Ενέργεια

Υποδείξεις ΗΠΑ για «κυπριακή» λύση

Σθεναροί υποστηρικτές της άμεσης επίλυσης του Κυπριακού δηλώνουν οι Αμερικανοί
Θέματα αγνοουμένων, ενέργειας, ασφάλειας και η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας στην ατζέντα των χθεσινών επαφών της Βικτώρια Νούλαντ, που μετέβη και στα κατεχόμενα

Για τον υποστηρικτικό ρόλο των ΗΠΑ στην εν εξελίξει διαπραγματευτική διαδικασία για μια λύση «από τους Κύπριους για τους Κύπριους», έκανε λόγο χθες η Υφυπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνη για ευρωπαϊκές υποθέσεις της χώρας Βικτώρια Νούλαντ. Σε μια φειδωλή δήλωσή της μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Αμερικανίδα αξιωματούχος ανέφερε ότι είχε «μια πολύ παραγωγική συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη».
Ενθαρρυμένες οι ΗΠΑ
«Οι ΗΠΑ είναι πραγματικά ενθαρρυμένες από τη σκληρή δουλειά και των δύο ηγετών για την ειρήνη, πολύ ενθαρρυμένες από τις αναφορές που λαμβάνουμε και από τις δύο πλευρές στο νησί για τη δέσμευση που υπάρχει τώρα, ο λαός της Κύπρου να έχει την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ευκαιρία, το μέλλον που του αξίζει», είπε η κα Νούλαντ, προσθέτοντας ότι «είμαστε σθεναροί υποστηρικτές μιας κυπριακής συμφωνίας που θα προέλθει από τους Κύπριους για τους Κύπριους». Η ίδια δήλωσε επίσης ότι «ο ρόλος μας είναι να υποστηρίξουμε αυτή την ισχυρή διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και αυτό κάνουμε εδώ, σήμερα».
Περιμένουν τη στιγμή
Παράλληλα, η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε πως η διμερής συνεργασία των ΗΠΑ με την Κύπρο αναπτύσσεται τόσο από οικονομικής πλευράς όσο και από πλευράς ασφάλειας, σημειώνοντας πως προσβλέπει στην ώρα που ολόκληρος ο λαός της Κύπρου θα επωφεληθεί από αυτή.
Στην ατζέντα οι αγνοούμενοι
Σε ενημέρωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου αναφορικά με τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την κ. Νούλαντ, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι έγινε εκτενής συζήτηση στο θέμα των αγνοουμένων, ένα θέμα για το οποίο, όπως είπε, η πλευρά μας αναμένει από την Τουρκία να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, έτσι ώστε δοθεί τέλος στο δράμα των οικογενειών τους. «Εμείς θεωρούμε ότι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Τουρκία να αποδείξει στην πράξη αυτά που δημόσια δηλώνει γενικότερα για το Κυπριακό. Το θέμα των αγνοουμένων είναι ένα θέμα στο οποίο μπορεί, αν το επιθυμεί, να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες», είπε χαρακτηριστικά. Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημέρωσε επίσης ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. «Γνωρίζετε το ενδιαφέρον από πλευράς ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο. Συζητήθηκαν ακόμη οι διμερείς μας θέσεις. Υπάρχει σε εξέλιξη ένας διάλογος για περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεών μας και συζητήθηκαν επίσης θέματα Ενέργειας, Ασφάλειας και η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας», πρόσθεσε.
Τουρκία και ενεργειακό
Ερωτηθείς αναφορικά με την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, ο κ. Χριστοδουλίδης επέλεξε να μην υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, δηλώνοντας πως αναμένεται το αποτέλεσμα των εκλογών για να διαφανούν οι ειλικρινείς προθέσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό. Αναφορικά με την προσέγγιση των ΗΠΑ στα θέματα ενέργειας, είπε ότι υπάρχει αμερικανική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην περιοχή της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και συζητήθηκε επίσης και η πτυχή που σχετίζεται με την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Ερωτηθείς για τυχόν εμπλοκή των ΗΠΑ στην πορεία διαπραγμάτευσης, σημείωσε ότι η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, τονίζοντας ωστόσο ότι η Τουρκία εξακολουθεί να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις.
Συνάντηση με Ακιντζί
Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε στα κατεχόμενα με τον κατοχικό ηγέτη, η κα Νούλαντ είπε πως και οι δύο ηγέτες στην Κύπρο λαμβάνουν θαρραλέες αποφάσεις για την ειρήνη, έχοντας στη σκέψη τους τον λαό. Η Αμερικανίδα αξιωματούχος χαρακτήρισε καλή τη συζήτηση με τον κ. Ακιντζί, τονίζοντας τη σημασία της ειρήνης και της συμφιλίωσης, όχι μόνο για τον λαό της Κύπρου, αλλά, όπως είπε, και για «αυτή την ταραχώδη περιοχή, που χρειάζεται ένα θετικό παράδειγμα με τις δύο κοινότητες να ζουν μαζί».