Ενέργεια

Έδωσαν δεσμεύσεις για λύση

Σημαντικός ο ρόλος της Κύπρου γι' αντιμετώπιση της περιφερειακής ανθρωπιστικής κρίσης
Έτοιμη να υποστηρίξει τη δημιουργία ενός επιπρόσθετου ενεργειακού διαδρόμου η Κύπρος, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ενεργειακές ανάγκες της Ε.Ε.
«ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ο Τουσκ για τα θετικά αποτελέσματα της κυπριακής οικονομίας», «η επίσκεψή σας εδώ, είναι σίγουρα καίρια», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Σε θέση ετοιμότητας βρίσκεται η ΕΕ, προκειμένου να παράσχει τη στήριξή της και στις δύο πλευρές για εξεύρεση μιας λύσης στο Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στην Κύπρο. Μετά το πέρας της συνάντησης που είχε χθες ο κ. Τουσκ στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, καλωσορίζοντας την επανέναρξη των συνομιλιών, εξέφρασε τη δέσμευσή του να κάνει ό,τι μπορεί «για να μη χάσουμε αυτήν την ευκαιρία», σημειώνοντας παράλληλα πως οι επόμενοι μήνες είναι εξαιρετικά σημαντικοί για να αρθούν τα εμπόδια που παρεμποδίζουν την επίτευξη εμπιστοσύνης. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα ενεργειακά ζητήματα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ήρθε στην Κύπρο σε μια πάρα πολύ καλή συγκυρία για το νησί.
Πρότυπο η Κύπρος
Ο Πρόεδρος Τουσκ ενημέρωσε πως κατέφθασε στην Κύπρο έπειτα από περιοδεία που πραγματοποίησε σε χώρες της περιοχής (Τουρκία, Παλαιστίνη, Ισραήλ), κάτι που, όπως εξήγησε, αποτελούσε «μια ιδέα και πρωτοβουλία και του Προέδρου Αναστασιάδη». Ανάμεσα στα θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών, είπε ο Τουσκ, ήταν και η προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, σημειώνοντας ότι «η Κύπρος αποτελεί ένα καλό παράδειγμα χώρας που είναι έτοιμη να βοηθήσει και να επιδείξει αλληλεγγύη». Επιπλέον, ενημέρωσε ότι συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της πορείας της κυπριακής οικονομίας. «Άκουσα με ικανοποίηση το πώς οι προσπάθειες του λαού της Κύπρου φέρνουν θετικά αποτελέσματα», επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι «έχει σημειωθεί ανάπτυξη, καθώς και σταθερότητα στα δημόσια οικονομικά».
Προπύργιο βοήθειας
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, καλωσορίζοντας αρχικά τον Πρόεδρο Τουσκ στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο νησί ως Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είπε: «Η επίσκεψή σας εδώ, μετά την επίσκεψή σας σε χώρες της περιοχής και ιδιαίτερα στην Τουρκία, είναι σίγουρα καίρια». Ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση και αναφερόμενος συγκεκριμένα στο ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης, τόνισε πως αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα σε πνεύμα αλληλεγγύης και υπευθυνότητας, σύμφωνα με τις κοινές αρχές της ΕΕ, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι «η Κύπρος είναι έτοιμη να κάνει αυτό που της αναλογεί, προσφέροντας τη βοήθειά της».
Περιφερειακές προκλήσεις
Υπογραμμίζοντας την ετοιμότητα της Κύπρου να συμβάλει με κάθε τρόπο προς διευκόλυνση των προσπαθειών της Ένωσης γι' αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης μετανάστευσης, ο κ. Αναστασιάδης είπε: «Και οι δύο συμφωνήσαμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να αναβιώσει η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και εξέφρασα την πλήρη στήριξή μου στις προσπάθειες του Προέδρου Τουσκ, για επίτευξη αυτού του στόχου».
Δεσμεύτηκε για λύση
Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως επανέλαβε την ισχυρή του δέσμευση προς τον Πρόεδρο Τουσκ, προκειμένου να εργαστεί άοκνα, όπως είπε, μαζί με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί, ούτως ώστε να εξευρεθεί μια συνολική και βιώσιμη λύση, που θα επανενώνει την Κύπρο σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. «Μια λύση που θα διασφαλίζει και θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, και που θα είναι ευθυγραμμισμένη με το δίκαιο, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, προσθέτοντας: «Το όραμά μου είναι να τερματιστεί το απαράδεκτο στάτους κβο και να επιτευχθεί η επανένωση της χώρας μας και του λαού της σε ένα ευήμερο ευρωπαϊκό κράτος-μέλος. Πιστεύω ότι η Κύπρος μπορεί να καταστεί ένα σύγχρονο μοντέλο εθνικής, πολιτιστικής, θρησκευτικής και γλωσσικής συνεργασίας και συνύπαρξης».
Και ευρωπαϊκό πρόβλημα το Κυπριακό
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για «το θερμό και ειλικρινές», όπως χαρακτήρισε, ενδιαφέρον του, ώστε η ΕΕ να βοηθήσει στις προσπάθειες για επίτευξη διαρκούς και βιώσιμης λύσης, πρόσθεσε ότι «το Κυπριακό είναι επίσης και ευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις». Η ΕΕ, εξήγησε ο κ. Αναστασιάδης, αποτελεί την καλύτερη ασφαλιστική δικλίδα και εγγύηση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Τουσκ ενημερώθηκε και για τον ζωτικής σημασίας ρόλο και ευθύνη της Τουρκίας στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. «Εύχομαι ειλικρινά η Τουρκία να επιδείξει πραγματική πολιτική βούληση, συμβάλλοντας εμπράκτως στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατόν», σημείωσε.
Ενεργειακός διάδρομος
Τέλος, αναφορικά με τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις προοπτικές που διανοίγονται πλέον για την Κύπρο, επισημαίνοντας ότι η Κυριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την ΕΕ και άλλες χώρες της περιοχής, προκειμένου να συνεργαστεί προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός επιπρόσθετου ενεργειακού διαδρόμου, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν οι ενεργειακές ανάγκες της Ένωσης. «Αναμφίβολα η επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή θα διευκολύνει τις προσπάθειές μας προς αυτήν την κατεύθυνση», κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.