Ενέργεια

Κτύπησε φλέβα η ENI

Αναπτερώνονται οι ελπίδες για εξεύρεση μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ
Οι σχεδιασμοί για μεταφορά φυσικού αερίου από το τεμάχιο Αφροδίτη προς την Αίγυπτο συνεχίζονται κανονικά, ισχυρίζεται ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης

Νέα ενεργειακά δεδομένα φαίνεται πως προκύπτουν έπειτα από την ανακάλυψη του «υπεργιγαντιαίου» κοιτάσματος Zohrn στην ΑΟΖ της Αιγύπτου από την Ιταλική ENI. Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου του ενεργειακού κολοσσού Κλαούντιο Ντεσκάλζι στο δίκτυο CNBS, η ανακάλυψη της ΕΝΙ πιθανώς να συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο και θα αποτελέσει καταλύτη εξελίξεων, τόσο για την Αίγυπτο όσο και τη Μεσόγειο, όσον αφορά τη σταθερότητα της ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή.


Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το κοίτασμα-μαμούθ επαρκεί για να δώσει περίπου 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, ενώ σύμφωνα με σεισμικές έρευνες, υπολογίζεται ότι υπάρχουν επιπλέον 5,5 δις βαρέλια πετρελαίου που ενδέχεται να καλύψουν τις ανάγκες της Αιγύπτου για πολλές δεκαετίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κοίτασμα βρίσκεται στα ανοικτά της ακτογραμμής της Μεσογείου Αιγύπτου σε βάθος 1.450 μέτρων στο κοίτασμα Zohr και το οποίο γειτνιάζει με τα οικόπεδα 10, 11 και 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Αδιαμφισβήτητα η εξέλιξη αυτή αναπτερώνει τις ελπίδες για εξεύρεση φυσικού αερίου και στην Κυπριακή ΑΟΖ, και δημιουργεί νέα δεδομένα όσον αφορά το μέλλον της διαχείρισης των υδρογονανθράκων τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και της Ελλάδας και του Ισραήλ.
Δεν επηρεάζεται η Κύπρος
Σε χθεσινή παρέμβασή του στην Εκπομπή «Από Μέρα σε Μέρα» ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, σχολιάζοντας τις ενεργειακές εξελίξεις, έκανε λόγο για αναπτέρωση της ελπίδας για εντοπισμό και άλλων ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ, σημειώνοντας παράλληλα ότι, αν η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί, τότε αυτό θα έχει γεωλογικές, γεωπολιτικές και εμπορικές προεκτάσεις. Ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε, παράλληλα, ότι η περιοχή που εντοπίζεται το κοίτασμα είναι πολύ κοντά στα θαλάσσια σύνορα Κύπρου-Αιγύπτου και γειτνιάζει με τα οικόπεδα 10, 11 και 12, ενώ παράλληλα απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η συνεργασία Κύπρου-Αιγύπτου θα επηρεαστεί αρνητικά.


Ο ίδιος αποκάλυψε, μάλιστα, ότι χθες το πρωί είχε επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του και ισχυρίστηκε πως οι σχεδιασμοί για μεταφορά φυσικού αερίου από το τεμάχιο Αφροδίτη προς την Αίγυπτο συνεχίζονται κανονικά. Στο ίδιο πλαίσιο αξίζει να σημειωθεί πως το Μεσογειακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υδρογονανθράκων, με ανακοίνωσή του, κάνει αναφορά γι' άμεση ολοκλήρωση των σχεδιασμών για κατασκευή του αγωγού προς Αίγυπτο και την ταχεία συνομολόγηση των απαραιτήτων συμφωνιών για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη.
To 2016 η γεώτρηση
«Αυτή είναι μια επιβεβαίωση της στρατηγικής μας για την ανάπτυξη συμβατικών κοιτασμάτων στις ώριμες περιοχές, όπου έχουμε ισχυρή γεωλογική γνώση και όπου έχουμε συνέργειες», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΝΙ κ. Ντεσκάλζι. «Το έχουμε κάνει αυτό με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία 3-4 χρόνια. Θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να καθορίσουμε τα συμβόλαια ανάπτυξης και παραγωγής, και η γεώτρηση αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους», πρόσθεσε ο κ. Ντεσκάλζι, ο οποίος δεν ανέφερε συγκεκριμένα πότε θα αρχίσει η παραγωγή. Υπολογίζεται πάντως πως, αν η γεώτρηση ξεκινήσει στις αρχές του 2016, το έναυσμα για παραγωγή πιθανόν να δοθεί περίπου ένα χρόνο αργότερα. «Θα επισπεύσουμε αυτό το έργο και η παραγωγή θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν. Αυτή η ανακάλυψη είναι μεταμορφωτική για την EΝΙ και ειδικά για την Αίγυπτο», πρόσθεσε.
Επιβεβαιώνεται ο Κασίνης
Σημαντική παράμετρο στην εξέλιξη του φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, χαρακτήρισε την ανακάλυψη ο πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας, και Τουρισμού Σόλων Κασίνης. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κασίνης είπε πως η συγκεκριμένη ανακάλυψη τον χαροποιεί ιδιαιτέρως καθώς, όπως είπε, ο ίδιος πάντοτε διατηρούσε την πίστη για το γεγονός ότι η Μεσόγειος θα αποδειχθεί η δεύτερη βόρειος θάλασσα. «Θα βρεθούν τεράστια αποθέματα στη γύρω περιοχή και είμαι σίγουρος ότι και στη δική μας ΑΟΖ υπάρχουν περισσότερα αποθέματα», είπε. Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις της ανακάλυψης για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Κασίνης δήλωσε πως αναμένεται να εκτιμηθούν όλα τα δεδομένα με βάση το οικονομικό βάρος, εξηγώντας παράλληλα ότι ο αγωγός μήκους 400 χιλιομέτρων, που προγραμματιζόταν να γίνει από την Κύπρο προς την Αίγυπτο, είναι πολύ μεγάλος, και συνεπώς είναι πολύ ακριβός, σε αντίθεση με το κοίτασμα Zohr, που απέχει 125 μίλια από τις ακτές της Αιγύπτου.


Ερωτηθείς, επιπλέον, για το τι σημαίνει το γεγονός ότι το κοίτασμα Zohr γειτνιάζει με το τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Κασίνης είπε πως οι εταιρείες κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις και έχουν προγράμματα, με βάση τα οποία θα προχωρήσουν. «Η ΕΝΙ έχει προβεί και προβαίνει σε τρισδιάστατες έρευνες από το 2011 και θα δούμε τι αποτελέσματα θα έχουν και αυτές οι έρευνες», είπε, σημειώνοντας πως η έκταση αυτού του κοιτάσματος είναι της τάξης των 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αυτά τα δεδομένα συνυπολογίζονται στην όλη περιοχή της Μεσογείου.
Συγχαρητήρια από Ρέντσι
Τα συγχαρητήριά του στην ΕΝΙ για τη σπουδαία αυτή ανακάλυψη έδωσε και ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος δήλωσε: «Συγχαίρω την ΕΝΙ για το εξαιρετικό αυτό αποτέλεσμα, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο των ιταλοαιγυπτιακών σχέσεων, σε μια οπτική στρατηγικής οικονομικής συνεργασίας, η οποία αφορά την Ιταλία, αλλά και γενικότερα όλη την αφρικανική ήπειρο», τόνισε ο Ιταλός Πρωθυπουργός, ο οποίος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο αλ-Σίσι, «για να σχολιάσουν τις θετικές συνέπειες της ανακάλυψης αυτής, για την ενεργειακή σταθερότητα της Μεσογείου και για τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής».
________________________________


Προτεραιότητα πλέον ο τερματικός στο Βασιλικό
Ο στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός, σε άρθρο του αναφορικά με την ανακάλυψη και τη σημασία που αυτή έχει για την Κύπρο, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Όσοι προσπάθησαν τόσο καιρό να μειώσουν τη συνολική αξία των κυπριακών θαλάσσιων οικοπέδων, για να δώσουν αποκλειστική προτεραιότητα στο κοίτασμα Αφροδίτη, μπήκαν στη διαδικασία να παροτρύνουν τη δημιουργία ενός αγωγού που συνδέει το κοίτασμα με την Αίγυπτο, αντί να τροφοδοτήσουν ένα σταθμό υγροποίησης στην Κύπρο. Και για να δικαιολογήσουν αυτή την προσέγγιση, που είναι άκρως συντηρητική σε επενδυτικό επίπεδο, μας εξήγησαν ότι η Αίγυπτος έχει ανάγκη από το φυσικό αέριο της Κύπρου.


Βέβαια, δεν υπολόγισαν καν τις έρευνες που έκανε η ιταλική εταιρεία ENI στα θαλάσσια οικόπεδα της Αιγύπτου, ενώ αυτή η εταιρεία είναι γνωστή λόγω της παρουσίας της στα θαλάσσια οικόπεδα 2, 3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ», προσθέτοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Με αυτήν την ανακάλυψη, αντιθέτως, που θα εξασφαλίσει αυτάρκεια στην Αίγυπτο, ο σταθμός υγροποίησης στο Βασιλικό πρέπει να γίνει προτεραιότητά μας. Διότι ακολουθεί αυτά τα νέα ενεργειακά νοητικά σχήματα, αλλά επίσης ενισχύει τη γεωπολιτική αξία της Κύπρου και θα αποτελέσει ουσιαστικά πλατφόρμα για όλα τα επόμενα κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ». Επιπλέον, σε άλλο άρθρο του κ. Λυγερού, μαζί με τους Ηλία Κονοφάγο και Αντώνη Φώσκολο, αναφορικά με την τριμερή Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου, σημειώνονται τα εξής:


«Η ανακάλυψη του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος Zohr είναι η απόδειξη ότι η τριμερής Αίγυπτος, Ελλάδα, Κύπρος δεν είναι μόνο και μόνο ένα πολιτικό τέχνασμα, αφού πρόκειται ουσιαστικά για την ανάδειξη του γεγονότος που δημιουργούν οι υδρογονάνθρακες στην περιοχή. Το κοίτασμα Αφροδίτη της Κύπρου και το κοίτασμα Zohr της Αιγύπτου έρχονται να ενισχύσουν το ίδιο ακριβώς πλαίσιο, δηλαδή την απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ενεργειακό πεδίο σε σχέση με χώρες που θέλουν να ελέγχουν την ενεργειακή της ασφάλεια», για να προσθέσουν λίγο αργότερα, «Η Ελλάδα και η Κύπρος ως κράτη-μέλη παίζουν έναν σπουδαιότερο ρόλο, λόγω της γεωοικονομικής τους θέσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Και η τριμερής Αίγυπτος, Ελλάδα, Κύπρος αποτελεί τελικά ενεργειακό στρατήγημα, που θα δημιουργήσει την απαραίτητη διαφορά που έχουμε ανάγκη».