνη ακόμη και ατομική, διότι συνειδητά κατέχει και σφετερίζεται περιουσία που δεν του ανήκει, δεν πρόκειται κανένα διεθνές δικαστήριο να πει ότι έχουμε λάθος. Συνεπώς, μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας.
Εάν λοιπόν διαβάσει κάποιος την απόφαση Δημόπουλος θα διαπιστώσει ότι η όποια αναφορά σε χρήστες εκπηγάζει από το σχέδιο Ανάν, το οποίο με βάση τις διατάξεις του είναι μη ισχύον από τη στιγμή που απορρίφθηκε. Αυτά τα οποία αποφασίστηκαν μεταξύ Αναστασιάδη - Ακιντζί για το περιουσιακό συνιστούν αντιγραφή του σχεδίου Ανάν. Ερώτημα: Μα ο ίδιος ο Πρόεδρος δεν είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι η λύση δεν θα είναι αυτή του σχεδίου Ανάν; Για του λόγου το αληθές ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει ενδεικτικά τις σελίδες 5 και 6 της απόφασης καθώς και άλλα τμήματά της. Δεν χρειάζονται ειδικές νομικές γνώσεις για την κατανόηση του κειμένου. Είναι απλή λογική...