Ενέργεια

Λύση με ενεργειακά ανταλλάγματα

Αναβαθμισμένος πλέον ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την ανακάλυψη της ΕΝΙ στην αιγυπτιακή ΑΟΖ
Χωρίς την Κύπρο δεν μπορεί να διοχετευθεί προς την Ευρώπη αέριο, αλλά ούτε και προς την Τουρκία, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλώντας την Άγκυρα να επιλύσει το Κυπριακό

Μήνυμα με αποδέκτη την Άγκυρα απέστειλε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με αφορμή τις πρόσφατες ανακαλύψεις του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου προς την ΑΟΖ της Αιγύπτου από την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ. Συγκεκριμένα, ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για αναβάθμιση πλέον του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας, της οποίας απαιτείται η συγκατάθεση για μεταφορά του αερίου μέσω αγωγού προς την Ε.Ε. ή την Τουρκία.


«Χωρίς την Κύπρο δεν μπορεί να διοχετευθεί προς την Ευρώπη αέριο, αλλά ούτε και προς την Τουρκία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι αν η Τουρκία επιδιώξει για τις δικές της ανάγκες, ή για τους όποιους λόγους δικής της πολιτικής, να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, θα πρέπει πρώτα να λύσει το Κυπριακό. «Διαφορετικά ο όποιος αγωγός, είτε το θέλουν είτε όχι, θα πρέπει να διέρχεται είτε διά της Κύπρου είτε εντός της ΑΟΖ της. Οπότε αυτό αναβαθμίζει τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ανάγκης επίλυσης του Κυπριακού, αν θέλουν να έχουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα», τόνισε.
Υπαλλακτική πηγή για Ε.Ε.
Σχολιάζοντας το νέο υπερ-κοίτασμα που ανακάλυψε η εταιρεία ΕΝΙ στην ΑΟΖ της Αιγύπτου και το οποίο γειτνιάζει με τα οικόπεδα 10, 11 και 12 της κυπριακής ΑΟΖ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Αν υπολογίσετε ότι τα δικά μας τεμάχια, 10, 11, 12 γειτνιάζουν και απέχουν μόλις έξι χιλιόμετρα, αντιλαμβάνεστε ότι κανείς δεν μπορεί να πει ότι οι περιοχές μέσα στις οποίες μπορεί να υπάρχει τόσο μεγάλη ποσότητα δεν εκτείνονται και στα γειτνιάζοντα. Αλλά υπάρχουν και άλλες παράμετροι: είναι η αναβάθμιση του ρόλου που η Κύπρος γεωστρατηγικά, γεωπολιτικά αποκτά. Τα μεγάλα αποθέματα στη Μεσόγειο αποτελούν και θα αποτελέσουν μέγιστο ενδιαφέρον για την Ε.Ε. ως υπαλλακτική πηγή ενέργειας».


Επανέλαβε, μάλιστα, ότι οι ενεργειακές αυτές εξελίξεις, αν έχουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αναβαθμίζουν τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της ανάγκης για επίλυση του Κυπριακού. Ερωτηθείς κατά πόσον η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να ανατρέψει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Αίγυπτο για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το οικόπεδο 12 προς τη γείτονα χώρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «το αντίθετο».
Νέες προοπτικές για Κύπρο
Την πεποίθηση πως η ανακάλυψη του κοιτάσματος στην Αίγυπτο δημιουργεί θετικές προοπτικές και για την Κύπρο εξέφρασε και η πρόεδρος της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) Τούλα Ονουφρίου. Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», η κ. Ονουφρίου τόνισε πως χρειάζεται υπομονή στην όλη διαδικασία ερευνών και γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, υπενθυμίζοντας ότι όλο το προηγούμενο διάστημα η εταιρεία Shell είχε επανειλημμένως πραγματοποιήσει έρευνες στην συγκεκριμένη περιοχή της Αιγύπτου ανεπιτυχώς. «Όπως έχει συμφωνηθεί, έχει αποφασιστεί να δοθεί περισσότερος χρόνος στις ENI και KOGAS ούτως ώστε να επανεξετάσουν όλα τα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων και των δεδομένων που έχουν πάρει από τις πρόσφατες γεωτρήσεις, οι οποίες δεν έχουν εντοπίσει κοιτάσματα, όμως δίνουν πολύ σημαντικά δεδομένα, τα οποία μπορούν να τους επιτρέψουν να δημιουργήσουν ένα πιο αξιόπιστο γεωλογικό μοντέλο», εξήγησε η Πρόεδρος της ΕΥΚ, σημειώνοντας πως η όλη διαδικασία θα διαρκέσει περίπου ένα με δύο χρόνια.
Δεν επηρεάζει το Κυπριακό
Ερωτηθείσα για τα επόμενα βήματα, η κ. Ονουφρίου δήλωσε ότι προς το παρόν βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αξιοποίησης του κοιτάσματος Αφροδίτη, πάνω στο οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε συντονισμό με την Αίγυπτο. «Μόλις έχουμε ολοκληρώσει μια τεχνοοικονομική μελέτη για τους πιθανούς αγωγούς, οι οποίοι θα μπορέσουν να μεταφέρουν φυσικό αέριο για πώληση. Παράλληλα συζητούμε με περίπου 10 εταιρείες, οι οποίες ενδιαφέρονται να αγοράσουν το φυσικό αέριο από το Αφροδίτη. Αυτές οι εξελίξεις αναμένουμε ότι θα προχωρήσουν και θα ωριμάσουν μέσα στον επόμενο χρόνο, με προοπτική να καταλήξουμε στις πιο κατάλληλες εμπορικές συμφωνίες», είπε. Η κ. Ονουφρίου τόνισε παράλληλα ότι, παρά το υφιστάμενο εθνικό πρόβλημα, πολλές είναι οι σοβαρές εταιρείες που αγνοούν παράλληλα πτώση των τιμών ενέργειας, και έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για εμπλοκή στην κυπριακή ΑΟΖ.
Πτώση μετοχών Delek Avner
Πάντως, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των «Finanvial Times», οι μετοχές των ισραηλινών εταιρειών φυσικού αερίου υποχώρησαν τη Δευτέρα ως αποτέλεσμα της ανακάλυψης του «υπεργιγαντιαίου» κοιτάσματος Zorh ανοικτά της αιγυπτιακής ΑΟΖ, θέτοντας με αυτόν τον τρόπο ερωτήματα σχετικά με την καθυστέρηση της ανάπτυξης του ισραηλινού ενεργειακού σχεδιασμού. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Delek, ένας από τους κύριους επενδυτές στην ανάπτυξη του φυσικού αερίου Λεβιάθαν του Ισραήλ, υποχώρησε έως 14 τοις εκατόν, ενώ η τιμή των μετοχών της Avner Oil Exploration μειώθηκε κατά περισσότερο από 16 τοις εκατόν, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι το έργο που έχει ήδη καθυστερήσει εδώ και χρόνια από πολιτικές αντιπαραθέσεις, αντιμετωπίζει τώρα μια μεγαλύτερη οικονομική απειλή.
Διατηρούν ελπίδες οι Ισραηλινοί
Εν τω μεταξύ, παρά την αναστάτωση και τον προβληματισμό που επικρατεί στο Ισραήλ αναφορικά με τις επιπτώσεις για το μέλλον των ενεργειακών εξαγωγών της χώρας, πολλοί είναι οι ενεργειακοί αναλυτές που εξακολουθούν να είναι αισιόδοξοι. Συγκεκριμένα, ο Μίκι Κόρνερ, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής των οικονομικών υποθέσεων στην Αρχή Φυσικού Αερίου του Ισραήλ, δήλωσε πως υπάρχουν χρονοδιαγράμματα που πρέπει να τηρηθούν. «Τεχνικά, το Ισραήλ εξακολουθεί να έχει πιθανότητες (εξαγωγής), επίσης, στην Αίγυπτο. Βρισκόμαστε μπροστά τους στον χρόνο, εξαιτίας όλων των ελέγχων που θα λάβουν ένα ή δύο χρόνια εκεί, πράγμα που έχουμε ήδη κάνει στο Ισραήλ. Αλλά πρέπει να αρχίσουμε αμέσως», δήλωσε ο Κόρνερ.


Από την πλευρά του ο ενεργειακός στρατηγικός σύμβουλος Αμίτ Μορ δήλωσε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να καταλήξουν σε συμπεράσματα για τις επιπτώσεις της ανακάλυψης στην Αίγυπτο, σημειώνοντας: «Εάν η ισραηλινή κυβέρνηση δεν είναι αποφασιστική στην ολοκλήρωση της εσωτερικής νομοθεσίας για την ανάπτυξη του φυσικού αερίου και τα θέματα αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, το Ισραήλ μπορεί να χάσει αυτές τις ευκαιρίες περιφερειακής συνεργασίας φυσικού αερίου και προμήθειας», είπε, προσθέτοντας: «Είναι καιρός η κυβέρνηση να εγκρίνει το περίγραμμα για την ανάπτυξη του φυσικού αερίου και να επιτρέψει στις εταιρείες να βρουν αγορές για το φυσικό αέριο, διότι διαφορετικά, το αέριο θα παραμείνει ανεκμετάλλευτο στη θάλασσα».