Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 38 ΧΡΟΝΙΑ

Πολιτική της ΕΟΚ ακολουθεί η Βρεττανία
«Σε συνέντευξή του ο κ. Όουεν αγνοεί τελείως την Κύπρο - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΟΚ - ακολουθεί η Βρεττανία στο Κυπριακό - ΑΠΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΕΓΓΥΗΤΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 21 Σεπτεμβρίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:
Σε μακροσκελή συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στην τελευταία έκδοση των Κυριακάτικων «Τάιμς» (19 Σεπτεμβρίου), ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρεττανίας δρ Ντέιβιντ Όουεν δεν κάνει καμμιάν αναφορά στο κυπριακό πρόβλημα ή στον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Βρεττανία στη διευθέτηση του προβλήματος.
Απαντώντας σ’ ερώτηση των «Σάνταιη Τάιμς» σχετικά με το ποια θεωρεί σαν προβλήματα που αποτελούν απειλές για την ειρήνη, ο Βρεττανός Υπουργός Εξωτερικών αναφέρει μόνο το Μεσανατολικό και τα προβλήματα της Νότιας Αφρικής και της Ροδεσίας.
Αδιαθεσία Κυπριανού
Αδιαθέτησε, ξαφνικά, λίγο πριν από τις 10 χθες το πρωί στο γραφείο του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κυπριανού, ενώ επρόκειτο να δεχθεί τα διαπιστευτήρια του Ινδού πρεσβευτή. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η αδιαθεσία του κ. Κυπριανού οφείλεται σε υπερκόπωση.
Διαγωνισμός της «Σημερινής»
Η «Σημερινή» πληροφορεί όσους πήραν μέρος στον Διαγωνισμό της ότι άρχισε ήδη η μελέτη των Δελτίων Συμμετοχής και σύντομα θ’ ανακοινωθούν τα αποτελέσματα. Όπως είναι γνωστό, ο νικητής του Διαγωνισμού κερδίζει ένα διαμέρισμα.
Απεργία κρεοπωλών
Εάν δεν επιλυθούν σύντομα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κρεοπώλες, θα κλείσουν τα καταστήματά τους τη μεταπροσεχή Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, σε παγκύπρια κλίμακα.
Οχυρωματικά έργα στο αρχαίο Ιδάλιο
Τμήμα μνημειώδους διπλού οχυρωματικού τοίχου, του οποίου η εσωτερική όψη σώζεται σε ύψος 6 1/2 μέτρων και αποτελείται από πελεκητούς ασβεστολίθους, ανακαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές που διεξήχθησαν στον χώρο του αρχαίου Ιδαλίου, υπό την αιγίδα των Αμερικανικών Σχολών Ανατολικών Μελετών και χρηματοδοτήθηκαν από τα Πανεπιστήμια Κοννέκτικατ και Σικάγο.
Η πιο σημαντική ανακάλυψη είναι το οχυρωματικό σύστημα της πόλης, το οποίο επινοήθηκε κατά τη διάρκεια των Κυπρο-κλασσικών χρόνων και συνεχίσθηκε κατά την Ελληνιστική εποχή, που αποτελεί σπάνιο δείγμα αμυντικού συστήματος. Η πρώτη οικοδομική φάση του έργου ανάγεται στην περίοδο της βασιλείας του Στασικύπρου, όταν η πόλη έφθασε στο απόγειο της δόξας της.

Υποστηρίξτε τη