Ενέργεια

Στάση στο Λονδίνο πριν από τις ΗΠΑ

Ενημερώνει τον Βρετανό Πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ο ΠτΔ
Συνάντηση με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον θα έχει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος αναχώρησε χθες απόγευμα για το Λονδίνο, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Άντρη Αναστασιάδη. Ο κ. Αναστασιάδης θα παραμείνει στη Μεγάλη Βρετανία μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα αναχωρήσει για τις ΗΠΑ. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη συνάντησή του με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον βρίσκεται, ασφαλώς, η μέχρι τώρα πορεία των συνομιλιών στο Κυπριακό και το ζήτημα των εγγυήσεων, διάφορα ζητήματα που άπτονται των μεταρρυθμίσεων εντός της ΕΕ, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Βρετανίας και θέματα ενέργειας. Δεδομένης της δραστηριότητας των Βρετανικών Βάσεων στο νησί και της εμπλοκής τους στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών της Μέσης Ανατολής, δεν αποκλείεται πάντως να συζητηθούν και διάφορα άλλα περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της λαθρομετανάστευσης. Επιπλέον, κατά την παραμονή του στο Λονδίνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με μέλη της κυπριακής ομογένειας.
Επαφές στο Σικάγο
Αύριο Σάββατο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Σικάγο, συνοδευόμενος από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με αξιωματούχους του Κογκρέσου. Παράλληλα, κ. Αναστασιάδης θα είναι και ο κύριος ομιλητής στην ετήσια Συνέλευση της Αμερικανο-εβραϊκής Ένωσης (AJC), ενώ θα παραστεί και σε πρόγραμμα εκδηλώσεων της ελληνοκυπριακής ομογένειας.
Πρόγραμμα στη Νέα Υόρκη
Την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αναχωρήσει από το Σικάγο για τη Νέα Υόρκη, για να παραστεί στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου θα έχει και προσωπική συνάντηση με τον ΓΓ του οργανισμού Μπαν Κι Μουν. Στις 28 Σεπτεμβρίου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, με τον οποίο αναμένεται να συζητήσουν και από κοντά τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή, καθώς και το θέμα της τριμερούς Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδας, ενώ την επομένη, 29 Σεπτεμβρίου, θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καθώς και τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.


Στο πρόγραμμα των επαφών του Προέδρου συμπεριλαμβάνονται και αρκετές επαφές στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με αντιπροσώπους της Κίνας και της Ρωσίας, αλλά και γεύμα εργασίας με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα είναι επιπλέον ο βασικός ομιλητής σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Brookings και θα συναντηθεί με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της εταιρείας Noble. Αναμένεται, επίσης, να διευθετηθούν συναντήσεις με αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων. Η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της 29ης Σεπτεμβρίου (ώρα Νέας Υόρκης).
Μετάβαση στην Κίνα
Σύμφωνα με δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, μέσα στους επόμενους 3 μήνες ο κ. Αναστασιάδης θα πραγματοποιήσει και άλλες επισκέψεις στο εξωτερικό. Ανάμεσα στους προορισμούς του συμπεριλαμβάνεται η Κίνα (13-19 Οκτωβρίου) και αρχές Νοεμβρίου Ιορδανία. Στο ενδιάμεσο, ο κ. Αναστασιάδης θα μεταβεί στην Ισπανία, για να παραστεί στη Σύνοδο αρχηγών κρατών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.