Ενέργεια

Θεμελιώνεται η στρατηγική σχέση

Συστάθηκε κοινή επιτροπή ανταλλαγής υπηρεσιακού προσωπικού γι' αντιμετώπιση περιφερειακών απειλών
Άμυνα και ασφάλεια ήταν τα δυο ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του Υπουργού Άμυνας Χριστόφορου Φωκαΐδη και του Ισραηλινού ομολόγου του Μοσέ Γιαλόν

Τα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μοσέ Γιαλόν στην Ιερουσαλήμ. Η συνάντηση αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης που είχε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου στην Κύπρο, και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της εμβάθυνσης ενεργειακής και στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ, που ενισχύθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω και της ανακάλυψης φυσικού αερίου στη λεκάνη της Λεβαντίνης.


Κατά την επίσκεψή του στην Ιερουσαλήμ ο κ. Φωκαΐδης αντήλλαξε απόψεις με τον ομόλογό του αναφορικά με τα τεκταινόμενα στην περιοχή, ανασκόπησαν τη μέχρι σήμερα πορεία της συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ, ενώ παράλληλα τέθηκαν οι βάσεις για τα επόμενα πρακτικά βήματα ενίσχυσης και αναβάθμισής της στους τομείς της ασφάλειας και των πληροφοριών.
Συμφωνία για Άμυνα-Ασφάλεια
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου, οι δυο πλευρές προχώρησαν στη σύσταση εφαρμοστικής επιτροπής συνεργασίας, καθώς και στην ενίσχυση του πλαισίου των διμερών συμφωνιών στους τομείς της άμυνας και ασφάλειας, μέσω της συμφωνίας «Status of Forces Agreement», που διέπει το καθεστώς παρουσίας του υπηρεσιακού προσωπικού έκαστης χώρας στο έδαφος της άλλης, κατά τη διενέργεια κοινών δραστηριοτήτων. Τα βήματα αυτά, σημειώνει η ανακοίνωση, εντάσσονται σε ένα ευρύ φάσμα ενεργειών των δυο χωρών, που επενδύουν στην προώθηση συνθηκών συνεργασίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής.
Αντιμετώπιση απειλών
«Κοινή διαπίστωση είναι πως σε μια περιοχή γεωπολιτικής αβεβαιότητας, έξαρσης των ασύμμετρων απειλών και της τρομοκρατίας, καθώς και της συνεπαγόμενης ανθρωπιστής κρίσης, η συντονισμένη δράση μεταξύ προβλέψιμων και αξιόπιστων εταίρων είναι επιβεβλημένη όσο ποτέ άλλοτε», αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει πως σε αυτό το πλαίσιο, καθώς επίσης και ενόψει των νέων ενεργειακών προοπτικών στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι, ταυτόχρονα, απαραίτητη η ανάπτυξη των εθνικών δυνατοτήτων σε μέσα προς αντιμετώπιση των πιο πάνω προκλήσεων.


Η επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας ολοκληρώθηκε χθες με συνάντηση που είχε με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’. Τον Υπουργό συνόδευαν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας Χ. Μαληκκίδης, η πρέσβειρα της Κύπρου στο Ισραήλ Σ. Σιάμπου, ο διευθυντής του επιτελείου του ΥΠΑΜ πλοίαρχος Κ. Φυτιρής, ο διπλωματικός σύμβουλος ΥΠΑΜ Β. Πολεμίτης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.