Ενέργεια

Τέλος των ψευδαισθήσεων

Συνομοσπονδία και παραμονή εδαφών στο κατοχικό καθεστώς θέλει ο «πρέσβης» της Τουρκίας
Πυρά κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην ΑΚΕΛ, για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης και κάλεσμα για τερματισμό των επικοινωνιακών κινήσεων κοινωνικοποίησης της κατοχής

Φωτιά στο εσωτερικό μέτωπο άναψαν οι προχθεσινές δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί αναφορικά με το περιουσιακό, το θέμα διακυβέρνησης και των εποίκων, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην ΑΚΕΛ, να καλούν την Κυβέρνηση να δώσει άμεσα εξηγήσεις. Λάδι στη φωτιά πρόσθεσαν πάντως και οι δηλώσεις του Τούρκου «πρέσβη» στα κατεχόμενα, Ντεριά Κανμπάι, ο οποίος, μέσα σε ένα παραλήρημα αδιαλλαξίας, υπενθύμισε σε όλους όσοι αφελώς εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην Τουρκία, ότι πάγιος στόχος της Άγκυρας εξακολουθεί να είναι η δημιουργία μιας συνομοσπονδιακής δομής και η παραμονή όλων των κατεχόμενων εδαφών στο κατοχικό καθεστώς. Από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, με δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ισχυρίστηκε πως αυτό που συμφώνησαν οι δύο ηγέτες είναι ότι το ατομικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας είναι σεβαστό και ότι αφορά μόνο τους ιδιοκτήτες.
Να ξεκαθαρίσει η Κυβέρνηση
Το ΔΗΚΟ, πάντως, κάλεσε χθες την Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει κατά πόσον συμφωνεί με τις δηλώσεις του Ακιντζί ότι η εκ περιτροπής προεδρία εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής. Όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων και την αναφορά του κατοχικού ηγέτη ότι αυτό δεν έχει συζητηθεί, το ΔΗΚΟ διερωτάται κατά πόσον κάτι τέτοιο ευσταθεί, αφού στο Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι έχει γίνει συζήτηση επί όλων των θεμάτων. Τέλος, στην ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ κάλεσε την Κυβέρνηση να σταματήσει τις επικοινωνιακές κινήσεις κοινωνικοποίησης της κατοχής και να ξεκαθαρίσει εάν διαπραγματεύεται όλα όσα ανέφερε ο κ. Ακιντζί.
Κάποιοι ψεύδονται
Τα πυρά του εναντίον της Κυβέρνησης και του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ έστρεψε και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, λέγοντας πως είτε οι κυβερνώντες δεν λένε την αλήθεια στο θέμα του περιουσιακού είτε ο Νορβηγός διπλωμάτης. Όπως ανέφερε χθες ο κ. Σιζόπουλος, ενώ ο κ. Έιντε στις 31 Ιουλίου, μετά από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δήλωσε ότι οι ηγέτες έχουν συμφωνήσει πως υπάρχει το ατομικό δικαίωμα στις περιουσίες και αυτό επηρεάζει τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και τους παρόντες χρήστες, χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε στο ΡΙΚ ότι αυτό που συμφώνησαν οι δύο ηγέτες είναι ότι το ατομικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας είναι σεβαστό και ότι αφορά μόνο τους ιδιοκτήτες.
Απαγκίστρωση από το Κοινό Ανακοινωθέν
Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Ακιντζί υπήρξαν και από το Κίνημα Οικολόγων. Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο Β’ του Κινήματος, κ. Ανδρέα Μασούρα, «το σύνολο των δηλώσεων του κ. Ακιντζί σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του νέου "πρέσβη" της Τουρκίας στα κατεχόμενα, για δύο λαούς και δύο κράτη, συνιστούν μία ακόμα προειδοποίηση που πρέπει να προσγειώσει όσους, για επικοινωνιακούς λόγους, που έχουν να κάνουν με την εσωτερική πολιτική κατάσταση και την εικόνα της Κυβέρνησης, θέλουν να μας πείσουν ότι υπάρχει θεαματική πρόοδος στο Κυπριακό». «Η εμμονή της Κυβέρνησης να χρησιμοποιεί ως βάση το Κοινό Ανακοινωθέν Έρογλου - Αναστασιάδη αποτελεί μια λανθασμένη μέθοδο προσέγγισης των διαπραγματεύσεων, κάτι το οποίο αποδεικνύεται πλέον δυστυχώς στην πράξη», τόνισε.
Προκλητικός ο Κανπάι
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης παρουσιάζεται ως ο καλός με ελαφρώς διαφοροποιημένες θέσεις από αυτές της Άγκυρας, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι πιο ακραίες δηλώσεις του Τούρκου νέου «πρέσβη» στα κατεχόμενα αποσκοπούν στο να παρουσιάσουν τις θέσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη ως διαλλακτικές και ταυτόχρονα ως καλές για βάση επίλυσης του Κυπριακού. «Ο Τούρκος πρέσβης με προκλητικές δηλώσεις αποκαλύπτει τους στόχους της τουρκικής κυβέρνησης, που δεν είναι τίποτε άλλο από μια συνομοσπονδιακή, διχοτομική λύση», είπε ο κ. Λιλλήκας σε δηλώσεις, στο περιθώριο συνάντησης που είχε χθες στη Cyta.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του παράνομου «πρέσβη» της Τουρκίας στα κατεχόμενα, το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του ΕΥΡΩΚΟ, Μαρίνα Χαραλάμπους, δήλωσε πως «οι απαράδεκτες δηλώσεις του παράνομου "πρέσβη" της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Ντεριά Κανμπάι, διαλύουν κάθε ψευδαίσθηση ότι η Τουρκία θα εγκαταλείψει τους διαχρονικούς της στόχους για δύο κράτη και δύο λαούς στην Κύπρο».