Ενέργεια

Οδεύει σε εκλογές μετά βίας

Χωρίς ανθυποψήφιο επανεξελέγη ο Αχμέτ Νταβούτογλου στο τιμόνι του ΑΚP
Νέος πολύνεκρος κύκλος βιαιοπραγιών και απαγορεύσεις κυκλοφορίας στην Τουρκία, η οποία παλεύει μάταια να ανακόψει την πορεία των Κούρδων για επίτευξη αυτονομίας

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται ο κύκλος βίας στο εσωτερικό της Τουρκίας, με τις συγκρούσεις μεταξύ του PKK και της τουρκικής αστυνομίας να κλιμακώνονται ραγδαία λίγο καιρό πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Τρεις Τούρκοι αστυνομικοί και πέντε μαχητές του PKK ήταν ο χθεσινός αιματηρός απολογισμός στον νέο κύκλο βίας που ξέσπασε στη ΝΑ Τουρκία, με τις τοπικές Αρχές του Ντιγιάρμπακιρ να επιβάλλουν απαγόρευση της κυκλοφορίας, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περιορίσουν τις απώλειες ζωών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των διεθνών ΜΜΕ, υπολογίζεται ότι από τα τέλη Ιουλίου πάνω από 100 Τούρκοι αστυνομικοί και στρατιώτες αλλά και εκατοντάδες μαχητές του ΡΚΚ έχουν σκοτωθεί, γεγονός που μαρτυρεί ότι πρόκειται για τα χειρότερα επεισόδια βίας στην Τουρκία εδώ και δεκαετίες.
Επ’ αόριστον απαγόρευση κυκλοφορίας
Οι μαχητές του PKK εξαπέλυσαν αρχικά βομβιστική επίθεση σε αυτοκίνητο στο Σιρνάλ προκαλώντας τον θάνατο δύο αστυνομικών, ενώ ακόμη ένας Τούρκος έχασε τη ζωή του έπειτα από ρίψη ρουκέτας στην επαρχία Σιλβάν, κοντά στο Ντιγιάρμπακιρ. Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με επιθέσεις με ελικόπτερα και από την ξηρά σκοτώνοντας πέντε μαχητές του ΡΚΚ. Ο Νομάρχης Ντιγιάρμπακιρ κήρυξε από χθες το πρωί επ’ αόριστον άρση της κυκλοφορίας στην ιστορική περιοχή Σουρ. Στη συνέχεια ξέσπασαν άγρια επεισόδια, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν επτά αστυνομικοί. Η απαγόρευση αφορά 15 συνοικίες, ενώ ίδια διαταγή είχε εκδοθεί και την περασμένη Κυριακή μετά από παρόμοια γεγονότα.


Ο συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, από την πλατεία του Ντιγιάρμπακιρ έκανε έκκληση χθες το πρωί προς όλες τις πλευρές για κατάπαυση του πυρός, ανακοινώνοντας παράλληλα την απόφασή του να ηγηθεί και πάλι μιας ομάδας μελών του κόμματος που θα πορευθεί προς τη Σουρ, όπου κηρύχθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας. Υπενθυμίζεται πως παρόμοια μέτρα λήφθηκαν και την περασμένη Πέμπτη στην πόλη Τζίζρε, με την 9ήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας να τερματίζεται ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου.
Αγώνας για αυτονομία
Ιστορικά αξίζει να σημειωθεί ότι το ΡΚΚ ξεκίνησε την αυτονομιστική του εξέγερση το 1984, προκαλώντας μια σύγκρουση που έχει μέχρι στιγμής προκαλέσει τον θάνατο σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους. Το PKK, το οποίο είναι ταγμένο στην επίτευξη μεγαλύτερης αυτονομίας των Κούρδων, έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει υποσχεθεί ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι «να εξαφανιστούν όλοι οι τρομοκράτες». Η σύγκρουση έχει φουντώσει, καθώς η Τουρκία προετοιμάζεται για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών την 1η Νοεμβρίου μετά την ασαφή ψηφοφορία του Ιουνίου.
Επανεκλογή Νταβούτογλου
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χωρίς ανθυποψήφιο επανεξελέγη, όπως αναμενόταν, ο Αχμέτ Νταβούτογλου στην προεδρία του ΑΚP, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει 1.353 ψήφους από τους 1.445 εκλογικούς αντιπροσώπους στο πέμπτο εκλογικό συνέδριο του Κόμματος που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο. Εισερχόμενος με τη σύζυγό του στο στάδιο όπου πραγματοποιήθηκε το εκλογικό συνέδριο, ο Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε στην ομιλία του: «Εμείς είμαστε, ένα, είμαστε μαζί και όλοι μαζί είμαστε η Τουρκία». Ο ίδιος πρόσθεσε μάλιστα ότι το ΑΚΡ δεν πρόκειται να αφήσει τη μοίρα της χώρας στα χέρια του καθενός και, αναφερόμενος στην εποχή που το ΑΚΡ ανήλθε στην εξουσία, είπε ότι είχε μπροστά του τότε πολλά προβλήματα, όπως ο πόλεμος στο Ιράκ, η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, τα οποία αντιμετώπισε ξεχωριστά. Υπενθύμισε παράλληλα ότι το 2004 το ΑΚΡ κέρδισε στις τοπικές εκλογές και χειρίστηκε και τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.
Ανακατατάξεις στο AKP
Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, εκ των στενών συνεργατών του Ταγίπ Ερντογάν, που φημολογείτο ότι θα ήταν ανθυποψήφιος του κ. Νταβούτογλου στις εκλογές, δεν υπέβαλε υποψηφιότητα, αλλά εξελέγη στο κεντρικό συμβούλιο λήψης αποφάσεων του κόμματος (ΜΚΥΚ). Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, στους εκλογικούς αντιπροσώπους υποβλήθηκε τελικά ένας κατάλογος με 50 βασικά μέλη και 25 αναπληρωματικά, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονταν και άτομα που πρόσκεινται στο στενό περιβάλλον του Ταγίπ Ερντογάν. Αίσθηση προκάλεσε η εκλογή 9 γυναικών ανάμεσα στα 50 μέλη του ανώτατου αυτού κομματικού οργάνου, που περιλαμβάνει επίσης πρώην Υπουργούς της κυβέρνησης Ερντογάν.


Ονόματα όπως ο Μπουλέντ Αρίντς έμειναν τελικά εκτός λίστας, με τον ίδιο να δηλώνει ότι αποχωρεί κάνοντας χώρο στους νέους, αφήνοντας ωστόσο αιχμές για παρεμβάσεις του νυν Τούρκου Προέδρου και αλλαγή της νοοτροπίας στο ΑΚΡ «από το "εμείς" στο "εγώ"». Στον κατάλογο των βροντερών ονομάτων που έμειναν εκτός συμπεριλαμβάνονται πρώην Υπουργοί, καθώς επίσης και τα γνωστά στελέχη του ΑΚΡ Μπεσίρ Αταλάι, Αλί Μπαμπατζιάν, Χουσείν Τσελίκ και Τανέρ Γιλντίζ.
Συνάντηση με Καλιοντζού
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τ/κ μέσα, μετά την επανεκλογή του, ο κ. Νταβούτογλου είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον «πρωθυπουργό» Ομέρ Καλιοντζού που είχε παρευρεθεί στο εκλογικό συνέδριο και ο οποίος δήλωσε στον παράνομο Μπαϊράκ ότι τον συνεχάρη και δέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Άγκυρα.