Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 37 ΧΡΟΝΙΑ

£4 εκ. σε εκτοπισθέντες
Υπό τον τίτλο «Αποφασίστηκε σε χθεσινή σύσκεψη - 4 εκ. σε εκτοπισθέντες - Έχουν καταθέσεις 18 εκατομ. σε 250 συνεργατικές - Ισόποση και ισότοπη η δανειοδότηση», η «Σ» δημοσιεύει στις 16 Σεπτεμβρίου 1978 τις ακόλουθες πληροφορίες:
Σε χθεσινή σύσκεψη, που έγινε υπό την προεδρία του Προέδρου κ. Κυπριανού και στην οποία παρέστησαν ο Υπουργός Προεδρίας και Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Ιωαννίδης, ο Υπουργός Εμπορίου, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ο Διοικητής Συνεργατικής Αναπτύξεως και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών της Κεντρικής Συνεργατικής Τραπέζης και του Συνεργατισμού, ανταλλάχθηκαν απόψεις για την εφαρμογή του Νόμου για τις καταθέσεις στις εκτοπισθείσες Συνεργατικές Εταιρείες.
Χιλιάδες καταθέτες
Στο μεταξύ: Σύμφωνα με ιδιαίτερες πληροφορίες της «Σ», κατά τη σύσκεψη αποφασίσθηκε όπως κατά τους πρώτους έξι μήνες μετά την ψήφιση του σχετικού Νομοσχεδίου -ήδη πέρασαν δύο μήνες- καταβληθεί στους καταθέτες των εκτοπισμένων συνεργατικών ποσό 250 λιρών. Υπολογίζεται ότι κατά τους πρώτους έξι μήνες θα καταβληθεί συνολικά ποσό 4 εκατομμυρίων λιρών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μας, οι καταθέσεις σε 250-260 συνεργατικά ιδρύματα ανέρχονται σε 18 περίπου εκατομμύρια λίρες. Οι καταθέτες ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες.
Η δανειοδότηση των καταθετών θα γίνει ισοπόσως και ισοτόπως. Γίνεται αντιληπτό ότι η καταβολή στους προσεχείς 4 μήνες 4 περίπου εκατομμυρίων λιρών στους καταθέτες:
1) Θα τονώσει την οικονομική δύναμη των εκτοπισθέντων.
2) Θα δώσει νέα ώθηση για επαναδραστηριοποίηση των πιο πολλών από αυτούς.
3) Θα τονώσει την αγοραστική δύναμή τους και θα λύσει ζωτικά προβλήματά τους.
Ο Μουφτής
Ο Μουφτής της Κύπρου αρνείται να συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας της Κωνσταντινουπόλεως «Τερζουμάν». Ο Μουφτής Ριφάτ Γιουγκελτέν, αναφέρει η «Τερζουμάν», έδωσε στην αρχή καταφατική απάντηση, την οποία, όμως, αναγκάστηκε να αναθεωρήσει εξαιτίας των τελευταίων δηλώσεων του Αρχιεπισκόπου. Υποστηρίζει δε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μοιάζει περισσότερο με «απόστολο πολέμου» παρά με θρησκευτικό ηγέτη. Ο Μουφτής ισχυρίζεται ότι οι «εκκλήσεις» τού Αρχιεπισκόπου για πόλεμο κατέστρεψαν τους λόγους για τους οποίους θα πραγματοποιούσαν τη συνάντηση.
Μια εισήγηση για αξιοποίηση του ΓΣΠ
«Ο χώρος του ΓΣΠ τυγχάνει να είναι ένας αξιόλογος ανοικτός χώρος, ένας πνεύμονας μέσα στο κέντρο της πόλης, όπου λίγοι άλλοι υπάρχουν. Ο Σύνδεσμος Προστασίας Κυπριακού Περιβάλλοντος, με γνώμονα το ευρύτερο όφελος του κοινού, τάσσεται υπέρ της διατηρήσεως του χώρου τούτου ως αθλητικού χώρου είτε ως πάρκου διαμορφωμένου κατάλληλα και απορρίπτει ανεπιφύλακτα την ανάπτυξή του για οποιοδήποτε σκοπό, ο οποίος θα συνεπάγεται και οικοδόμηση ως π.χ. την εμπορική ή οικιστική ανάπτυξη».
Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, χθεσινή ανακοίνωση του Συνδέσμου Προστασίας Κυπριακού Περιβάλλοντος με αφορμή το θέμα της χρήσεως του χώρου του ΓΣΠ.