Ενέργεια

Από Σιγκαπούρη σε… Χονγκ Κονγκ

Δεν πείθουν οι αναφορές της Κυβέρνησης και επιχειρηματικών κύκλων περί «οικονομικού θαύματος» μετά τη λύση
Δεν ξεφύγαμε καθόλου από την πολιτική διάσταση των διαχρονικών θέσεων της χώρας μας, δήλωσε ο Χ. Μιχαηλίδης, που επιμένει στην έναρξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων προς την Τουρκία

Αφού το όραμα του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου, για μετατροπή της Κύπρου σε «Σιγκαπούρη της Μεσογείου», δεν έγινε πραγματικότητα, σειρά τώρα πήρε το νέο όραμα του Προέδρου της ΟΕΒ, που επιθυμεί να μετατρέψει την Κύπρο σε Χονγκ Κόνγκ, αγνοώντας τις ευρύτερες πολιτικές επιπτώσεις που συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη, αφού η ημιαυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ υπάγεται στρατιωτικά και διπλωματικά στην Κίνα.


Είναι προφανές πως με την ανοχή και έγκριση της πολιτικής ηγεσίας, ορισμένοι οικονομικοί κύκλοι και φορείς, στην προσπάθειά τους να παρουσιάσουν με έναν δελεαστικό τρόπο το «οικονομικό θαύμα» που υποτίθεται ότι θα επέλθει από την κυοφορούμενη λύση, χρησιμοποιούν ανιστόρητα παραδείγματα τα οποία, ωστόσο, επιδέχονται διαφορετική ερμηνεία και εκμετάλλευση από τον Τούρκο εισβολέα. Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης Εκρέμ Ντεμιρτάς στα κατεχόμενα, ο ίδιος υποστήριξε ότι η Κύπρος έχει μεγάλες προοπτικές να μετατραπεί σε «Σιγκαπούρη της Μεσογείου», τονίζοντας ότι μπορεί να γίνει το κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου.
Τα μαζεύει ο Μιχαηλίδης
Σε επικοινωνία που είχε χθες η «Σημερινή» με τον ίδιο τον κ. Μιχαηλίδη, όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει επ’ ακριβώς τα όσα επιεικώς απαράδεκτα δήλωσε στα κατεχόμενα, ο ίδιος είπε: «Κατ' αρχάς εμάς, σαν οικονομικούς συντελεστές, μας ενδιαφέρει μόνο η ειρήνη και η ευημερία. Δεύτερο, εμείς σαν ΟΕΒ δεν πολιτικοποιούμε θέματα, αλλά μας ενδιαφέρει η οικονομική διάσταση». Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ είπε, επίσης, ότι στην ίδια συνέντευξη θίγει και τις ανησυχίες των Ε/κ για θέματα ασφάλειας, ενώ κάνει λόγο και γι' αποφυγή των εγγυήσεων εκ μέρους της Τουρκίας. «Αν κάποιος θέλει να δει αντικειμενικά, μπορεί να διαπιστώσει ότι δεν ξεφύγαμε καθόλου και ούτε ξεφεύγουμε από την πολιτική διάσταση των διαχρονικών θέσεων της χώρας μας», είπε, προσθέτοντας:


«Η αναφορά για το Χονγκ-Κονγκ ήταν απλά και μόνο σε συσχετισμό της Κύπρου σαν επιχειρηματικού κέντρου. Αυτή ήταν η φιλοσοφία». Άρα, συνέχισε, σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσαν να γίνουν επιχειρηματικές δραστηριότητες προς την Τουρκία και τίποτα περισσότερο. Ερωτηθείς, κατά πόσο ο ίδιος γνωρίζει ότι το Χονγκ Κονγκ υπάγεται ουσιαστικά στην Κίνα, ο κ. Μιχαηλίδης επέμενε στο γεγονός ότι ο ίδιος μιλούσε με οικονομικούς όρους και όχι πολιτικούς.
«Δεν είμαι πολιτικός»
Κληθείς επιπλέον να τοποθετηθεί στο κατά πόσο ο ίδιος ή η ΟΕΒ υποστηρίζει μια ενεργειακή συνεργασία με την Τουρκία, αφού στην ομιλία του έθιξε το ζήτημα της ενέργειας σαν παράγοντα που ευνοεί την προοπτική λύσης, ο κ. Μιχαηλίδης επανέλαβε: «Εμάς μας ενδιαφέρει η ειρήνη και η ευημερία του τόπου μας. Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο, δεν είμαι πολιτικός ούτε θέλω να γίνω». Ερωτηθείς, τέλος, τι τον κάνει να πιστεύει ότι αυτήν την φορά η Εκκλησία της Κύπρου θα στηρίξει μια λύση, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ απέφυγε και πάλι να τοποθετηθεί.
Αυτοαναιρείται το ΑΚΕΛ
Από πλευράς της αντιπολίτευσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, ερωτηθείς επί του θέματος, είπε: «Η Κύπρος ήταν και θα παραμείνει ανεξάρτητο κράτος και μετά τη λύση του Κυπριακού. Πρώτον, με οικονομικούς όρους όπως μιλούσε ο κ. Μιχαηλίδης, εμείς εκτιμούμε ότι μια λύση του Κυπριακού είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας, όπως πρωτίστως είναι και προς το συμφέρον των Ε/κ και των Τ/κ αλλά και των λαών της περιοχής». Ερωτηθείς, παράλληλα, κατά πόσο το ΑΚΕΛ πιστεύει ότι μια λύση μπορεί να καταστεί λειτουργική, βασισμένη απλώς και μόνο σε μια λογική οικονομικών αυτοματισμών, ο κ. Λουκαΐδης, είπε: «Το Κυπριακό δεν πρέπει να λυθεί με λόγους που σχετίζονται με την οικονομία, αλλά μπορεί και πρέπει να λυθεί και γι' αυτούς τους λόγους, αφού τα οφέλη θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά».
Απαράδεκτη η δήλωση
«Εάν όντως αυτή είναι η δήλωση του Προέδρου της ΟΕΒ, τότε η αναφορά του είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Άθως Αντωνιάδης, προσθέτοντας: «Είναι όμως και ενδεικτική του κλίματος και της νοοτροπίας που καλλιεργούν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και το ΑΚΕΛ, με την πολιτική που εφαρμόζουν στο Κυπριακό. Δηλαδή, αυτήν της αποενοχοποίησης της Τουρκίας και της ομαλοποίησης της κατοχής».
Εργολάβοι επιβολής λύσης
Η ΕΔΕΚ, με σχετική ανακοίνωσή της, τόνισε ότι κάποιοι προσπαθούν εργολαβικά να πείσουν τον κυπριακό λαό για τα «οικονομικά οφέλη» που θα προκύψουν από μια λύση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, της οποίας το περιεχόμενο ούτε οι ίδιοι γνωρίζουν. Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος κ. Ευσταθίου, υπενθυμίζοντας αρχικά τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 8 Ιουλίου, ότι «το ΑΕΠ της Κύπρου θα διπλασιαστεί σε 20 χρόνια», τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΚΕΒΕ κ. Πηλείδη για τις ευκαιρίες που θα ανοίξουν στην αγορά της Τουρκίας και τις προχθεσινές αναφορές του προέδρου της ΟΕΒ Χρ. Μιχαηλίδη, κάλεσε την Κυβέρνηση να απαντήσει στο κατά πόσο έχει γίνει σοβαρή επιστημονική μελέτη για το κόστος της λύσης. Και αν τελικά το βάρος θα το επωμιστούν και πάλιν οι Ε/κ.
Να σταματήσουν οι εικασίες
Εκ μέρους του ΕΥΡΩΚΟ, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Μιχάλης Γιωργάλλας, αναφερόμενος επί του θέματος, κάλεσε άπαντες να σταματήσουν τις εικασίες για την επόμενη μέρα της λύσης, αφού αυτή θα καθοριστεί από τις εξελίξεις. «Θα πρέπει οι οικονομικοί παράγοντες και οι αξιωματούχοι των επιχειρηματικών φορέων της Κυπριακής Δημοκρατίας να περιοριστούν στις αρμοδιότητές τους. Ο πολιτικός ρόλος ανήκει στους εκλελεγμένους αξιωματούχους τους κράτους, που καλούνται να διαχειριστούν τις πολιτικές εξελίξεις». Επιπλέον, τόνισε ο κ. Γιωργάλλας, πρέπει όλοι να σταματήσουν να ασχολούνται με το τι νομίζει ο καθένας ότι θα είναι η επόμενη μέρα της λύσης. «Αυτό που θα πρέπει να μας απασχολεί είναι η πορεία μας προς μια σωστή λύση. Το ποια θα είναι η επόμενη μέρα δεν θα το καθορίσει κανένας, ούτε πολιτικός ούτε οικονομικός παράγοντας. Αυτό θα το καθορίσουν οι εξελίξεις», πρόσθεσε.
Άκυρο το «δέλεαρ»
Οι Οικολόγοι, διά μέσου της Εκπροσώπου Τύπου του κινήματος Ελένης Χρυσοστόμου, χαρακτήρισαν άστοχη τη συγκεκριμένη τοποθέτηση του κ. Μιχαηλίδη αφού, όπως επεσήμαναν, ο ίδιος φαίνεται πως δεν υπολόγισε την ευρύτερη πολιτική διάσταση του όλου ζητήματος. Παρ' όλ' αυτά, το Κίνημα Οικολόγων τόνισε πως η όλη προσπάθεια που γίνεται, για καλλιέργεια ενός κλίματος ευφορίας αναφορικά με τα οικονομικά οφέλη και την ανάκαμψη η οποία φημολογείται ότι θα επέλθει, δεν απορρέει μέσα από επιστημονικές μελέτες που να τεκμηριώνουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Το δέλεαρ που χρησιμοποιούν είναι άκυρο», τόνισε η κ. Χρυσοστόμου.
Καταδικαστέο και απαράδεκτο
Τέλος, μιλώντας εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών ο Σίμος Αγγελίδης είπε: «Κάθε αναφορά η οποία συγκρίνει και δίνει ψήγματα αναγνώρισης, επικυριαρχίας και κηδεμονίας ή που θα καταστήσει το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας ως προτεκτοράτο οποιασδήποτε άλλης χώρας, είναι καταδικαστέα και απαράδεκτη, και δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο, αλλά ούτε και με την ανεξαρτησία που πρέπει να έχει κάθε κράτος, ειδικά όταν αυτό είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Νίπτει τας χείρας ο ΔΗΣΥ
ΚΛΗΘΕΙΣ από τη «Σ» να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου απέφυγε να δώσει συνέχεια στο θέμα και επέλεξε να αποστασιοποιηθεί από τα όσα είπε ο Πρόεδρος της ΟΕΒ. «Ο Μιχαηλίδης είναι Πρόεδρος της ΟΕΒ, αλλά φαντάζομαι ότι εξέφρασε την άποψή του και δεν γνωρίζω κατά πόσο η ΟΕΒ έχει την ίδια θέση. Εν πάση περιπτώσει, εμάς δεν μας αφορά. Είναι οι εκτιμήσεις κάποιου οικονομικού παράγοντα, και ο καθένας έχει την ελευθερία της άποψής του». Ερωτηθείς κατά πόσο ο ΔΗΣΥ συμμερίζεται τέτοιου είδους δηλώσεις, ο κ. Προδόμου απάντησε, «ούτε συμφωνούμε, ούτε διαφωνούμε». Ο κ. Προδρόμου, κληθείς επίσης να τοποθετηθεί για το κατά πόσο συμφωνεί με τις δηλώσεις του βουλευτή του κόμματος κ. Θεμιστοκλέους, ότι «με τέτοιος ανάλογες δηλώσεις το 'ΟΧΙ' θα εκτοξευτεί πάνω από 80%», είπε πως αυτό αντανακλά μια προσωπική άποψη του εν λόγω βουλευτή.