Σημερινά

Κρίμα, κύριε Ι. Γ. Κασουλίδη…

Τώρα εξηγούνται τα περί εγγράφου ρουτίνας του κ. Ακιντζί από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Γλαύκου Κασουλίδη. Αφενός προσπάθησε με την ηγεσία του ΑΚΕΛ να ρίξουν το έγγραφο Ακιντζί στα μαλακά και, αφετέρου, με συνέντευξή του στον αγγλικό «Independent», μιλά για «Κυπριοφροσύνη (Cypriotness)». Όπως δηλαδή μερίδα της ΕΔΟΝ, η οποία το λέει εντίμως.


Έτσι πιστεύει. Και είναι σεβαστό. Διότι κανένα ΕΔΟΝόπουλο δεν εξελέγη βουλευτής ή έγινε υπουργός με τις ψήφους των Εθνικοφρόνων Σωματείων. Ούτε έχει ως έμβλημα τη Νίκη του Παιωνίου. Ούτε γυρίζει από μνημόσυνο σε μνημόσυνο ηρώων, και δη της ΕΟΚΑ, για να εκφωνήσει πανηγυρικούς και όρκους αιώνιας πίστης στην Ελλάδα. Εκτός και αν δεν είναι έτσι τα πράγματα. Και τότε πώς είναι;
Η θέση Κασουλίδη για «Κυπριοφροσύνη» συνιστά έντεχνη προώθηση της κυπροκεντρικής αντίληψης και συνείδησης, δηλαδή της απώλειας της εθνικής μας ταυτότητας, ως στοιχείου βιωσιμότητας της «λύσης», που στην ουσία θα διαλύει την Κυπριακή Δημοκρατία και θα την αντικαθιστά με δυο ισότιμου καθεστώτος κράτη δυο γειτονικών λαών, όπως υποστηρίζει ο κ. Ακιντζί στο έγγραφο της 28ης Ιουλίου του 2015.


Είναι άλλο ο αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και άλλο τι λέει και υπονοεί ο κ. Κασουλίδης. Προφανώς, ο κ. Υπουργός θα χαίρεται όταν διαβάζει τη στήλη, διότι θα προβάλλει την κριτική μας προς το ΑΚΕΛ και άλλους ως επιχείρημα καλής δικής του διαγωγής και ως δείγμα αξιοπιστίας στο μεταξύ τους φλερτ, διά του οποίου προσδοκάται το «ναι» σε μια πιθανή διχοτομικής μορφής ομοσπονδία. «Είδατε», θα πει, «μου βάλλουν όσοι διαφωνούν με την ομοσπονδία και υποστηρίζουν τη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι "ακραίοι"...»!


Αδιαφορούμε. Εκείνοι, πάντως, που σίγουρα θα χαρούν είναι οι Εγγλέζοι και ο Ακιντζί. Ερώτημα: Αφού είναι σήμερα τόσο κυπριόφρων ο κ. Κασουλίδης, όπως ήταν κάποτε εθνικόφρων, γιατί δεν υποστηρίζει στο πλαίσιο της λύσης, μαζί με την ηγεσία του ΑΚΕΛ, την αρχή ένας άνθρωπος μια ψήφος χωρίς εθνική διάκριση; Για όλους τους Κυπρίους. Γιατί υποτάσσεται στον τουρκόφρονα Ακιντζί και στην Άγκυρα, που λένε όχι; Τι να κάνεις τις βουλευτικές και υπουργικές καρέκλες όταν δεν είσαι πιστός στην πορεία σου και στις αρχές σου; Είσαι, κύριε Υπουργέ, της Κυπριοφροσύνης; Ή μήπως δεν το εννοούσες έτσι όπως το είπες, όπως το εννοούμε; Κρίμα!