Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 38 ΧΡΟΝΙΑ

6 αρχές-πλαίσιο του ΝΑΤΟ για λύση
«6 αρχές-πλαίσιο του ΝΑΤΟ για λύση - Τις πρότεινε απεσταλμένος της Συμμαχίας στην Άγκυρα, η οποία τις απέρριψε - Με βάση ενιαίο ομόσπονδο κράτος και αναπροσαρμογή των συνόρων - Τον Νοέμβριο θα συζητηθεί το Κυπριακό στην Πολιτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ - Η Ελλάς δεν επανέρχεται στο στρατιωτικό σκέλος προτού βρεθεί λύση στο Κυπριακό και το Αιγαίο», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 10 Σεπτεμβρίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:
Η τουρκική Κυβέρνηση απέρριψε τις τελευταίες ημέρες ωρισμένες ιδέες που διετύπωσε και υπέβαλε στην Άγκυρα το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ και οι οποίες αφορούν την διευθέτηση της ελληνοτουρκικής διενέξεως για το Κυπριακό και το Αιγαίο.
Καραμανλής - Ντεμιρέλ
Προσπάθεια για νέα συνάντηση Καραμανλή - Ντεμιρέλ στη Νέα Υόρκη ματαιώθηκε, γιατί ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν επιθυμεί -όπως απεκαλύφθη- τέτοια επαφή προτού η Τουρκία συμμορφωθεί προς ωρισμένους όρους που αφορούν την Κύπρο και το Αιγαίο.
Ευδόκας: Ενοποίηση Κεντροδεξιάς
Σε δηλώσεις του προς την «Σ», ο δρ Τάκης Ευδόκας υποστηρίζει ότι επιβάλλεται η ενοποίηση της Κεντροδεξιάς και παρατηρεί ότι αυτή δεν θα έχει σαν στόχο τον ταξικό αγώνα μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς, αλλά θα συμβάλει σε μια πιο έντιμη συνεννόηση με την Αριστερά.
Μέτρα λιτότητας στην Τουρκία
Ο Ντεμιρέλ σφίγγει άγρια τώρα τη ζώνη γύρω από το στομάχι των υπηκόων του. Βενζίνη, πετρέλαιο, κάρβουνο, τσιμέντο, πολλά τρόφιμα, βούτυρα και λάδια ακριβαίνουν και γίνονται απλησίαστα, οι φόροι γίνονται καταθλιπτικοί, οι εισαγωγές περιορίζονται και επιβαρύνονται με νέους υψηλούς δασμούς - μια σειρά από απελπισμένα μέτρα για την αποτροπή της πλήρους οικονομικής χρεωκοπίας ευρίσκονται αυτήν τη στιγμή εν πλήρει εξελίξει.
Δεκάλιρα σε χαρτονόμισμα
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τραπέζης Κύπρου, τίθενται από τις 19 Σεπτεμβρίου 1977 σε κυκλοφορία χαρτονομίσματα των δέκα λιρών. Αυτό θα είναι και το πρώτο μιας σειράς νέων χαρτονομισμάτων μικροτέρου μεγέθους με νέα χαρακτηριστικά γνωρίσματα και παραστάσεις.
Ανακηρύσσουν κράτος τον Φεβρουάριο;
Σύμφωνα με το Τουρκικό Πρακτορείο «Ανατολή», ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ντενκτάς, ο οποίος επιστρέφει σήμερα από την επίσκεψή του στην Άγκυρα, άφησε να νοηθεί ότι η μονομερής ανακήρυξη τουρκοκυπριακού κράτους δυνατό να γίνει τον ερχόμενο Φεβρουάριο, κατά την τρίτη επέτειο της ιδρύσεως του «ομοσπόνδου τουρκικού κράτους της Κύπρου» (13 Φεβρουαρίου).
Συγκεκριμένα, ο κ. Ντενκτάς δήλωσε ότι «η τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν πρόκειται να παραμείνει για πολύ χωρίς κράτος» και υπογράμμισε: «Μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα γίνουν διάφορες διαδικασίες και θα περάσουμε διάφορα στάδια, που θα αποτελέσουν τη δοκιμή πριν από την τελική λήψη απόφασης».