Ενέργεια

Οι Ε/κ επιστρέφουν στο Ανάν, λέει ο Ταλάτ

Ολοκληρώνεται η κατασκευή του «υδάτινου ομφάλιου λώρου» μεταξύ Τουρκίας - κατεχομένων
Στους «εορτασμούς» για την επέτειο των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας από την τουρκική αεροπορία θα παραστεί σήμερα ο κατοχικός ηγέτης, με ακόμα 2000 Τουρκοκυπρίους
«Η Ελλάδα πρέπει να είναι τρελή για να αντιταχθεί στη λύση», υποστηρίζει ο κατοχικός πρώην ηγέτης

Για επιστροφή των Ε/κ στη λογική του Σχεδίου Ανάν έκανε λόγο ο κατοχικός πρώην ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αναφερόμενος στη μέχρι τώρα πορεία των συνομιλιών στο Κυπριακό. Κατά την επίσκεψή του στα γραφεία της «Milliyet», ο κ. Ταλάτ είχε συνάντηση με τον γενικό διευθυντή της εφημερίδας, στον οποίο και δήλωσε ότι με την απόρριψη του δημοψηφίσματος του σχεδίου Ανάν το 2004 από τους Ε/κ, η ειρήνη στην Κύπρο αναβλήθηκε, τονίζοντας παράλληλα ότι οι συνομιλίες που γίνονται την τελευταία περίοδο είναι ελπιδοφόρες, αφού η «η ε/κ πλευρά επέστρεψε στη λογική του σχεδίου Ανάν».
Πρόβλημα η Ε.Ε.
Μεταξύ άλλων, ο κατοχικός πρώην ηγέτης τόνισε ότι η Άγκυρα υποστηρίζει τις συνομιλίες που διεξάγονται για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, τονίζοντας παράλληλα: «Η Ελλάδα πρέπει να είναι τρελή για να αντιτάσσεται σε αυτές. Έχουν σημειωθεί θετικά βήματα και στο θέμα της ρύθμισης της ιδιοκτησίας. Στις συνομιλίες, η ε/κ πλευρά έχει αιτήματα για την κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων. Επιθυμούν εγγυητής να είναι η Ε.Ε. και σε αυτό το σημείο μπορεί να προκύψει πρόβλημα. Σε γενικό πλαίσιο, όμως, μπορώ να πω ότι προσεγγίζουμε στην ειρήνη», είπε.


Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ταλάτ εξελέγη τον Ιούνιο Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικό Τουρκικού Κόμματος - Ενωμένες Δυνάμεις (BΤP - BG), μετά την παραίτηση του Οζκάν Γιοργκαντζίογλου, τόσο από την πρωθυπουργία, όσο και από την προεδρία του κόμματος. Ο ίδιος ο Ταλάτ δεν μπόρεσε να γίνει «πρωθυπουργός», επειδή δεν ήταν «βουλευτής», ενώ την πρωθυπουργία ανέλαβε ο «βουλευτής» Κερύνειας από το κόμμα του, Ομέρ Καλιοντζού.
Πρότυπο για Τουρκία ο συνασπισμός
Αξιολογώντας την παρούσα κατάσταση της κυβέρνησης συνασπισμού στα κατεχόμενα, ο κ. Ταλάτ είπε: «Ο συνασπισμός λειτουργεί άκρως συντονισμένα και κατόρθωσε να εξασφαλίζει ένα καλό κλίμα με αμοιβαία κατανόηση». Δήλωσε, παράλληλα, ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως μοντέλο για τον Μεγάλο Συνασπισμό στην Τουρκία μεταξύ του ΑΚΡ και του CΗP: «Σχέσεις υπάρχουν πάντοτε, στο υψηλό επίπεδο των κομμάτων στα ανώτατα κλιμάκια, και πρέπει να υπάρχουν. Ανταγωνισμοί και φιλονικίες γίνονται στη βάση των κομμάτων, που διαχωρίζουν ακόμα και τα καφενεία τους. Και σε μας, εδώ και χρόνια, η βάση των δύο κομμάτων που μάχονται μεταξύ τους δεν αντιμετώπισε θετικά τον συνασπισμό αυτό. Όμως, τώρα, πλέον, σιγά - σιγά τον συνηθίζουν».
Η «διαφορά» με Ντενκτάς
Πριν από μερικές ημέρες, ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων τόνισε ότι επιβάλλεται πλέον λύση του Κυπριακού, ενώ δήλωσε ακόμα ότι ο Ραούφ Ντενκτάς δεν ήθελε ιδιαίτερα να λυθεί το Κυπριακό, επειδή δεν πίστευε ότι οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι μπορούν συμβιώσουν. Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι το κόμμα του, το ΡΤΚ, κερδίζοντας τις εκλογές, κατάφερε σταδιακά να μετατρέψει την πολιτική του Ραούφ Ντενκτάς σε πολιτική υπέρ της λύσης.
2000 Τ/κ στα Κόκκινα
Εν τω μεταξύ, στις 2.000 αναμένεται να ανέλθει ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που θα μεταβούν σήμερα στα Κόκκινα, προκειμένου να παραστούν στις εκδηλώσεις, που γίνονται κάθε χρόνο, για την επέτειο των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας από την τουρκική αεροπορία. Σύμφωνα με τ/κ πηγές, τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν τους Τ/κ το πρωί θα περάσουν από το οδόφραγμα του Λιμνίτη στις ελεύθερες περιοχές του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας και από εκεί θα κατευθυνθούν προς τον θύλακα Κοκκίνων, όπου οι κατοχικές Αρχές οργανώνουν εκδηλώσεις. Το «παρών» του στην εκδήλωση αναμένεται να δώσει και ο ηγέτης των Τ/κ, Μουσταφά Ακιντζί, ο «δήμαρχος» των Κοκκίνων Μεσούτ Γικιτσί και ο «πρόεδρος» του συνδέσμου αγωνιστών Κοκκίνων Κουτλάι Κέτσο.
Αναζητούν στήριξη
Παράλληλα, η υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων Εμινέ Τσολάκ υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να εξηγήσουν και να πείσουν τη διεθνή κοινότητα ότι επιθυμούν τη λύση. «Θα πρέπει να εξηγήσουμε τι αναμένουμε από τη λύση», πρόσθεσε. Μιλώντας στην τ/κ εφημερίδα «Κίπρις», η οποία φιλοξένησε αποκλειστικές δηλώσεις της με τίτλο «Για τη λύση θα κτυπήσουμε όλες τις πόρτες», η κ. Τσολάκ είπε ότι πρωταρχικός σκοπός των νέων καθηκόντων της είναι να πειστεί η διεθνής κοινότητα ότι οι Τ/κ επιθυμούν τη λύση και παράλληλα να ακουστεί και η δική τους θέση και τα δικά τους θέλω, σημειώνοντας ότι προγραμματίζει επισκέψεις σε χώρες της Ε.Ε. αλλά και σειρά επαφών με ξένους διπλωμάτες. Αναφερόμενη στο Κυπριακό, είπε, επίσης, ότι το «υπουργείο» της βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την «προεδρία» και εξέφρασε την ετοιμότητά της να συμβάλει στις προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος.
Υδάτινος ομφάλιος λώρος
Στα κατεχόμενα θα βρίσκεται σήμερα ο Τούρκος Υπουργός Δασών και Υδάτων, Βεϊσέλ Έρογλου, προκειμένου να παραστεί στην τελετή «εφαρμογής του τελευταίου κομματιού» στο πλαίσιο του έργου μεταφοράς νερού από την Τουρκία στο ψευδοκράτος. Σύμφωνα με τ/κ πηγές, ο κ. Έρογλου θα φτάσει σήμερα το πρωί η ώρα 10 για να παραστεί στην τελετή που θα αρχίσει στις 10.30. Η ακριβής τοποθεσία του χώρου δεν αναφέρεται, εντούτοις, όπως είχε ανακοινωθεί, απέμεινε ένα μικρό κομμάτι αγωγού για υποθαλάσσωση κοντά στα κατεχόμενα. Επισήμως ανακοινώθηκε ότι ο Τούρκος Υπουργός θα έχει σήμερα συνάντηση στις 14.30 με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και ακολούθως με τον «πρωθυπουργό» Ομέρ Καλιοντζού και τον «υπουργό» γεωργίας, φυσικών πόρων και τροφίμων, Οντέρ Σενάρογλου. Θα αναχωρήσει από τα κατεχόμενα στις 18.30.