Ενέργεια

Ψάχνει εναλλακτικές το Ισραήλ

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΣΡΑΗΛΙΝΟΥ Φ.Α.
Τις ανησυχίες του αναφορικά με το μέλλον της διαχείρισης και μεταφοράς του ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, δεδομένης της αστάθειας στην περιοχή αλλά και της πρόσφατης ανακάλυψης στην Αίγυπτο, εξέφρασε πρόσφατα, σε συνέντευξή του στο «Natural Gas Europe», ο πρώην γενικός διευθυντής του ισραηλινού Υπουργείου Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων Σαούλ Ζεμάχ. Συγκεκριμένα, για την ανακάλυψη του κοιτάσματος «Ζορ» στην αιγυπτιακή ΑΟΖ ο κ. Ζεμάχ δήλωσε: «Η εξαγωγή του ισραηλινού αερίου για την αιγυπτιακή εγχώρια κατανάλωση ή προς την Ευρώπη μέσω των αδρανοποιημένων εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, ήταν μια μεγάλη πρόκληση, ακόμη και πριν από την ανακοίνωση της Eni για τη γιγαντιαία ανακάλυψη.


Δεδομένου ότι προσβλέπει σε διαφορετικό χρονικό ορίζοντα, η ανακάλυψη στο κοίτασμα 'Ζορ', από μόνη της, δεν θα παραγκωνίζει απαραίτητα τις μελλοντικές εξαγωγές από το Ισραήλ στην Αίγυπτο, ιδίως από το κοίτασμα 'Ταμάρ', που έχει ως στοχευμένη χρονολογία το 2017», είπε, προσθέτοντας «Γενικότερα, η ανακάλυψη της Eni και εκείνες που θα ακολουθήσουν, μπορεί να ωθήσουν στην τροποποίηση ορισμένων όρων και προϋποθέσεων των μελλοντικών περιφερειακών συμβολαίων προμήθειας φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των τιμών του φυσικού αερίου και της διάρκειας των συμφωνιών».
Το αιγυπτιακό παράδειγμα
Ερωτηθείς κατά πόσο η ανακάλυψη της Eni ήταν αναμενόμενη, ο πρώην γενικός διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ σημείωσε πως ήταν αποτέλεσμα των ελκυστικών ρυθμίσεων στις οποίες προχώρησε η αιγυπτιακή κυβέρνηση στον τομέα του φυσικού αερίου, προκειμένου να ανακτήσει τον εγχώριό της εφοδιασμό. «Με δύο μεγάλες εταιρείες (ΒΡ και Εni) να επενδύουν σημαντικά στους αιγυπτιακούς στόχους φυσικού αερίου, ήταν λογικό να αναμένουμε αποτελέσματα σε νέες ανακαλύψεις. Η έκπληξη ήταν λόγω της κλίμακας της ανακάλυψης στο κοίτασμα 'Ζορ', δεδομένης της θέσης του και της ενδιαφέρουσας γεωλογικής του δομής, η οποία πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω», εξήγησε.


Ερωτηθείς επιπλέον, εάν η τελευταία αυτή εξέλιξη απαιτεί την αντίδραση από Ισραηλινούς πολιτικούς, ο κ. Ζεμάχ σημείωσε ότι η αιγυπτιακή υπόθεση καταδεικνύει τη θετική επίδραση των πολιτικών των κυβερνήσεων, που δημιουργούν ένα δίκαιο και υγιές επενδυτικό κλίμα για τον ιδιωτικό τομέα, που είναι πλέον πρόθυμος να συμμετάσχει σε δραστηριότητες εξερεύνησης, οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε νέες ανακαλύψεις.
Οι εναλλακτικές...
Τέλος, κληθείς να δώσει τη δική του εκτίμηση, στο κατά πόσο η αποσταθεροποίηση στην περιοχή θα μπορούσε να επηρεάσει το Ισραήλ, ο πρώην γενικός διευθυντής του ισραηλινού Υπουργείου Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων είπε: «Το φυσικό αέριο, κατά γενικό κανόνα, μεταφέρεται σε περιφερειακό επίπεδο μέσω αγωγών. Στην περίπτωση του Ισραήλ, η εξαγωγή σε περιφερειακούς προορισμούς, και ιδίως στην Αίγυπτο ή στην Τουρκία, κατέληξε να είναι η μόνη εφικτή εναλλακτική λύση, για να εξαχθούν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου σε βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη βάση. Η ανάπτυξη του 'Λεβιάθαν', η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την ισραηλινή ασφάλεια εφοδιασμού, εξαρτάται (προς το παρόν) από τις εξαγωγές, όπως και η επέκταση του πεδίου 'Ταμάρ'. Από αυτήν την άποψη, η περιφερειακή αστάθεια θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια μεταφορών του Ισραήλ».