Ενέργεια

Επαναρχίζουν οι συνομιλίες

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το κριτήρια που αφορούν το ζήτημα του περιουσιακού
Δυναμιτίζεται το «καλό κλίμα», έπειτα από την κατάθεση του εγγράφου στον ΟΗΕ από την τ/κ πλευρά, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την Κυβέρνηση για αδιαφορία

Με το περιουσιακό επαναρχίζει σήμερα ο νέος γύρος συνομιλιών για το Κυπριακό, έπειτα από ανάπαυλα περίπου τριών βδομάδων. Σύμφωνα με δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο ΚΥΠΕ, σήμερα αναμένεται να συζητηθούν κατά κύριο λόγο τα κριτήρια που αφορούν το ζήτημα του περιουσιακού. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνάντηση των δυο ηγετών στις 27 Ιουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συμφώνησαν ότι το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία είναι σεβαστό, και ότι στη λύση θα υπάρχουν διαφορετικές επιλογές για τη ρύθμισή του. Επιπλέον, Αναστασιάδης και Ακιντζί συμφώνησαν, επίσης, στον διορισμό ανεξάρτητης επιτροπής για θέματα περιουσίας, η οποία θα είναι επιφορτισμένη με την επίλυση των απαιτήσεων γύρω από το μείζον ζήτημα του περιουσιακό.


Όπως ισχυρίστηκε ο κ. Χριστοδουλίδης, η επόμενοι δυο μήνες κρίνονται ιδιαίτερα κρίσιμοι στην όλη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό. Σε ερώτηση σχετικά με τη σημερινή συνάντηση, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ξεκινά «μια νέα διαδικασία, η οποία, βάσει κάποιων συγκεκριμένων δεδομένων, μας επιτρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι», ενώ τόνισε παράλληλα πως μια ορθολογιστικά σκεπτόμενη Τουρκία είναι αναγκαίο συστατικό στην προσπάθεια για λύση, να αντιληφθεί τα οφέλη και για την ίδια από την επίλυση του Κυπριακού. Όπως πληροφορήθηκε η «Σημερινή», τα μέλη της ε/κ διαπραγματευτικής ομάδας πραγματοποίησαν χθες το βράδυ σύσκεψη το Προεδρικό, προκειμένου να προετοιμαστούν για τη σημερινή συνάντηση. Ξεχωριστή συνάντηση με τους διαπραγματευτές των δυο πλευρών θα πραγματοποιήσει σήμερα και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος κατέφθασε χθες στην Κύπρο, προκειμένου να παραστεί στη συνάντηση των δυο ηγετών.
Στο τραπέζι θα φανούν οι προθέσεις της Τουρκίας
Εν τω μεταξύ, με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν και χθες οι επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην ΑΚΕΛ, για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης αναφορικά με το έγγραφο που κατέθεσε η τ/κ πλευρά στον ΟΗΕ, σύμφωνα με το οποίο χαρακτήριζε εκλιπούσα την Κυπριακή Δημοκρατία, επιδιώκοντας λύση δυο ανεξαρτήτων κρατών. Απαντώντας στις κατηγορίες των κομμάτων ο ΔΗΣΥ, μέσω του Υπεύθυνου του Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος κ. Χαράλαμπου Σταυρίδη, ισχυρίστηκε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα αποδειχθεί ή όχι η πραγματική βούληση της Τουρκίας και της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας, για εξεύρεση βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού. «Γι' αυτό εμείς δεν βιαζόμαστε να κρίνουμε τη νέα προσπάθεια με βάση δηλώσεις ή διαρροές», αναφέρει η ανακοίνωση, επιβεβαιώνοντας γι' ακόμη μια φορά τη στήριξη του κόμματος προς το πρόσωπο του Προέδρου Αναστασιάδη. «Η αδράνεια και η παρέλευση του χρόνου, εξάλλου, είναι την Τουρκία που βολεύουν και όχι τη δική μας πλευρά», καταλήγει.
Αποενεχοποιούν την Τουρκία
Γι' αποτυχία της πολιτικής Αναστασιάδη-Χριστόφια έκανε λόγο το ΔΗΚΟ, υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ, ότι «δεν έχουμε ακόμη χειροπιαστή ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας, που να υποδηλώνει την ειλικρινή αποφασιστικότητά της για έναν έντιμο συμβιβασμό στο Κυπριακό». Με ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ παραθέτει μια σειρά χειρισμών του Προέδρου Αναστασιάδη επί του Κυπριακού και διερωτάται για ποιο λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμβάλλει καθημερινά στην αποενοχοποίηση, όπως αναφέρει, της Τουρκίας και στην επιβράβευσή της, χωρίς η Άγκυρα να έχει μετακινηθεί ούτε χιλιοστό. «Η ομολογία του κ. Νεοφύτου καταρρίπτει, επίσης, τον παροξυσμό και τον ενθουσιασμό της Κυβέρνησης, του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, ότι ο κ. Ακιντζί θα αλλάξει την τουρκική πολιτική. Η μόνη αλλαγή τα τελευταία επτά χρόνια είναι οι συνεχείς υποχωρήσεις Χριστόφια-Αναστασιάδη, ενώ η Τουρκία παραμένει αδιάλλακτη, αμετακίνητη και προκλητική», αναφέρει η ανακοίνωση.
Να ξεκαθαρίσει το περιουσιακό
Όσον αφορά το περιουσιακό, το Κίνημα Οικολόγων με ανακοίνωσή του τόνισε ότι το δικαίωμα ιδιοκτησίας είναι πάνω από οποιοδήποτε άλλο «δικαίωμα» του οποιουδήποτε χρήστη. «Καθώς μαθαίνουμε από τον Τύπο ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν στις επόμενες δύο συναντήσεις τους διεξοδικά το θέμα των περιουσιών, είναι αναγκαίο να ξεκαθαριστεί πλήρως ότι αυτή η θέση αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυπριακή ηγεσία», αναφέρει η ανακοίνωση.
Τουρκικές προθέσεις
Ο Πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Κόμματος Αντρέας Τελεβάντος, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο του Κυπριακού, ανέφερε πως το έγγραφο που κυκλοφόρησε στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στις 29 Ιουλίου, η Τουρκία για λογαριασμό του κατοχικού καθεστώτος, αποτελεί δείγμα κακής πίστης και είναι μια ενέργεια υπονόμευσης των διαπραγματεύσεων, συμπληρώνοντας ότι η τουρκική πλευρά, με το έγγραφο αυτό, φανερώνει γι' ακόμη μια φορά τις πραγματικές τουρκικές προθέσεις, για δημιουργία δύο εθνικών κρατών στην Κύπρο.
Καλλιεργούν αυταπάτες
Την πεποίθηση, ότι το Κυπριακό δεν πρόκειται να λυθεί με ανακοινώσεις αλλά ούτε και με αυταπάτες που καλλιεργούν η ηγεσία του ΔΗΣΥ μαζί με το ΚΕΒΕ και την ΟΕΒ, εξέφρασε η Συμμαχία Πολιτών, κατηγορώντας τις πιο πάνω πλευρές ότι προσπαθούν να πείσουν τον λαό να συναινέσει σε μια λύση που ακόμη δεν την είδαμε. «Ούτε βέβαια είναι νοητό να λυθεί με συνεχείς μονομερείς υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, γιατί τότε ούτε δίκαιη ούτε βιώσιμη θα είναι μια τέτοια λύση. Ταυτόχρονα, ουδόλως μας καθησυχάζει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, όταν δηλώνει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε διψήφιο αριθμό κριτηρίων για το περιουσιακό», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.
Στα κατεχόμενα ο Άντρος Κυπριανού
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ-CTP) Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα πραγματοποιήσουν σήμερα συνάντηση στα κατεχόμενα και συγκεκριμένα στα γραφεία του τ/κ κόμματος. Σύμφωνα με τ/κ πηγές και σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το ΡΤΚ, αντιπροσωπίες των δύο κομμάτων, με επικεφαλής από πλευράς του ΑΚΕΛ τον Χρίστο Χριστοφίδη και από πλευράς του ΡΤΚ τον Muhittin Ozsaglam, είχαν χθες συνάντηση στα γραφεία του ΑΚΕΛ.