Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 38 ΧΡΟΝΙΑ

Απέτυχαν οι προσπάθειες ενοποιήσεως της Κεντροδεξιάς
«ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΚΑΤ’ ΑΡΧΗΝ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑΣ. Εντός των ημερών ο Δημοκρατικός Συναγερμός εξαγγέλλει ότι κατέρχεται στις προεδρικές εκλογές Φεβρουαρίου με υποψήφιο τον κ. Γλαύκο Κληρίδη - Ο κ. ΣΠΥΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΠΡΟΤΙΜΑ ΤΟ ΣΤΑΤΟΥΣ ΚΒΟ», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 14 Σεπτεμβρίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:
Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες της «Σημερινής», οι προσπάθειες που κατεβλήθησαν τις τελευταίες ημέρες όπως αποκαλύψαμε χθες, με στόχο τη διερεύνηση των δυνατοτήτων συνενώσεως του «Δημοκρατικού Κόμματος» με τον «Δημοκρατικό Συναγερμό» και τη δημιουργία ενός είδους συνασπισμού των δύο κομμάτων με κοινό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, έχουν κατ’ αρχήν αποτύχει και αναμένεται να εκδοθεί εντός των ημερών σχετική ανακοίνωση.
Ο ρόλος της ΚΥΠ
Με αφορμή χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδος μας για τον ρόλο της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η Κυβέρνηση παίρνει διά των υπηρεσιών της εγκύρους πληροφορίας επί των διαφόρων θεμάτων και μέσω των διαφόρων οργάνων και υπηρεσιών της προβαίνει στην κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση. Η Κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την εργασία της ΚΥΠ».
Εθνικό προσκύνημα ΑΧΕΠΑ
Ο ύπατος αντιπρόεδρος της ελληνοαμερικανικής οργανώσεως ΑΧΕΠΑ και Πρόεδρος της Επιτροπής Οργανώσεως για τα θέματα της Κύπρου και του Αιγαίου κ. Ιωάννης Πλουμίδης, σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι το Προεδρείο της ΑΧΕΠΑ επισκέπτεται την Κύπρο για να παραστεί στο μνημόσυνο για τον θάνατο του αειμνήστου Εθνάρχου Μακαρίου και να συζητήσουν με τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σπ. Κυπριανού για τη συμβολή της ΑΧΕΠΑ στον αγώνα για την λύση του Κυπριακού, την αποχώρηση των Τούρκων από τα κυπριακά εδάφη και τη διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων.
Νέος κτηματικός φόρος
Μετά από οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών άρχισε σε παγκύπρια κλίμακα η επιβολή του νέου κτηματικού φόρου, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των φορολογουμένων. Ο υπεύθυνος λειτουργός για την είσπραξη των φόρων του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, μας είπε ότι ωρισμένοι φορολογούμενοι δέχονται να πληρώσουν μόνο τους παλιούς φόρους, άλλα διαμαρτύρονται και ζητούν προθεσμία για να καταβάλουν τον νέο φόρο κι υπάρχουν κι εκείνοι που φεύγουν θυμωμένοι χωρίς να πληρώσουν. Την ύπαρξη παραπόνων μάς επιβεβαίωσε κι ο Διευθυντής Εσωτερικών Προσόδων, κ. Αποστολίδης, σύμφωνα με τον οποίο η νέα φορολογία είναι σε ωρισμένες περιπτώσεις κατά 9-10 φορές μεγαλύτερη της προηγούμενης.