Ενέργεια

Επανεξετάζουν τον τερματικό

Προϋπόθεση, η μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο, δήλωσε ο Άντρος Κυπριανού
Η ΕΝΙ επεξεργάζεται τα νέα γεωλογικά της μοντέλα, προκειμένου να εξετάσει κατά πόσο το υπερ-γιγαντιαίο αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ εκτείνεται και εντός της κυπριακής ΑΟΖ

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά πόσον το αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ εκτείνεται στην κυπριακή ΑΟΖ, ανακοίνωσε χθες Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, κατόπιν συνάντησης που είχε με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, ο οποίος με τη σειρά του τόνισε την ανάγκη χάραξης πολιτικής στρατηγικής, που θα στοχεύει στη μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο. Συγκεκριμένα ο κ. Λακκοτρύπης, μετά το πέρας της συνάντησης με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, που εντάσσεται στο πλαίσιο της σειράς επαφών που διεξάγει το Υπουργείο Ενέργειας με τα πολιτικά κόμματα αναφορικά με τις τελευταίες ενεργειακές εξελίξεις, δήλωσε ότι «τις αμέσως επόμενες ημέρες θα έχουμε μια κάποια εικόνα» κι εξήγησε παράλληλα ότι «πρέπει να εκτείνονται δύο πράγματα στη δική μας ΑΟΖ σε ό,τι αφορά το Ζορ, που είναι η δομή και στη συνέχεια το κοίτασμα αυτό καθ' αυτό. Ήδη δουλεύουμε πάνω στα γεωλογικά στοιχεία και θα έχουμε κάποια εικόνα τις επόμενες ημέρες».
Νέα χρονοδιαγράμματα
Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, η πιο σημαντική διάσταση του όλου ζητήματος είναι το ξεκλείδωμα της γεωλογικής περιοχής, αφού στο παρελθόν δεν είχαμε τέτοιου είδους ανακαλύψεις σε αυτήν τη μορφολογία του βυθού. Αναφορικά με το ερευνητικό πρόγραμμα της ENI, ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ότι η εταιρεία έχει αρχίσει ήδη την επεξεργασία των γεωλογικών στοιχείων, προσθέτοντας ότι «απομένουν κάποιες γεωλογικές λεπτομέρειες, για να μπορέσουμε να τους δώσουμε την παράταση που μας έχουν ζητήσει για να μας φέρουν τα αποτελέσματα σε ένα χρονοδιαγράμματα το οποίο μας έχουν ήδη καταθέσει. Οι διεθνείς σύμβουλοί μας είπαν ότι πράγματι δικαιολογείται αυτό το χρονοδιάγραμμα».
Σε ανοικτή γραμμή με ΑΚΕΛ
Ο κ. Λακκοτρύπης εξέφρασε, παράλληλα, τις ευχαριστίες του προς τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, και είπε ότι οι δυο τους συζήτησαν «για τους στρατηγικούς προγραμματισμούς για την ανάπτυξη του 'Αφροδίτη' στο τεμάχιο 12, καθώς επίσης και για το ερευνητικό πρόγραμμα της Κύπρου, υπό το φως των τελευταίων ενεργειακών εξελίξεων στην Αίγυπτο. Συγκεκριμένα, επανέλαβε το γεγονός ότι η γεωλογία της περιοχής και η ανακάλυψη του Ζορ δημιουργούν νέες θετικές προοπτικές στα γειτνιάζοντα με την κυπριακή ΑΟΖ τεμάχια.
«Υπάρχει και το ερωτηματικό όπως εκφράστηκε και από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, σε ό,τι αφορά τις εμπορικές προσπάθειες της Κύπρου για εκμετάλλευση της 'Αφροδίτης', τις οποίες προσπαθούμε με κάποιες ενέργειες να ελαχιστοποιήσουμε και να τις μετατρέψουμε σε θετικά γεγονότα για εμάς», πρόσθεσε. Ο κ. Λακκοτρύπης δεσμεύτηκε, επίσης, ότι θα συνεχίζει να ενημερώνει το ΑΚΕΛ είτε σε επίπεδο Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής είτε σε επίπεδο κομμάτων ή και όταν χρειαστεί σε επίπεδο αρχηγών.
Περιφερειακό κέντρο
Από την πλευρά του ο κ. Κυπριανού, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό Ενέργειας για την ενημέρωση που έλαβε, εξέφρασε την ανάγκη «χάραξης ευρύτερης στρατηγικής» γύρω από τα ζητήματα του φυσικού αερίου. «Ο άξονας αυτής της στρατηγικής θα πρέπει να είναι η προσπάθεια μετατροπής της Κύπρου σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο, με συνέργειες και συνεργασίες που πρέπει να γίνουν με γειτονικές χώρες», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «γίνονται κάποιες κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά δεν είναι επαρκείς», είπε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.
Πίεση για τερματικό
Εξίσου σημαντική ήταν και η αναφορά του κ. Κυπριανού για το ζήτημα της κατασκευής τερματικού σταθμού, κάτι το οποίο υπενθυμίζεται ήταν και πρωταρχικός στόχος τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης Χριστόφια όσο και της κυβέρνησης Αναστασιάδη. «Είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να μελετηθεί πολύ σοβαρά, γιατί είναι απαραίτητη προϋπόθεση αν θα μετατρέψουμε την Κύπρο σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο και ταυτόχρονα είναι εξαιρετικής σημασίας για τις επιλογές για τις οποίες θα υπάρχουν στη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας πως δεν πρέπει να μας μείνει ως μόνη επιλογή η εξαγωγή φυσικού αερίου μέσω αγωγών διότι, όπως είπε, τα προβλήματα θα είναι πολύ περισσότερα.
Αλλαγή στρατηγικής
Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι πλέον δημιουργούνται κάποια νέα δεδομένα τα οποία θα εξεταστούν, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές συνέπειες που ενδεχομένως να υπάρξουν σε βάρος της Κύπρου». Τέλος, ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι απαιτείται να χαραχθεί μια πολιτική στρατηγική, που θα στοχεύει στη μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο και σε αυτήν τη γραμμή, και το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση.