Ενέργεια

Αέριο στην Ευρώπη μέσω Αιγύπτου

Επαναξιολόγηση μοντέλου από ΕΝΙ και δέσμευση για παραμονή στην Κυπριακή ΑΟΖ
Ο τρόπος διαχείρισης του φυσικού αερίου δεν αφορά μόνο τις εταιρείες, αλλά προϋποθέτει και πολιτική βούληση, δήλωσε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΝΙ

Ανοικτό άφησε το παράθυρο συνεργασίας μεταξύ Κύπρου-Αιγύπτου και του ιταλικού κολοσσού ENI για πιθανή μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο με προορισμό την Ευρώπη ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, έπειτα από χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Ο ισχυρός άντρας της ENI επιβεβαίωσε, παράλληλα, την ισχυρή δέσμευση της εταιρείας για επέκταση της δραστηριότητάς της στην Κύπρο με επιπλέον επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα. Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη χθεσινή συνάντηση, έγινε συζήτηση για τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο έπειτα από την ανακάλυψη στην Αιγυπτιακό ΑΟΖ, ενώ παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας καλών συνεργειών στις αιγυπτιακές εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Νταμιέτα της Αιγύπτου.
Χρειάζεται πολιτική βούληση
Ο κ. Ντεσκάλτζι ξεκαθάρισε ότι το όλο ζήτημα δεν αφορά μόνο τις εταιρείες αλλά προϋποθέτει και πολιτική βούληση, σημειώνοντας ότι η Αίγυπτος έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει αναφορικά με αυτήν την προοπτική. Επεσήμανε, επιπλέον, ότι η ΕΝΙ έχει έναν άδειο τερματικό στην Αίγυπτο, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου από εκεί στις ευρωπαϊκές αγορές, εξέλιξη θετική, όπως είπε, τόσο για την Κύπρο όσο και για την Αίγυπτο και την Ευρώπη.
Επαναξιολόγηση μοντέλου
Αναφορικά με την πιθανότητα μελλοντικής ανάπτυξης των κυπριακών κοιτασμάτων στη βάση του ίδιου γεωλογικού μοντέλου που χρησιμοποιήθηκε στην Αίγυπτο, δήλωσε πως αυτήν τη στιγμή η εταιρεία βρίσκεται στο στάδιο επαναξιολόγησης των δεδομένων και του γεωλογικού μοντέλου για τα τρία οικόπεδα 2, 3, και 9, στα οποία και δραστηριοποιείται. Κάτι τέτοιο, όπως εξήγησε, θα επιτρέψει στην εταιρεία να κατανοήσει καλύτερα το γεωλογικό μοντέλο και να επικεντρωθεί ίσως σε ένα νέο στόχο στα ίδια τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΝΙ διεξήγαγε πέρυσι διερευνητικές γεωτρήσεις στο τεμάχιο 9 της Κυπριακής ΑΟΖ, χωρίς ωστόσο να εντοπίσει κοιτάσματα.
Ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον
«Άρα επαναξιολογούμε το γεωλογικό μας μοντέλο, ωστόσο είναι καθαρό ότι η δέσμευσή μας να συνεχίσουμε τη διερεύνηση στην Κύπρο είναι πολύ ισχυρή», ανέφερε ο κ. Ντεσκάλτζι, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για τον τρόπο με τον οποίο η κυπριακή κυβέρνηση εργάζεται προς την κατεύθυνση προώθησης ενός ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος. Όπως ενημέρωσε ο Ιταλός αξιωματούχος, οι νέες γεωτρήσεις στην Αίγυπτο αναμένονται να ξεκινήσουν εκ νέου τον ερχόμενο Ιανουάριο. Από την πλευρά του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνάντηση με την εταιρεία, σημειώνοντας: «Από πλευράς Κυβέρνησης, εκείνο που θα ήθελα να αναφέρω μόνο είναι ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε σοβαροί, υπεύθυνοι και να κινούμαστε βάσει συγκεκριμένου πλάνου και στρατηγικού σχεδιασμού».
Στρατηγικός ρόλος Κύπρου
Τη δημόσια δέσμευση της εταιρείας για παραμονή στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής ΑΟΖ, εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών στην ΕΝΙ Πασκάλ Σαλζάνο, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter, μετά το πέρας της συνάντησης, έγραψε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τονίστηκε ο στρατηγικός ρόλος της Ανατολικής Μεσογείου στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. Πάντως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που επικαλείται το KYΠE, το επόμενο διάστημα αναμένονται περισσότερες ενεργειακές εξελίξεις, με πιθανές επισκέψεις και επαφές σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο.
Γεωπολιτικές ανακατατάξεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενεργειακή κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο και το μπαράζ επισκέψεων από εκπροσώπους εταιρειών όπως της ENI και των BG, Noble και Delek τις προηγούμενες μέρες, καταδεικνύει τη δυναμική που λαμβάνει η ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειος, γεγονός που αναπόφευκτα θα οδηγήσει και σε αλλαγή των συσχετισμών ισχύος μεταξύ των κρατών. Η γεωπολιτική αναβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι δεδομένη και στο άμεσο μέλλον ενδέχεται να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση μπορεί να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τους οικονομικούς συντελεστές ισχύος, γεγονός που θα της επιτρέψει να ενδυναμώσει τη θέση της ακόμη και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων στο Κυπριακό.


Υπενθυμίζεται ότι κατά το παρελθόν, η Τουρκία απείλησε με διακοπή της συνεργασίας της την ENΙ, σε περίπτωση εμπλοκής της εταιρείας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ο ιταλικός κολοσσός, αδιαφορώντας πλήρως για τις απειλές αυτές, συμμετείχε κανονικά στον τότε γύρο αδειοδότησης και κατάφερε να ενοικιάσει 3 οικόπεδα στην Κύπρο. Η Τουρκία διέκοψε τη συνεργασία της με την ENI, με αποτέλεσμα να παρακολουθεί τώρα εξ αποστάσεως τα όσα διαδραματίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς αυτήν.
Αλλαγή ενεργειακής στρατηγικής
Τη σημασία της χθεσινής επίσκεψης του Διευθύνοντος Συμβούλου της ENI στο νησί τόνισαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθένα με τον δικό του τρόπο. Ενδεικτικά, η Συμμαχία Πολιτών κάλεσε την Κυβέρνηση στη σύσταση, με Νόμο, Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας με την αξιοποίηση επιστημόνων, ακαδημαϊκών και εμπειρογνωμόνων. Από την πλευρά του το ΔΗΚΟ σημείωσε πως τα απαστράπτοντα φλας των φωτογραφικών μηχανών δεν επαρκούν να καλύψουν την ανεπάρκεια της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι προσπαθεί απεγνωσμένα να παρουσιάσει την επίσκεψη του κ. Ντεσκάλτζι με τόσο θριαμβευτικό τρόπο, που θα νόμιζε κανείς, όπως αναφέρει, ότι το Ζορ ανακαλύφθηκε στην Κύπρο και όχι στην Αίγυπτο.