Περιβάλλον

Η πυρηνική ενέργεια στη μάχη κατά της Κλιματικής Αλλαγής

Μια τεχνολογία μηδεικών εκπομπών ρύπων του θερμοκηπίου
Η εγκατεστημένη πυρηνική ισχύς προβλέπεται να αυξηθεί από τα 379 Γιγαβάτ σήμερα, στα 552 Γιγαβάτ μέχρι το 2035
Η Έκθεση Πυρηνικών Καυσίμων του WNA επισημαίνει, παράλληλα, ότι ο ρυθμός κατασκευής νέων ατομικών αντιδραστήρων δεν επαρκεί, ώστε να αναχαιτιστεί η κλιματική αλλαγή

Η εγκατεστημένη ισχύς πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 45% παγκοσμίως τα επόμενα 20 χρόνια, σύμφωνα με έκθεση του Παγκοσμίου Συνδέσμου Πυρηνικής Ενέργειας (WNA).
Ειδικότερα, η εγκατεστημένη πυρηνική ισχύς προβλέπεται να αυξηθεί από τα 379 Γιγαβάτ σήμερα, στα 552 Γιγαβάτ μέχρι το 2035. Αυτό συμβαίνει διότι η πυρηνική ενέργεια είναι μια τεχνολογία μηδενικών εκπομπών ρύπων του θερμοκηπίου και θεωρείται ως τεχνολογία που εξασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια των χωρών που την επιλέγουν.
Παρόλα αυτά, η Έκθεση Πυρηνικών Καυσίμων του WNA επισημαίνει ότι ο ρυθμός κατασκευής νέων ατομικών αντιδραστήρων δεν επαρκεί ώστε να αναχαιτιστεί η κλιματική αλλαγή.
Εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) αναφέρουν ότι η πυρηνική ικανότητα παραγωγής πρέπει να φθάσει τα 660 Γιγαβάτ έως το 2030 και πάνω από τα 900GWe έως το 2050 για τον περιορισμό της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας στους δύο βαθμούς Κελσίου αυτόν τον αιώνα συγκριτικά με την Προβιομηχανική Εποχή.
Με άλλα λόγια, η συμμετοχή της πυρηνικής ενέργειας στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα θα πρέπει να αυξηθεί από 11% σήμερα σε 17%.
Στόχος είναι τα 1000 νέα Γιγαβάτ ώς το 2050.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα απαιτούσε επενδύσεις 81 δισ. δολαρίων ετησίως σε νέες πυρηνικές μονάδες για την περίοδο 2014-2040.
«Η πυρηνική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό κατά τα επόμενα πέντε χρόνια απ' ό,τι έχουμε δει για περισσότερο από δύο δεκαετίες», δήλωσε η Ανιέτα Ρίζινγκ, γενική διευθύντρια του WNA.
«Πρέπει να γίνουν περισσότερα, ώστε η πυρηνική ενέργεια να συνεισφέρει αυτό που επιθυμούμε, δηλαδή μία καθαρή, οικονομικά προσιτή και αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε αρμονία με άλλες επιλογές χαμηλών εκπομπών άνθρακα», πρόσθεσε.
Ο ρυθμός ανάπτυξης σημαίνει ότι είναι πιθανό να χρειαστούν 103.000 τόνοι στοιχειακού ουρανίου έως το 2035, από 62.000 σήμερα, αναφέρει η έκθεση, αλλά η παραγωγή ουρανίου έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της πτώσης των τιμών του ραδιενεργού στοιχείου, με αποτέλεσμα να μη γίνεται διάνοιξη και λειτουργία νέων ορυχείων.
Πηγή: econews