Ενέργεια

Αισιοδοξία Χόκσταϊν για αέριο

Θερμή υπέρμαχος της επαναπροσέγγισης Τουρκίας-Ισραήλ η Χίλαρι Κλίντον
Οι πρόσφατες ανακαλύψεις στη Μεσόγειο δεν είναι τυχαίες, αλλά επιβεβαιώνουν ότι η λεκάνη μπορεί να δώσει περισσότερα κοιτάσματα, δήλωσε ο αρμόδιος για θέματα ενέργειας των ΗΠΑ
«ΤΗΝ ΗΜΙ-ΑΥΤΟΝΟΜΗ κυβέρνηση του Κουρδιστάν προορίζει για ενεργειακό διάδρομο από το Ιράκ μέσω Τουρκίας προς την Ευρώπη ο Αμερικανός Αξιωματούχος»

Μακροπρόθεσμη δυναμική για περαιτέρω οικονομική ασφάλεια δημιουργεί η ανακάλυψη φυσικού αερίου, δήλωσε ο ενεργειακός απεσταλμένος των ΗΠΑ Άμος Χόκσταϊν, που βλέπει ως θετική τη μεταφορά αερίου από το Ιράκ προς την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ εμφανίστηκε παράλληλα αισιόδοξος για περαιτέρω ανακαλύψεις στην ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ. Παρά το πλήγμα που έχει υποστεί το Ιράκ από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου και τις συνέπειες που αυτό προκαλεί στην κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης και στην ημι-αυτόνομη περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG), ο Άμος Χόκσταϊν, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος σχετικά με τις μακροπρόθεσμες ενεργειακές προοπτικές από το φυσικό αέριο στην περιοχή.


«Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για το φυσικό αέριο που βρίσκεται στην περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν. Γιατί να μη βλέπουμε το Κουρδιστάν ως διακομιστή σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη;», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, που δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου και του Ισραήλ.
Υποσχόμενη η Ανατολική Μεσόγειος
Συγκεκριμένα, ο κ. Χόκσταϊν διαφώνησε με τις εκτιμήσεις διάφορων αναλυτών σχετικά με το ενδεχόμενο έναρξης ανταγωνισμού μεταξύ των χωρών της ανατολικής Μεσογείου, λόγω της σημαντικής ανακάλυψης στην αιγυπτιακή ΑΟΖ. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το εύρημα δείχνει ότι κάτω από τις σωστές συνθήκες, χώρες όπως ο Λίβανος, το Ισραήλ και η Κύπρος μπορεί να ανακαλύψουν μεγαλύτερα ενεργειακά αποθέματα. «Αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι οι πρόσφατες ανακαλύψεις δεν είναι τυχαίες, αλλά ότι αυτό είναι μια λεκάνη υπό διερεύνηση που θα μπορούσε να δώσει πολλά περισσότερα κοιτάσματα», είπε, προσθέτοντας:


«Το μόνο που χρειάζεται να γίνει είναι να δημιουργηθεί το σωστό ρυθμιστικό περιβάλλον και επενδυτικό κλίμα». Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χόκσταϊν πριν από μερικούς μήνες επισκέφθηκε την Ιορδανία, προκειμένου να μεσολαβήσει στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για οριοθέτηση της ΑΟΖ της χώρας με το Ισραήλ.
Αγώνας επαναπροσέγγισης από Χίλαρι
Χρόνια αφιέρωσε η υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, προκειμένου να πείσει το Ισραήλ να απολογηθεί στην Τουρκία, όπως δήλωσε η ίδια. Η πρώην πρώτη κυρία και πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, μιλώντας ενώπιον ομάδας ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων στο Brookings Institution την Τετάρτη, είπε ότι είχε τη χαρά να δει την Τουρκία και το Ισραήλ να θάβουν τις εχθροπραξίες τους μετά από επίπονες προσπάθειες της ίδιας για να καταστεί αυτό δυνατό. Πριν από την περίφημη επιδρομή στον στολίσκο Μαβί Μαρμαρά, ο οποίος άφησε δέκα Τούρκους ακτιβιστές νεκρούς, είπε η Κλίντον, το Ισραήλ και η Τουρκία συνεργάζονταν στενά σε μια σειρά ζητημάτων, όμως όχι μόνον αυτή η σχέση είχε πλέον χαθεί, αλλά επιπλέον και μια «πραγματική γέφυρα» μεταξύ των δύο χωρών.
Μεσολάβηση Κίσινγκερ
Η κ. Κλίντον ανέφερε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να πείσει την Τουρκία και το Κατάρ να άρουν την υποστήριξή τους προς τη Χαμάς στη Γάζα, αφού, όπως είπε, κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον τους. Η συμφιλίωση του Ισραήλ με τις χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών και οι ΗΠΑ πρέπει να την ενθαρρύνουν, ισχυρίστηκε η ίδια. «Πέρασα, ξέρετε, κυριολεκτικά, χρόνια προσπαθώντας να πείσω τους Ισραηλινούς να απολογηθούν τελικά στους Τούρκους για τον στολίσκο», είπε η Κλίντον, δίνοντας συγκεκριμένες λεπτομέρειες της όλης διαδικασίας.


«Και υπήρχε μία αξέχαστη μέρα κατά τη διάρκεια μιας από τις διακοπές μου, όπου μιλούσα με τους Ισραηλινούς, μιλούσα με τον Χένρι Κίσινγκερ. Μιλούσα σε όλους ότι θα πρέπει να κάνουν αυτό το στρατηγικό επιχείρημα, που όλοι πιστεύαμε, ότι όσο πιο γρήγορα έκανε κάτι τέτοιο το Ισραήλ τόσο συντομότερα θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε ένα είδος συζήτησης», επισήμανε η Κλίντον. Παράλληλα, δήλωσε ότι ήταν «πολύ χαρούμενη», όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πίεσε τον Νετανιάχου να ζητήσει συγγνώμη από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι σήμερα υπάρχει μια διαφορετική Τουρκία, με ένα διαφορετικό σύνολο προκλήσεων, ακόμη, όμως, τα συμφέροντα παραμένουν τα ίδια.