Ενέργεια

Τούρκοι εθνικιστές ξανακτυπούν

Με ύβρεις και προπηλακισμούς υποδέχθηκαν το ΑΚΕΛ στα κατεχόμενα
Σοβινιστικά συνθήματα εναντίον της αντιπροσωπίας του ΑΚΕΛ και του τ/κ κόμματος «Ενωμένη Κύπρος» από ομάδα σοβινιστών, που δήλωσαν ότι δεν θέλουν ειρήνη με Ε/κ

Με προπηλακισμούς και υβριστικά συνθήματα από ομάδα 5-6 ατόμων ήρθε αντιμέτωπο χθες το ΑΚΕΛ στα κατεχόμενα, όταν ο ΓΓ του κόμματος Άντρος Κυπριανού μετέβη, μαζί με αντιπροσωπία του τουρκοκυπριακού κόμματος Ενωμένη Κύπρος, στο κατεχόμενο χωριό Σανταλάρης, με σκοπό να καταθέσουν λουλούδια στους τάφους Τουρκοκυπρίων οι οποίοι δολοφονήθηκαν από την ΕΟΚΑ Β. Σύμφωνα με τ/κ ΜΜΕ, μόλις οι οικογένειες των θυμάτων (20-25 περίπου άτομα) πληροφορήθηκαν για την επίσκεψη, μαζεύτηκαν έξω από το κοιμητήριο, με σκοπό να εμποδίσουν την είσοδο. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Κυπριανού, ομάδα ατόμων προσήγγισαν τις δυο αντιπροσωπίες και άρχισαν να φωνάζουν σοβινιστικά συνθήματα στα τουρκικά, με αποτέλεσμα να παρέμβουν οι «αστυνομικοί» των κατοχικών «αρχών» για να αποτρέψουν τα χειρότερα.
Δεν θέλουν ειρήνη
Απευθυνόμενοι στον επικεφαλής του τ/κ κόμματος Ιζέτ Ιζτζάν, τον ρώτησαν πώς μπορεί να μεταβαίνει εκεί με τους Ελληνοκυπρίους, ενώ δεν παρευρίσκεται σε άλλες εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο χωριό. Ο κ. Ιζτζάν, προσπαθώντας να καθησυχάσει τα πνεύματα, δήλωσε πως το κάνουν αυτό χάριν της ειρηνικής λύσης που επιδιώκουν στην Κύπρο, με τους διαμαρτυρόμενους να απαντούν «Δεν θέλουμε την ειρήνη με αυτούς τους ανθρώπους». Στη συνέχεια, η ομάδα των ταραχοποιών προσήλθαν στον ομαδικό τάφο, πήραν τα λουλούδια που είχαν εναποθέσει οι δυο αντιπροσωπίες και τα πέταξαν προς τα στελέχη των δυο κομμάτων, που αποχώρησαν αμέσως. Σε δήλωσή του αργότερα ο κ. Κυπριανού δήλωσε πως ήταν μια ομάδα περίπου 10 ατόμων «τυφλωμένων από το μίσος και τον φανατισμό, το ίδιο είδος που υπάρχει και στην ελληνική κυπριακή κοινότητα». Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια περιστατικά έχουν ξανασυμβεί στη συγκεκριμένη περιοχή, αφού εκεί υπάρχει μεγάλος αριθμός «Γκρίζων Λύκων».
Δεν υπάρχει συλλογική ευθύνη
Νωρίτερα, οι δυο αντιπροσωπίες πραγματοποίησαν επίσκεψη και στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου βρίσκονται ομαδικοί τάφοι Ελληνοκυπρίων πεσόντων κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, όπου και εναπέθεσαν λουλούδια στους τάφους. «Πρέπει ως κοινότητες και ως λαός να αφήσουμε επιτέλους πίσω μας την αντίληψη της συλλογικής ευθύνης», δήλωσε ο κ. Κυπριανού, σημειώνοντας ότι «η αντίληψη πως όσοι γεννήθηκαν και έτυχε να μιλούν ελληνικά ή τουρκικά, όσοι γεννήθηκαν πριν και όσοι πολύ αργότερα από αυτά τα δυσάρεστα γεγονότα, είτε είναι ένοχοι εγκλημάτων, είτε εντελώς αθώοι, επειδή ανήκουν σε μια κοινότητα φέρουν ευθύνη, είναι ανιστόρητοι και μισαλλόδοξοι». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ τολμά να κοιτάζει και να λέει την αλήθεια κατάματα.
«Όποτε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι άφησαν το μίσος και τον εθνικισμό να τους χωρίσει, όποτε έγιναν υπηρέτες ξένων κέντρων και όχι της πατρίδας και του λαού μας, αυτός ο τόπος πλημμύρισε από δάκρυ, αίμα και καταστροφή», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ώρα να αγκαλιαστούμε...
Από την πλευρά του, ο ηγέτης του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος ανέφερε πως «από αυτά τα γεγονότα ουσιαστικά δεν υπάρχει κερδισμένος και έφθασε επιτέλους η ώρα να δούμε κατάματα αυτήν την ιστορία, αλλά και να φτάσει στο τέλος της και να αγκαλιαστούμε», προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «θα πρέπει να οικοδομήσουμε μαζί μια ελεύθερη πατρίδα και μαζί θα πρέπει να κλείσουμε τα τραύματα που έχουν μείνει από αυτά τα γεγονότα».