Ενέργεια

Μηνύματα με αποδέκτη την Άγκυρα

Επιδιώκουν μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια «νέα ομοσπονδιακή δομή»
Έτοιμος να ακούσει προτάσεις εναλλακτικής στρατηγικής δήλωσε ο Πρόεδρος, χωρίς ωστόσο αυτές να παρεκκλίνουν από το κοινό ανακοινωθέν της 19ης Σεπτεμβρίου 2009

Σαφές μήνυμα με αποδέκτη τους Ευρωπαίους εταίρους απέστειλε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, οι οποίοι, όπως είπε, είναι εμπλεκόμενοι τόσο στον τρόπο όσο και στη μορφή λύσης του Κυπριακού. Η δική μας βούληση είναι δεδηλωμένη εδώ και 41 χρόνια, σημείωσε ο Πρόεδρος, τονίζοντας πως η βούληση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί δεν επαρκεί, αλλά χρειάζεται όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να στραφούν προς την πλευρά της Άγκυρας. «Δεν είναι αρκετές οι δηλώσεις περί αποφασιστικότητας για λύση. Χρειαζόμαστε σημεία και δείγματα γραφής από την Τουρκία», δήλωσε χθες ο Πρόεδρος στο ετήσιο μνημόσυνο πεσόντων του Τάγματος Επιστρατεύσεως 336, στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου, στη Λευκωσία.
Ομοσπονδιακή δομή με δύο περιφέρειες
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα πως μέσα από τις πολλαπλές προσπάθειες που καταβάλλουν η Κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις, η πλευρά μας θα καταφέρει επιτέλους να πείσει την Τουρκία πως μια ενδεχόμενη λύση θα είναι και προς το συμφέρον της: «Θα είναι προς όφελός της, διότι θα αποκαταστήσει ή θα βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα, θα είναι προς όφελός της για την ευρωπαϊκή της πορεία, θα είναι προς όφελός της για τις ενεργειακές της ανάγκες και, συνεπώς, θα είναι ιδιαίτερα προς όφελός της, διότι θα δημιουργηθεί, σε μιαν ασταθή περιοχή, ένα μοντέλο κράτους όπου θα μπορούν να συμβιώσουν ειρηνικά, να συνδημιουργούν και να προκόβουν οι όποιες εθνότητες, οι όποιες θρησκείες, οι όποιοι πολίτες», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως ενημέρωσε λεπτομερώς τους πολιτικούς αρχηγούς με κείμενα και γνωματεύσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την επιδιωκόμενη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα κράτος, όπως είπε, με νέα ομοσπονδιακή δομή. Η νέα ομοσπονδιακή δομή, σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, θα αποτελείται από δύο περιφέρειες, στη βάση της πολιτικής ισότητας, με κάθε περιφέρεια να έχει τον πρώτο λόγο στη δική της περιοχή, με απαρέγκλιτη εφαρμογή και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Η διαπραγματευτική ιστορία
Αναφερόμενος στη διαπραγματευτική ιστορία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ισχυρίστηκε επίσης ότι το Κυπριακό έχει δυστυχώς ένα παρελθόν που έχει διαμορφώσει κάποια δεδομένα, τα οποία, όπως ανέφερε, κανείς δεν μπορεί να αγνοεί, εάν θέλει πραγματικά να αντιμετωπίζει την πραγματικότητα. Επιπλέον, στην προσπάθειά του να πείσει για την ορθότητα των μέχρι στιγμής χειρισμών του στις διαπραγματεύσεις και για να αντικρούσει τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης περί άμεσης ανάγκης για αλλαγή στρατηγικής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έφερε ως επιχείρημα την υφιστάμενη διαίρεση και κατοχή, που οδηγεί, όπως επισήμανε, στον κίνδυνο αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχομένων, το ξεπούλημα των περιουσιών και την καταστροφή της πολιτισμικής κληρονομιάς.


«Είναι με προσοχή που συχνά ακούω πως είναι αναγκαία η διαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής. Αυτό που με λύπη παρατηρώ, είναι πως ποτέ δεν άκουσα ποια θα είναι αυτή η νέα στρατηγική. Είμαι έτοιμος να ακούσω νέες προτάσεις, νέες εισηγήσεις, αλλά και τακτικές. Δεν είμαι, όμως, έτοιμος να αρχίσω εγώ ο ίδιος να αποδομώ τη χαραγμένη από κοινού στρατηγική που χάραξε το Εθνικό Συμβούλιο. Θεωρώ πως κάτι ανάλογο θα οδηγούσε στην παγίωση των τετελεσμένων και στην επίτευξη των στόχων που η Τουρκία θα επιθυμούσε», τόνισε.
Κοινές οι ανησυχίες
Στο ίδιο πλαίσιο δήλωσε, επίσης, πως διαβάζει καθημερινά τις ανησυχίες της πλευράς μας και πως ο ίδιος συμμερίζεται τις ίδιες ανησυχίες. «Θα ήθελα να σας πω με κάθε ειλικρίνεια πως και εγώ ανησυχώ. Αλλά δεν θα επιτρέψω ποτέ, να επικρατήσει ο παραλυτικός φόβος, μπροστά στην επιθυμία μου να δω την πατρίδα μας να επανενώνεται. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι αποφασιστικότητα, ενότητα και κοινή δράση. Δεν αρκεί να καταθέτουμε ανησυχίες και να προτείνουμε συνθήματα. Τα συνθήματα διακηρύσσουν τον στόχο, αλλά δεν απαντούν στον τρόπο επίτευξής του», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως υπάρχει μπροστά μας ένα παράθυρο ευκαιρίας. «Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για λύση.


Είμαι όμως βέβαιος πως η επόμενη ευκαιρία θα είναι υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες, σίγουρα δυσμενέστερες για μας, αφού ο χρόνος αφήνει το στίγμα του στις διεργασίες επίλυσης του Κυπριακού, και αυτό αποτελεί αναντίρρητη, δυστυχώς, διαπίστωση», πρόσθεσε. Τόνισε δε ότι τώρα είναι η ώρα για να αποφασίσουμε αν θα πάμε μπροστά αλλάζοντας την ιστορία της Κύπρου ή θα παραμείνουμε προσκολλημένοι στο παρελθόν.
Η μάχη για απαλλαγή από την κατοχή, συνέχισε ο Πρόεδρος, χρειάζεται ενότητα, η οποία, όπως είπε, εκφράζεται μέσα από το κοινό ανακοινωθέν της 19ης Σεπτεμβρίου 2009.
Σκοπός των μνημοσύνων...
«Τα μνημόσυνα των ηρώων μας δεν είναι απλώς η αφορμή για να δημιουργούνται εικόνες, είναι η αφορμή για να αποδώσουμε τις τιμές με έργα, προκειμένου να δικαιώσουμε τη θυσία τους», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε και εκτενώς στην ηρωική μάχη του 336 Τάγματος Πεζικού. «Το απόγευμα της 22ας Ιουλίου (1974) συμφωνήθηκε η κατάπαυση του πυρός, η οποία ποτέ δεν έγινε σεβαστή από τις τουρκικές δυνάμεις. Την 23η Ιουλίου, το 336 Τάγμα Επιστράτευσης τάσσεται επί της Πράσινης Γραμμής, όπου έμελλε να γράψει ιστορία τιμής. Οργανώνουν τις θέσεις τους και ενισχυμένοι με λόχους άλλων Ταγμάτων της περιοχής, όπως το 211 Τάγμα Πεζικού, και υπό τις διαταγές του τότε Ταγματάρχη Δημήτριου Αλευρομάγειρου, που ανέλαβε την ευθύνη φύλαξης ενός μετώπου 3,5 χιλιομέτρων, έχοντας στις τάξεις του μόλις 1.100 άντρες και περιορισμένο οπλισμό», είπε ο κ. Αναστασιάδης.
Αλήθειες από Στρατηγό Αλευρομάγειρο
Αξίζει να υπενθυμίσουμε, ότι ο Δημήτρης Αλευρομάγειρος, ο οποίος έδωσε το «παρών» του στο χθεσινό μνημόσυνο και τον οποίο καλωσόρισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τάχθηκε κατά το παρελθόν ενάντια στη λύση ΔΔΟ. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή ιστοσελίδα «Εμπροσθοφύλακας» στις 3 Οκτωβρίου το 2010 δήλωσε: «Η συμφωνία Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας από την αρχή είναι λάθος, διότι έχουμε ένα κεντρικό κράτος ανύπαρκτο, ένα κράτος των τριών δικαστών. Είναι ένα τόσο αισχρό προτεκτοράτο που δεν υπήρξε ποτέ στην παγκόσμια ιστορία. Οι Κύπριοι θα ζουν σε ένα 'δουλικό καθεστώς', στο οποίο, εφόσον τους επιτρέπει η Τουρκία, θα μπορούν να ερωτεύονται, να κάνουν οικονομίες, να χτίζουν σπίτια και ξενοδοχεία. Αυτή είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Είναι ένα λάθος, το οποίο υιοθετήσαμε».