Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 33 ΧΡΟΝΙΑ

Μισθολόγια 106 εκατομμυρίων
«ΟΕΒ: Υπεραμειβόμενη η δημόσια υπηρεσία - 106 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ - πληρώνονται φέτος για το δημόσιο μισθολόγιο - ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΜΨΗ ΣΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ - ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 12 Σεπτεμβρίου 1982, κάτω από τον οποίο γράφει:


Εκατόν έξι εκατομμύρια λίρες θα πληρωθούν φέτος για το δημόσιο μισθολόγιο, σε σύγκριση με 53 εκ. λίρες το 1979. Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, χθεσινή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου, επιβεβαιώνοντας πρόσφατο αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Σημερινής» για την καταβαράθρωση της οικονομίας, εξαιτίας και του συνεχώς διευρυνομένου δημοσιονομικού ελλείμματος.
Εξάλλου, άλλο έγγραφο της ΟΕΒ, που κατέχει η «Σ», αποκαλύπτει ότι ο δημόσιος τομέας απομυζά συνεχώς και περισσότερους πόρους της κυπριακής οικονομίας, που χρησιμοποιούνται κυρίως για τη χρηματοδότηση καταναλωτικών δαπανών και τη ραγδαία αύξηση του μισθολογίου μιας πολυδάπανης υπεραμειβομένης και χαμηλής παραγωγικότητας δημόσιας υπηρεσίας.
Επιδείνωση στις εξαγωγές
Η κατάσταση του εξωτερικού εμπορίου της Κύπρου επιδεινώθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 1982, σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 1981. Η εξέλιξη αυτή προήλθε από τη σημαντική κάμψη του ρυθμού εισαγωγών, που είχε σαν αποτέλεσμα τη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος κατά 13% σε 141 εκ. λίρες.
Απέρριψαν στέγαση
Ο πρόσφυγας Ιωάννης Κλαγγίδης, από την Τύμπου, κατήγγειλε στη «Σ» ότι οι αρμόδιες Αρχές απέρριψαν αίτηση της κόρης του Ελένης για στέγαση. Η Ελένη, που είναι αρραβωνιασμένη, μένει μαζί με την οικογένειά της στον Αναλυόντα και υπέβαλε αίτηση για στέγαση στον Λυθροδόντα.
Πέθανε ο Σ. Λοϊζίδης
Πέθανε χθες στο Λουτράκι ο δικηγόρος δρ Σάββας Λοϊζίδης, τέως Εθναρχικός Σύμβουλος Κύπρου και τέως βουλευτής Αθηνών.
Τον πυροβόλησε και παραδόθηκε
Νέο σοβαρό επεισόδιο πυροβολισμού σε καφενείο αγροτικής κοινότητας σημειώθηκε χθες, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί κρίσιμα ένα πρόσωπο, ενώ ο δράστης παραδόθηκε στην Αστυνομία.
Τα γεγονότα, που αποτελούν πιστή αντιγραφή εκείνων του Κοιλανίου την περασμένη Τετάρτη, διαδραματίστηκαν στις 10 το πρωί στο χωριό Σια της επαρχίας Λευκωσίας.
Ο Σ. Σ., 40 χρονών, κάτοικος του χωριού, μπήκε στη βεράντα του καφενείου κρατώντας ένα πιστόλι. Χωρίς να προφέρει λέξη, πυροβόλησε τον χωριανό του Κ. Α. Χ., 27 χρονών, τραυματίζοντάς τον σοβαρά στην κοιλιακή χώρα. Δοκίμασε να πυροβολήσει και δεύτερη φορά, αλλά το πιστόλι του έπαθε αφλογιστία και ο δράστης εγκατέλειψε το καφενείο.